Порука новинара: "Стоп насиљу"

Бројни представници медија окупили су се у Сарајеву због све чешћих напада на новинаре у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 28.08.2018 | 13:01
Порука новинара: "Стоп насиљу"
Повод за мирно окупљање новинара био је напад на новинара БНТВ у Бањој Луци Владимира Ковачевића изведен у недјељу. Окупљања су предвиђена и у Мостару и Зеници. У Бањој Луци је претходно одржано мирно окупљање уз поруку ”Стоп насиљу над новинарима!“.

Испред Народног позоришта у Сарајеву окупили су се представници медија и исказили негодовање због напада на Ковачевића и друге колеге. Речено је како је ово мирно окупљање, глас новинара против било каквог напада и притиска на новинаре и новинарску професију.

Поручено како се жели јасна, непристрасна и професионална истрага о починиоцима напада на новинаре и онима који на различите начине стоје иза њих.

Ковачевићеве радне колеге осудиле су овај напад и затражиле да одговорни буду што прије приведени пред лице правде. Новинари су поручили како борба за слободу говора тек почиње. Надлежим органима упућен је апел за рјешавање оваквих случајева у најкраћем временском року и спречавање сличних напада.

Окупљени траже измјену Кривичног закона БиХ и да се напад на новинаре третира као напад на службену особу приликом вршења службене дужности.

У овој години било је више од 40 физичких напада на новинаре, док их је годину раније било и више.

Напад су осудили и бројни представници власти, а министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац у понедјељак је изјавила како су напади на новинаре у посљедње вријеме постали свакодневица.

Додала је како оно што преостаје јесте да овакви напади не смију изостати без кажњавања починиоца. Поновила је како се напади на новинаре и медијске професионалце морају третирати кроз кривично законодавство као посебно кривично дјело.

Протестна окупљања новинара одржана су данас у још неколико бх. градова.

(Анадолија) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дуле

28.08.2018 12:37

А јест нас воле ови из Сарајева, све се боје да нам шта не буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

28.08.2018 13:30

Дуле, кад су биле поплаве у Добоју и Шамцу ту се показала хуманост и подршка комшија из Федерације. Зашто је онда проблем кад се подрже колеге новинари из оба ентитета који се свакодневно налазе на удару мафије само зато што раде свој посао. Очигледно таквима као ти годи медијски мрак и диктатура. Пресели се у Сјеверну Кореју и уживај а нас поштене грађане пусти да се боримо за своја права и слободу.

Name

БОБА

28.08.2018 12:46

ПОДРШКА СВИМ ЧАСНИМ, РЕАЛНИМ И ПРОФЕСИОНАЛНИМ НОВИНАРИМА КОЈИ СЕ НИСУ УФУРАЛИ У БАХАТУ ВЛАСТ.КОЈА ЈЕ ОТУЂЕНА ОД НАРОДА ОНИ ТО НАЈБОЉЕ ЗНАЈУ.НЕКА ИХ БОГ ЧУВА.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

28.08.2018 13:18

Има поштених новинара и њима је тешко извјештавати , а има пуно више оних лопужа које за паре свашта пишу и причају . Само на РТРС колико је ових дугих , Пинк лаже на сва уста са оним аналитичарима из власти , а онај Марић са Хепија је краљ мућки и лажи за паре . Федерацију негледам нити ме занима шта се тамо дешава , то је за мене иностранство .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп клеветама

28.08.2018 13:24

Јелда како боли када неко недузан буде повриједјен. Исто тако има оних који су повриједјени неконтролисаним клеветама других. Према томе је зиво бице и нико не треба да трпи малтретирање од других.

ОДГОВОРИТЕ