Кантер: Кући ме чекају тровање или саобраћајка!

Центар Њујорк Никса, који је у Турској означен као државни непријатељ, признао је да му је због тога ограничена слобода кретања.

Кошарка 31.08.2018 | 15:30
Кантер: Кући ме чекају тровање или саобраћајка!
Енес Кантер налази се на "црној листи" турских власти, као следбеник проповедника Фетулаха Гулена, оптуженог да је лета 2016. организовао пропали војни пуч. Кантеров отац оптужен је за "терористичко удруживање" и прети му казна затвора у трајању од пет до 10 година.

Најновијом кризом на релацији Вашингтон - Анкара, односно негативном рекламом коју у САД добија Реџеп Тајип Ердоган, актуелизован је и Кантеров незавидан положај, па му је НБА секција портала ЕСПН у понедељак посветила "ударни" статус.

"Наравно да се плашим за свог оца, прети му затвор и то није шала. Али, чак и ако га казне са 15 година робије, не верујем да ће провести тамо 15 година, јер мислим да председник неће толико дуго бити на власти. А, надам се да неће ни живети толико дуго. Видећемо. Чекамо", рекао је Кантер за ЕСПН.

Центар Њујорк Никса изјавио је да се у САД осећа безбедно, јер му ту "не могу ништа", али то не важи за друге земље света.

"Имао сам кошаркашки камп у Канади, који сам морао да откажем. Требало је да идем у Норвешку да учествујем на једном форуму посвећеном људским слободама, али сам и то отказао. Где год да одем изван САД, може да буде опасно. Не могу да живим у тоталној параноји, тако да се Њујорком шетам безбрижно. Ако ми се нешто деси, десиће се".

НБА лига у јануару сваке године приређује једну званичну утакмицу у Лондону, а 2019. је избор пао на екипе Њујорка и Вашингтона.

Кантер не зна да ли ће ићи...

"Више немам турски пасош, али сам и даље турски држављанин. Ако одем у Лондон и сачека ме Интерпол, мораће да ме пошаљу у Турску. И то би вероватно било последњи пут да сте чули за Енеса Кантера. Не би ми уперили пиштољ у главу и убили ме, јер би им то направило проблеме, али нешто би урадили. Наместили би ми саобраћајну несрећу, или би ме отровали".

Он је открио да ће за две до три године постати амерички држављанин, али да му је Турска и даље у срцу.

"Када критикујем ситуацију у Турској, људи ми спочитавају како не волим своју земљу. Не, ја волим своју земљу, заставу, народ. Имам проблем само са режимом. Волео бих да могу да посетим Турску, да видим пријатеље и рођаке, да опет пробам домаћа јела, која су најбоља. Можда ћу за 10 година моћи то да урадим", навео је Кантер.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар