Ђоковић креће по трећу титулу, Лајовић први на терену!

Такмичење на последњем Гренд слем турниру сезоне, УС Опену, почиње у понедељак, а између осталих, меч првог кола играће и српски тенисер Душан Лајовић.  УС Опен - 1. дан: Осам шампиона и југо дерби! Надал, Дел Потро, Вавринка, Мари, Серена, Венус, Кузњецова и Слоун Стивенс отварају вечерас последни гренд слем сезоне на Флашинг медоузу. Лајовић против Џумхура.

Тенис 27.08.2018 | 15:15
Ђоковић креће по трећу титулу, Лајовић први на терену!
Лајовић у првом колу игра против 24. носиоца, босанског тенисера Дамира Џумхура.

Тај меч је трећи на програму терена број четири, на коме такмичење почиње од 17 часова по средњеевропском времену и процењује се да би Лајовић могао на терен најраније око 20 сати.

Првог дана на терен ће и први играч света, бранилац титуле Шпанац Рафаел Надал, који у другом мечу у ноћном делу програма на стадиону "Артур Еш" игра против сународника Давида Ферера.

Пре њих меч првог кола играће шестострука шампионка Ју Ес опена Американка Серена Вилијамс и Пољакиња Магда Линет.

Бранилац титуле, домаћа такмичарка Слоун Стивенс, игра против Рускиње Јевгеније Родине, док ће прва тенисерка света, Румунка Симона Халеп, такмичење почети против Естонке Каје Канепи.

Швајцарац Стен Вавринка игра против Григора Димитрова из Бугарске, а Венус Вилијамс против Рускиње Светлане Кузњецове.

Аргентинац Хуан Мартин дел Потро игра против Американца Доналда Јанга, а Белорускиња Викторија Азаренка против Словакиње Викторије Кузмове.

Организатори су делимично објавили и програм за уторак, када ће меч првог кола играти и Новак Ђоковић. Његов противник биће Мађар Мартон Фучович, а меч је други на програму стадиона "Артур Еш", на коме такмичење почиње од 18 часова.

Другог дана турнира, на терен ће чак петоро представника у, четворо у мушком синглу. Уз Ђоковћа су ту Ђере, Троицки и Крајиновић и Александра Крунић као једина представница у женском делу жреба.

Најбољи српски играч на "Флашинг медоузу" покушаће да освоји трећу титулу на америчком Гренд слему после 2011. и 2015. и укупно 14. у каријери.

Било – не поновило се. Прошле године УС опен је био буквално десеткован одустајањем великог броја најбољих тенисера, али и најбоље тенисерке Серене Вилијамс.

Док је Американка одржавала трудноћу, Новак Ђоковић, Енди Мари и Стен Вавринка су покушавали да среде озбиљне здравствене проблеме, а с њима и Милош Раонић и Кеи Нишикори. Дакле већина чланова популарне „велике петорке“ плус два члана Топ 10. Из читавог замешатељства најбоље су прошли титулари, Рафел Надал и Слоун Стивенс.

Овога пута ситуација је далеко боља за навијаче, али и далеко гора за остатак каравана јер су се „отписани“ вратили. Новак је то најавио и доказао освајањем Вимблдона, па Синсинатија, првим у каријери, чиме је постао једини тенисер који је комплетирао све мастерсе; Вавринка игра све боље, Милош Раонић опет закива сервисе од преко 200 км на сат, Нишикори поново трчи као навијен и удара жуту лоптицу као да му је крива за нешто. Једино за Марија и даље не може да се каже да је у форми, а како сада ствари стоје, још дуго ће је тражити. Цела година одсуства, а уз то и комликована операција кука, учиниле су своје.

Серена је пак уз мало проблема ипак стигла до финала Вимблдона где ју је зауставила Ангелика Кербер, чиме је ипак доказала да је близу шампионској форми. Зато снажна Американка слови за једну од главних фавориткиња за освајање последњег гренд слема сезоне, иако она тврди другачије. Али, ко би јој веровао...

А поред ње код жена треба обратити пажњу на Симону Халеп, Гарбиње Мугурузу, Петру Квитову, Каролину Вознијацки, Керберову, као и актуелну шампионка Стивенс, која увек може да одигра савршен турнир када јој „дође“.

Велика јабука је можда и најјаче упориште навијача Роџера Федерера који је ту доминирао везано од 2004. до 2008. током дана стасавања осталих чланова велике петорке. Али од тада, што се поклопило с њиховим сазревањем, он не успева да подигне престижни пехар који ове сезоне доноси и 3.800.000 долара. Зато увек треба бити опрезан с прогнозама када је Швајцарац у питању. Дакле, може до титуле, али очигледно тешко. На овом, 138. издању Ортвореног првенства САД-а поред „велике петорке“ (изузев Марија) треба обратити пажњу и на Кевина Андерсона, прошлогодишњег финалисту, али и на Хуана Мартина дел Потра који је 2009. био шампион разбивши Федерера у финалу након чега је уследио пад у каријери због прегршт повреда.

Ту је и млада гарда предвођена Алексом Зверевим, Стефаносом Циципасом и Ником Кирјосом. Мломци су јаки и жељни успеха, али се чини да још нису достигли ниво старијих колега из врха, па би им евентулано прогнозирали дубок продор у жреб, али не више од тога.

Првог дана на Флашинг медоузу, који по средњеевропском времену почиње вечерас од 17 часова на терене истрчава чак осам бивших шампиона, по четири у обе конкуренције сингла. Наравно, у овој бет-анализзи управо они ће нам бити у фокусу, уз меч нашег Душана Лајовића.

Кренућемо од дама, како бонтон и налаже, и то од судара две некадашње првакиње Венус Вилијамс и Светлане Кузњецове које су друге на на чувеном Артур Ешу, највећем тениском стадиону на свету (23.771 седиште). Заисте тежак меч за прогнозу пошто ни једна ни друга не блистају у последње време, мада то код овако искусних тенисерки није добра основа за клађење. Поврх тога, тренутно је 5-5 у одмеравањима Американке и Рускније, 16. и 102. играчице света, а посебно је занимљиво да им судари обично нису напети. Дакле, тражити овде три сета или дужи меч није препоручљиво, већ одабрати фавориткињу, а то је Венус.

Зато у наредном сусрету, који се одиграва на истом стадиону, али од од 03.00 после поноћи фавориткињу је далеко лакше одредити пошто против млађе Вилијамсове, Серене игра Магда Линет. Пољакиња једноставно није дорасла разбијачици из Мичигена и треба очекивати да све буде веома брзо готово.

Актуелна шампионка, Слоун Стивенс затвара први дан на Лују Армстронгу још једним америчко-руским дуелом пошто јој је противница Јевгенија Родина. И овде је јасно да је домаћа тенисерка у великој предности те би требало да меч комплетира у два сета.

Дан на Артур Ешу, од 18 часова по средњеевропском времену отвара права "бомба", судар Стена Вавринке и Григора Димитрова, где Бугарин води са 4-3 у одмеравањима, али је последњи, и то недавно на Вимблдону добио Швајцарац. Као што написасмо, вратио је добар део шампионске форме и слови за благог фаворита, али тврда подлога одговара и Димитрову, тако да овде може свашта да буде. Ми верујемо да ће Вавринка бити бољи у почетку, вероватно узети и прци сет, али да ће славити шмекер из Хаскова.

Централни стадион затвара једна сигуризза и то на шпанском дербију акуртленог првака, Рафаела Надала и његовог старог противника, Давида Ферера. Рафа иде на још једну титулу, тако дфа не би требао да има проблема са тренутно 148. играчем света којег је победио у 24 прилика на 30 одмеравања. Све што би Ферер могао да уради је да се избори за један тај-брејк.

Енди Мари игра други меч дан на Лују Армстрогу против снажног Џејмса Дакворта и велико је питање шта ће ту бити. Да је ситуација нормална Аустралијанац не би има ни промил шансе, али пошто Шкот тражи форму након годину дана паузе због опоравка од повреде кука...

Последњи меч на другом по значају терену на Флашингу игра Хуан Мартин дел Потро који би требао брзо и ефикасно да одради посао против пропалог америчког талента, Доналда Јанга.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар