Звезда изазива Европу у рагбију!

Жели у најстарије такмичење на свету! Рагби клуб Црвена звезда привукла је пажњу Енглеза због своје жеље да наступи у престижном Купу изазивача (Цхалленге Цуп).

Остали спортови 29.08.2018 | 22:45
Звезда изазива Европу у рагбију!
Намера црвено-белих да учествује у најстаријем рагби такмичењу на свету изазвала је интересовање и престижног ББЦ који је носилац права преноса..

Звезда је званично аплицирала за наступ у Челенџ купу у сезони 2019/2020 у рагбију 13, чије се финале игра на лондонском Вемблију.

ББЦ се пита да ли рагбисти Звезде могу да крену стопама легендарне фудбалске генерације из 1991. и постану прва екипа у 122 године историји овог такмичења прођу "девет кругова пакла" и освоје трофеј као што су то ове године учинили Каталанс Драгонси.

Француски тим је у суботу постао први тим ван Енглеске који је освојио Челенџ куп. Како би се добро спремили за овај изазов и прикупили средства, црвено-бели су послали позив британским клубовима да играју пријатељске мечеве.

Челенџ куп је нокаут такмичење аматерских, полу-професионалних и професионалних клубова, које се од 1896. године игра под патронатом Енглеске рагби лиге.

Најстарије је рагби лига такмичење на свету и изузев два пута због ратних околности (1915-1918. и 1939-40) никада није прекидано. Формат Челенџ купа се често мењао, а садашњи је усвојен крајем прошлог века и састоји се од девет кругова.

Традиционално, такмичење почиње дуелом 40 аматерских клубова из Енглеске, који се у прве две рунде, током јануара и фебруара месеца боре за десет места која воде у треће коло.

У овом својеврсном "чистичишту" наћи ће се и Црвена звезда наредне сезоне. У трећем кругу у такмичење се укључује 14 клубова из Енглеске Лиге 1 (трећи ранг такмичења, полу-професионални клубови).

У четвртом кругу места има за 12 најбољих из трећег круга, који се састају са 12 клубова из Чампиошипа, који своје учешће почињу од овог круга.

У петој рунди Челенџ купа укључује се и четири клуба из Суперлиге, а у шестом и преосталих осам најачих клубова СЛ.

Последње три рунде резервисане су за четвртфинале, полуфинале и финале. Финална утакмица Челенџ купа од 1946. године игра се на чувеном Вемблију.

Виган има највише учешћа у финалу, чак 32 од којих су 19 решили у своју корист. На другом месту је Лидс са 25 финала и 13 трофеја, преноси сајт рагбилига.рс.

Укупно 27 клубова је освајало Челенџ куп, а до финала је стигло 30 клубова.

Ако све буде у реду, то јест ако црвено-бели затворе финансијску конструкцију, Србија ће постати тек осма земља (после Енглеске, Шкотске, Велса, Ирске, Француске, Русије и Канаде) која је учествовала у овом великом такмичењу.

Велико признање не само за Црвену звезду и Српску рагби лигу, него и за све праве љубитеље рагбија 13 у Србији.

Европску класу црвено-бели су потвртрдили у суботу на помоћном терену стадиона "Рајко Митић", где су изненађујуће лако савладали вицешампиона Русије, Спартак из Москве са 92:0 и тако на најбољи начин потврдили да су спремни за веће изазове.

Пренос ове утакмице је у целом региону пратило чак 100.000 људи!

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар