Zvezda izaziva Evropu u ragbiju!

Želi u najstarije takmičenje na svetu! Ragbi klub Crvena zvezda privukla je pažnju Engleza zbog svoje želje da nastupi u prestižnom Kupu izazivača (Challenge Cup).

Ostali sportovi 29.08.2018 | 22:45
Zvezda izaziva Evropu u ragbiju!
Namera crveno-belih da učestvuje u najstarijem ragbi takmičenju na svetu izazvala je interesovanje i prestižnog BBC koji je nosilac prava prenosa..

Zvezda je zvanično aplicirala za nastup u Čelendž kupu u sezoni 2019/2020 u ragbiju 13, čije se finale igra na londonskom Vembliju.

BBC se pita da li ragbisti Zvezde mogu da krenu stopama legendarne fudbalske generacije iz 1991. i postanu prva ekipa u 122 godine istoriji ovog takmičenja prođu "devet krugova pakla" i osvoje trofej kao što su to ove godine učinili Katalans Dragonsi.

Francuski tim je u subotu postao prvi tim van Engleske koji je osvojio Čelendž kup. Kako bi se dobro spremili za ovaj izazov i prikupili sredstva, crveno-beli su poslali poziv britanskim klubovima da igraju prijateljske mečeve.

Čelendž kup je nokaut takmičenje amaterskih, polu-profesionalnih i profesionalnih klubova, koje se od 1896. godine igra pod patronatom Engleske ragbi lige.

Najstarije je ragbi liga takmičenje na svetu i izuzev dva puta zbog ratnih okolnosti (1915-1918. i 1939-40) nikada nije prekidano. Format Čelendž kupa se često menjao, a sadašnji je usvojen krajem prošlog veka i sastoji se od devet krugova.

Tradicionalno, takmičenje počinje duelom 40 amaterskih klubova iz Engleske, koji se u prve dve runde, tokom januara i februara meseca bore za deset mesta koja vode u treće kolo.

U ovom svojevrsnom "čističištu" naći će se i Crvena zvezda naredne sezone. U trećem krugu u takmičenje se uključuje 14 klubova iz Engleske Lige 1 (treći rang takmičenja, polu-profesionalni klubovi).

U četvrtom krugu mesta ima za 12 najboljih iz trećeg kruga, koji se sastaju sa 12 klubova iz Čampiošipa, koji svoje učešće počinju od ovog kruga.

U petoj rundi Čelendž kupa uključuje se i četiri kluba iz Superlige, a u šestom i preostalih osam najačih klubova SL.

Poslednje tri runde rezervisane su za četvrtfinale, polufinale i finale. Finalna utakmica Čelendž kupa od 1946. godine igra se na čuvenom Vembliju.

Vigan ima najviše učešća u finalu, čak 32 od kojih su 19 rešili u svoju korist. Na drugom mestu je Lids sa 25 finala i 13 trofeja, prenosi sajt ragbiliga.rs.

Ukupno 27 klubova je osvajalo Čelendž kup, a do finala je stiglo 30 klubova.

Ako sve bude u redu, to jest ako crveno-beli zatvore finansijsku konstrukciju, Srbija će postati tek osma zemlja (posle Engleske, Škotske, Velsa, Irske, Francuske, Rusije i Kanade) koja je učestvovala u ovom velikom takmičenju.

Veliko priznanje ne samo za Crvenu zvezdu i Srpsku ragbi ligu, nego i za sve prave ljubitelje ragbija 13 u Srbiji.

Evropsku klasu crveno-beli su potvrtrdili u subotu na pomoćnom terenu stadiona "Rajko Mitić", gde su iznenađujuće lako savladali vicešampiona Rusije, Spartak iz Moskve sa 92:0 i tako na najbolji način potvrdili da su spremni za veće izazove.

Prenos ove utakmice je u celom regionu pratilo čak 100.000 ljudi!

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar