Poruka novinara: "Stop nasilju"

Brojni predstavnici medija okupili su se u Sarajevu zbog sve češćih napada na novinare u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 28.08.2018 | 13:01
Poruka novinara: "Stop nasilju"
Povod za mirno okupljanje novinara bio je napad na novinara BNTV u Banjoj Luci Vladimira Kovačevića izveden u nedjelju. Okupljanja su predviđena i u Mostaru i Zenici. U Banjoj Luci je prethodno održano mirno okupljanje uz poruku ”Stop nasilju nad novinarima!“.

Ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu okupili su se predstavnici medija i iskazili negodovanje zbog napada na Kovačevića i druge kolege. Rečeno je kako je ovo mirno okupljanje, glas novinara protiv bilo kakvog napada i pritiska na novinare i novinarsku profesiju.

Poručeno kako se želi jasna, nepristrasna i profesionalna istraga o počiniocima napada na novinare i onima koji na različite načine stoje iza njih.

Kovačevićeve radne kolege osudile su ovaj napad i zatražile da odgovorni budu što prije privedeni pred lice pravde. Novinari su poručili kako borba za slobodu govora tek počinje. Nadležim organima upućen je apel za rješavanje ovakvih slučajeva u najkraćem vremenskom roku i sprečavanje sličnih napada.

Okupljeni traže izmjenu Krivičnog zakona BiH i da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu prilikom vršenja službene dužnosti.

U ovoj godini bilo je više od 40 fizičkih napada na novinare, dok ih je godinu ranije bilo i više.

Napad su osudili i brojni predstavnici vlasti, a ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u ponedjeljak je izjavila kako su napadi na novinare u posljednje vrijeme postali svakodnevica.

Dodala je kako ono što preostaje jeste da ovakvi napadi ne smiju izostati bez kažnjavanja počinioca. Ponovila je kako se napadi na novinare i medijske profesionalce moraju tretirati kroz krivično zakonodavstvo kao posebno krivično djelo.

Protestna okupljanja novinara održana su danas u još nekoliko bh. gradova.

(Anadolija) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dule

28.08.2018 12:37

A jest nas vole ovi iz Sarajeva, sve se boje da nam šta ne bude.

ODGOVORITE
Name

Profesor

28.08.2018 13:30

Dule, kad su bile poplave u Doboju i Šamcu tu se pokazala humanost i podrška komšija iz Federacije. Zašto je onda problem kad se podrže kolege novinari iz oba entiteta koji se svakodnevno nalaze na udaru mafije samo zato što rade svoj posao. Očigledno takvima kao ti godi medijski mrak i diktatura. Preseli se u Sjevernu Koreju i uživaj a nas poštene građane pusti da se borimo za svoja prava i slobodu.

Name

BOBA

28.08.2018 12:46

PODRŠKA SVIM ČASNIM, REALNIM I PROFESIONALNIM NOVINARIMA KOJI SE NISU UFURALI U BAHATU VLAST.KOJA JE OTUĐENA OD NARODA ONI TO NAJBOLJE ZNAJU.NEKA IH BOG ČUVA.SRETNO.

ODGOVORITE
Name

boro

28.08.2018 13:18

Ima poštenih novinara i njima je teško izvještavati , a ima puno više onih lopuža koje za pare svašta pišu i pričaju . Samo na RTRS koliko je ovih dugih , Pink laže na sva usta sa onim analitičarima iz vlasti , a onaj Marić sa Hepija je kralj mućki i laži za pare . Federaciju negledam niti me zanima šta se tamo dešava , to je za mene inostranstvo .

ODGOVORITE
Name

Stop klevetama

28.08.2018 13:24

Jelda kako boli kada neko neduzan bude povrijedjen. Isto tako ima onih koji su povrijedjeni nekontrolisanim klevetama drugih. Prema tome je zivo bice i niko ne treba da trpi maltretiranje od drugih.

ODGOVORITE