Kanter: Kući me čekaju trovanje ili saobraćajka!

Centar Njujork Niksa, koji je u Turskoj označen kao državni neprijatelj, priznao je da mu je zbog toga ograničena sloboda kretanja.

Košarka 31.08.2018 | 15:30
Kanter: Kući me čekaju trovanje ili saobraćajka!
Enes Kanter nalazi se na "crnoj listi" turskih vlasti, kao sledbenik propovednika Fetulaha Gulena, optuženog da je leta 2016. organizovao propali vojni puč. Kanterov otac optužen je za "terorističko udruživanje" i preti mu kazna zatvora u trajanju od pet do 10 godina.

Najnovijom krizom na relaciji Vašington - Ankara, odnosno negativnom reklamom koju u SAD dobija Redžep Tajip Erdogan, aktuelizovan je i Kanterov nezavidan položaj, pa mu je NBA sekcija portala ESPN u ponedeljak posvetila "udarni" status.

"Naravno da se plašim za svog oca, preti mu zatvor i to nije šala. Ali, čak i ako ga kazne sa 15 godina robije, ne verujem da će provesti tamo 15 godina, jer mislim da predsednik neće toliko dugo biti na vlasti. A, nadam se da neće ni živeti toliko dugo. Videćemo. Čekamo", rekao je Kanter za ESPN.

Centar Njujork Niksa izjavio je da se u SAD oseća bezbedno, jer mu tu "ne mogu ništa", ali to ne važi za druge zemlje sveta.

"Imao sam košarkaški kamp u Kanadi, koji sam morao da otkažem. Trebalo je da idem u Norvešku da učestvujem na jednom forumu posvećenom ljudskim slobodama, ali sam i to otkazao. Gde god da odem izvan SAD, može da bude opasno. Ne mogu da živim u totalnoj paranoji, tako da se Njujorkom šetam bezbrižno. Ako mi se nešto desi, desiće se".

NBA liga u januaru svake godine priređuje jednu zvaničnu utakmicu u Londonu, a 2019. je izbor pao na ekipe Njujorka i Vašingtona.

Kanter ne zna da li će ići...

"Više nemam turski pasoš, ali sam i dalje turski državljanin. Ako odem u London i sačeka me Interpol, moraće da me pošalju u Tursku. I to bi verovatno bilo poslednji put da ste čuli za Enesa Kantera. Ne bi mi uperili pištolj u glavu i ubili me, jer bi im to napravilo probleme, ali nešto bi uradili. Namestili bi mi saobraćajnu nesreću, ili bi me otrovali".

On je otkrio da će za dve do tri godine postati američki državljanin, ali da mu je Turska i dalje u srcu.

"Kada kritikujem situaciju u Turskoj, ljudi mi spočitavaju kako ne volim svoju zemlju. Ne, ja volim svoju zemlju, zastavu, narod. Imam problem samo sa režimom. Voleo bih da mogu da posetim Tursku, da vidim prijatelje i rođake, da opet probam domaća jela, koja su najbolja. Možda ću za 10 godina moći to da uradim", naveo je Kanter.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar