Đoković kreće po treću titulu, Lajović prvi na terenu!

Takmičenje na poslednjem Grend slem turniru sezone, US Openu, počinje u ponedeljak, a između ostalih, meč prvog kola igraće i srpski teniser Dušan Lajović.  US Open - 1. dan: Osam šampiona i jugo derbi! Nadal, Del Potro, Vavrinka, Mari, Serena, Venus, Kuznjecova i Sloun Stivens otvaraju večeras posledni grend slem sezone na Flašing medouzu. Lajović protiv Džumhura.

Tenis 27.08.2018 | 15:15
Đoković kreće po treću titulu, Lajović prvi na terenu!
Lajović u prvom kolu igra protiv 24. nosioca, bosanskog tenisera Damira Džumhura.

Taj meč je treći na programu terena broj četiri, na kome takmičenje počinje od 17 časova po srednjeevropskom vremenu i procenjuje se da bi Lajović mogao na teren najranije oko 20 sati.

Prvog dana na teren će i prvi igrač sveta, branilac titule Španac Rafael Nadal, koji u drugom meču u noćnom delu programa na stadionu "Artur Eš" igra protiv sunarodnika Davida Ferera.

Pre njih meč prvog kola igraće šestostruka šampionka Ju Es opena Amerikanka Serena Vilijams i Poljakinja Magda Linet.

Branilac titule, domaća takmičarka Sloun Stivens, igra protiv Ruskinje Jevgenije Rodine, dok će prva teniserka sveta, Rumunka Simona Halep, takmičenje početi protiv Estonke Kaje Kanepi.

Švajcarac Sten Vavrinka igra protiv Grigora Dimitrova iz Bugarske, a Venus Vilijams protiv Ruskinje Svetlane Kuznjecove.

Argentinac Huan Martin del Potro igra protiv Amerikanca Donalda Janga, a Beloruskinja Viktorija Azarenka protiv Slovakinje Viktorije Kuzmove.

Organizatori su delimično objavili i program za utorak, kada će meč prvog kola igrati i Novak Đoković. Njegov protivnik biće Mađar Marton Fučovič, a meč je drugi na programu stadiona "Artur Eš", na kome takmičenje počinje od 18 časova.

Drugog dana turnira, na teren će čak petoro predstavnika u, četvoro u muškom singlu. Uz Đokovća su tu Đere, Troicki i Krajinović i Aleksandra Krunić kao jedina predstavnica u ženskom delu žreba.

Najbolji srpski igrač na "Flašing medouzu" pokušaće da osvoji treću titulu na američkom Grend slemu posle 2011. i 2015. i ukupno 14. u karijeri.

Bilo – ne ponovilo se. Prošle godine US open je bio bukvalno desetkovan odustajanjem velikog broja najboljih tenisera, ali i najbolje teniserke Serene Vilijams.

Dok je Amerikanka održavala trudnoću, Novak Đoković, Endi Mari i Sten Vavrinka su pokušavali da srede ozbiljne zdravstvene probleme, a s njima i Miloš Raonić i Kei Nišikori. Dakle većina članova popularne „velike petorke“ plus dva člana Top 10. Iz čitavog zamešateljstva najbolje su prošli titulari, Rafel Nadal i Sloun Stivens.

Ovoga puta situacija je daleko bolja za navijače, ali i daleko gora za ostatak karavana jer su se „otpisani“ vratili. Novak je to najavio i dokazao osvajanjem Vimbldona, pa Sinsinatija, prvim u karijeri, čime je postao jedini teniser koji je kompletirao sve masterse; Vavrinka igra sve bolje, Miloš Raonić opet zakiva servise od preko 200 km na sat, Nišikori ponovo trči kao navijen i udara žutu lopticu kao da mu je kriva za nešto. Jedino za Marija i dalje ne može da se kaže da je u formi, a kako sada stvari stoje, još dugo će je tražiti. Cela godina odsustva, a uz to i komlikovana operacija kuka, učinile su svoje.

Serena je pak uz malo problema ipak stigla do finala Vimbldona gde ju je zaustavila Angelika Kerber, čime je ipak dokazala da je blizu šampionskoj formi. Zato snažna Amerikanka slovi za jednu od glavnih favoritkinja za osvajanje poslednjeg grend slema sezone, iako ona tvrdi drugačije. Ali, ko bi joj verovao...

A pored nje kod žena treba obratiti pažnju na Simonu Halep, Garbinje Muguruzu, Petru Kvitovu, Karolinu Voznijacki, Kerberovu, kao i aktuelnu šampionka Stivens, koja uvek može da odigra savršen turnir kada joj „dođe“.

Velika jabuka je možda i najjače uporište navijača Rodžera Federera koji je tu dominirao vezano od 2004. do 2008. tokom dana stasavanja ostalih članova velike petorke. Ali od tada, što se poklopilo s njihovim sazrevanjem, on ne uspeva da podigne prestižni pehar koji ove sezone donosi i 3.800.000 dolara. Zato uvek treba biti oprezan s prognozama kada je Švajcarac u pitanju. Dakle, može do titule, ali očigledno teško. Na ovom, 138. izdanju Ortvorenog prvenstva SAD-a pored „velike petorke“ (izuzev Marija) treba obratiti pažnju i na Kevina Andersona, prošlogodišnjeg finalistu, ali i na Huana Martina del Potra koji je 2009. bio šampion razbivši Federera u finalu nakon čega je usledio pad u karijeri zbog pregršt povreda.

Tu je i mlada garda predvođena Aleksom Zverevim, Stefanosom Cicipasom i Nikom Kirjosom. Mlomci su jaki i željni uspeha, ali se čini da još nisu dostigli nivo starijih kolega iz vrha, pa bi im eventulano prognozirali dubok prodor u žreb, ali ne više od toga.

Prvog dana na Flašing medouzu, koji po srednjeevropskom vremenu počinje večeras od 17 časova na terene istrčava čak osam bivših šampiona, po četiri u obe konkurencije singla. Naravno, u ovoj bet-analizzi upravo oni će nam biti u fokusu, uz meč našeg Dušana Lajovića.

Krenućemo od dama, kako bonton i nalaže, i to od sudara dve nekadašnje prvakinje Venus Vilijams i Svetlane Kuznjecove koje su druge na na čuvenom Artur Ešu, najvećem teniskom stadionu na svetu (23.771 sedište). Zaiste težak meč za prognozu pošto ni jedna ni druga ne blistaju u poslednje vreme, mada to kod ovako iskusnih teniserki nije dobra osnova za klađenje. Povrh toga, trenutno je 5-5 u odmeravanjima Amerikanke i Rusknije, 16. i 102. igračice sveta, a posebno je zanimljivo da im sudari obično nisu napeti. Dakle, tražiti ovde tri seta ili duži meč nije preporučljivo, već odabrati favoritkinju, a to je Venus.

Zato u narednom susretu, koji se odigrava na istom stadionu, ali od od 03.00 posle ponoći favoritkinju je daleko lakše odrediti pošto protiv mlađe Vilijamsove, Serene igra Magda Linet. Poljakinja jednostavno nije dorasla razbijačici iz Mičigena i treba očekivati da sve bude veoma brzo gotovo.

Aktuelna šampionka, Sloun Stivens zatvara prvi dan na Luju Armstrongu još jednim američko-ruskim duelom pošto joj je protivnica Jevgenija Rodina. I ovde je jasno da je domaća teniserka u velikoj prednosti te bi trebalo da meč kompletira u dva seta.

Dan na Artur Ešu, od 18 časova po srednjeevropskom vremenu otvara prava "bomba", sudar Stena Vavrinke i Grigora Dimitrova, gde Bugarin vodi sa 4-3 u odmeravanjima, ali je poslednji, i to nedavno na Vimbldonu dobio Švajcarac. Kao što napisasmo, vratio je dobar deo šampionske forme i slovi za blagog favorita, ali tvrda podloga odgovara i Dimitrovu, tako da ovde može svašta da bude. Mi verujemo da će Vavrinka biti bolji u početku, verovatno uzeti i prci set, ali da će slaviti šmeker iz Haskova.

Centralni stadion zatvara jedna sigurizza i to na španskom derbiju akurtlenog prvaka, Rafaela Nadala i njegovog starog protivnika, Davida Ferera. Rafa ide na još jednu titulu, tako dfa ne bi trebao da ima problema sa trenutno 148. igračem sveta kojeg je pobedio u 24 prilika na 30 odmeravanja. Sve što bi Ferer mogao da uradi je da se izbori za jedan taj-brejk.

Endi Mari igra drugi meč dan na Luju Armstrogu protiv snažnog Džejmsa Dakvorta i veliko je pitanje šta će tu biti. Da je situacija normalna Australijanac ne bi ima ni promil šanse, ali pošto Škot traži formu nakon godinu dana pauze zbog oporavka od povrede kuka...

Poslednji meč na drugom po značaju terenu na Flašingu igra Huan Martin del Potro koji bi trebao brzo i efikasno da odradi posao protiv propalog američkog talenta, Donalda Janga.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar