UEFA i VAR: Pogledajte šta su uradili Srbiji na SP!

Predsednik UEFA Alerksandar Čeferin odbacio je mogućnost upotrebe VAR sistema od četvrtfinala Lige šampiona ove sezone.  Čeferin o VAR-u: Ko tu odlučuje? Predsednik UEFA rekao da je Srbija oštećena na Mundijalu i da nikome nije jasno ko donosi odluke kada se koristi VAR.  Čeferin: Još ništa od VAR-a, pogledajte kako je prošla Srbija protiv Švajcarske! Prvi čovek evropskog fudbala i dalje ne želi da podrži kontrovezni sistem sudijske video-asistencije, a kao odličan pimer njegove spornosti navodi nedusuđeni penal za Orlove na SP u Rusiji.

Fudbal 30.08.2018 | 22:00
UEFA i VAR: Pogledajte šta su uradili Srbiji na SP!
Prvi čovek evropskog fudbala nije impresioniran napretkom koji je upotreba VAR donela na Svetskom prvenstvu u Rusiji ovog leta.

"Nismo uvereni u VAR. I dalje stvari moraju da se razjasne. Ko odlučuje da li će se gledati VAR? Video sudija ili glavni? Navijači to ne razumeju, niti novinari. Šta sudije vide, a šta ne? Znamo da će jednog dana biti neophodan, ali kada budemo spremni. Trenutno VAR nije spreman za LŠ", rekao je Čeferin.

Slovenac je kao primer loše upotrebe VAR naveo duel između Srbije i Švajcarske u Rusiji.

"Srbiji nije sviran čist penal protiv Švajcarske, dok drugima jeste za mnogo manje. Potrebna su nam pravila. Neke pomoćne sudije na SP nisu radile ništa, samo su čekale. Jedan sudija mi je rekao da je u trenutku velikog incidenta stavio prst u uho i da su ga svi ostavili na miru", dodao je predsednik UEFA.

I predsednik UEFA je siguran da je Srbija oštećena protiv Švajcarske na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Prvi čovek Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin smatra da su "orlove" protiv Švajcarske na Mundijalu za penal i poručio da još uvek nije siguran da li VAR neophodan.

Nemački sudija Feliks Brih povlačenje Aleksandra Mitrovića od Štefana Lihštajnera i FabijanaŠera nije okarakterisao kao penal, posle čega je Švajcarska preokrenula na 2:1 i praktično eliminisala "orlove" sa Svetskog prvenstva u Rusiji.

"Potrebno je sve da se reguliše. Pogledajte pomoćne sudije na Svetskom prvenstvu, ništa nisu radili, samo su čekali. Jedan arbitar mi je rekao "Kada je veliki incident, stavim prst u uvo i svi su me ostavili na miru". Imamo primer Srbije kojoj nije sviran čist penal protiv Švajcarske, a nekima jeste za mnogo manje stvari", rekao je Čeferin za slovenačku Ekipu.

Brih je zbog greške na meču Srbija - Švajcarska udaljen sa Mundijala i nije sudio utakmice nokaut faze kao jedan od najcenjenijih sudija u Evropi.

Čeferin smatra da VAR još uvek nije spreman da se koristi u Ligi šampiona, iako postoje tvrdnje mnogih da bi trebalo da se uvede.

"Ne znam odakle dolaze navodi, nisam pričao o tome i nisam uveren oko VAR-a. Neke stvari moraju da se isčiste, ko odlučuje da li je potreban VAR, glavni sudija ili iz video sobe? Niko to ne razume, ni navijači, novinari... Sve je nejasno. Ipak, svesni smo da će jednog dana biti neophodan i da će biti u Ligi šampiona, ali ona nije turnir", zaključio je on.

Srbija je u grupnoj fazi izgubila još od Brazila (2:0), a pobedila Kostariku (1:0).

Poraz od Švajcarske na drugoj utakmici Svetskog prvenstva ovog leta u Rusiji praktično nas je poslao kući. Potonji meč sa Brazilom bila je samo labudova pesma na tom šampionatu naše ne mnogo talentovane, ali veoma motivisane reprezentativne generacije.

Duel sa švajcarsko-albanskim timom završen je porazom od 1:2, a najsporniji momenat meča, ali i jedan od najspornijih na celom šampionatu bio je onaj nedosuđeni penal za Orlove nakon dvostrukog starta nad Aleksandrom Mitrovićem. Iako su Štefan Lihtštajner i Fabijan Šer držali rukama našeg centrafora  oborivši ga na zemlju u njihovom šensaestercu, srpska devetka je, po mišljenju Feliksa Briha bila kriuva te je dobila žuti karton. Pritom je nemački arbitar čak odbio da koristi VAR, što je razbesnelo svih nas sedam i nešto miliona kolioko nas ima.

Prvi čovek evropskog fudbala, Aleksandar Čeferin u eksluzivnom intervjuu za slovenačku Ekipu24, čiji su nam deo kolege ustupile, upravo je ovaj primer uzeo kao savršen za neuvođenje sistema sudijske video-asistencije na kontinentalnim takmičenjima.

"VAR me još nije uverio. Po mom mišljenju puno je tu nejasnosti. Ali znam, da nema više povratka. Ne znamo, da li mora sudija da pogleda snimak ili ne? Ko odlučuje? Onaj, koji je gore? Ili onaj, koji je na terenu? Ljudi, koji gledaju, ne razumeju šta se dešava. Ne razumeju ni sportski komentatori. Šta gledaju sudije? Šta ako linijski sudija digne zastavicu za ofsajd, glavni zaustavi igru i onda snimak pokaže da nije bio ofsajd?", pita se slovenački sportski diplomata za Ekipu24, "Dosta je nejasno, ali znamo da ćemo ga morati uvesti pre ili kasnije. Roberto Roseti, koji je sad šef sudija Uefe je bio već u Italiji zadužen za VAR. Rekao sam mu da ćemo ga lansirati kada budemo spremni. Moramo da odaberemojoš nekog ko će nam prodati tehnologiju, a moramo da odaberemo i sudije. Igramo po celoj Evropi, sudije imamo iz cele Evrope. Nije podjednako kao na jednom turniru, gde su svi arbitri okupljeni na jednom mestu. Na svetskom prvenstvu ste videli da linijske sudije nisu radile ništa, samo su čekale. Jedan sudija mi je rekao "Kad je bila sporna situacija, ja sam samo uradio ovo" i pokazao mi kao da sluša upustva u slušalici, "I ništa se nije čulo"! Pa, molim vas pogledajte primer Srbije koja nije dobila čista jedanaesterac na utakmici sa Švajcarskom. Hrvati su za manje očigledan faul dobili penal. Trebaju postojati nekakva pravila upotrebe!"

Kako sada stvari stoje, VAR još nije dobrodošao na Starom kontinentu sve dok ne budu rešeni brojni problemi. Ali, sudbina je odredila da smo baš mi prvi morali da okusimo tu gorku pillulu...

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Foto: Action IMAGES

Komentari / 0

Ostavite komentar