СЛС: Прва "тројка" Партизана, преокрет у Шапцу!

Партизан победио Мачву у Шапцу после преокрета у другом полувремену 3:1 (0:1), у мечу шестог кола Суперлиге Србије. Исто је било и прошле сезоне. Мучење, брига, победа: Партизан окренуо Мачву за 13 минута.  Црно-бели заиграли тек у другом полувремену - 3:1.  Историјска победа Динама! Врањанци у шестом колу Суперлиге остварили прву победу у најјачем друштву. Вождовац и Спартак без голова.

Фудбал 27.08.2018 | 09:30
СЛС: Прва "тројка" Партизана, преокрет у Шапцу!
Први пут од почетка сезоне у Суперлиги Србије, Партизан је успео да постигне више од једног гола. На гостовању Мачви у Шапцу дао их је три, а примио један – 3:1 (0:1).

Резултатски била је то пресликана утакмица као она прошле сезоне истих ривала на истом терену.

Око 5.000 навијача могло је да ужива у занимљивој и борбеној утакмици, у којој је прво полувреме припало домаћину, а друго гостима. Мачва је заслужено водила на паузи, имала је више прилика и коначно постигла гол преко одличног Ненада Гаврића. Успео је офанзивни фудбалер састава из Шапца да у 36. минуту избори пенал, затим и да га промаши (одбранио Филип Кљајић), али и да искористи поправни када му се лопта вратила.

Блед и нервозни Партизан се у наставку претворио у знатно озбиљнију екипу, иако тренер Зоран Мирковић није извршио ниједну измену на полувремену. Довољни су били савети у свлачиници да вицешампион покаже карактер који до сада није. Црно-бели успели су да спусте лопту и да стрпљивим нападима граде шансе, који су у преокрет претворили Немања Николић у 68, Данило Пантић у 81. и Рикардо Гомеш у 87. минуту.

"Не могу нимало да будем задовољан резултатом. Имали смо 1:0 на полувремену и све је било како треба. Али немамо дугачку клупу као Партизан", оценио је тренер Мачве Драган Аничић.

Морао је шеф стручног штаба "парног ваљка" доста да комбинује за меч против Мачве. Партизан у четвртак чека реванш плеј-офа за Лигу Европе против Бешикташа у Истанбулу и неопходно је било одморити поједине играче. Уз то, Мирковић није могао да рачуна на повређеног Марка Јанковића, док је Владимир Стојковић у недељу по трећи пут постао отац, па је прилику међу стативцама добио врло добри Филип Кљајић.

"Изузетно тешка утакмица, баш како што смо и очекивали. Прво полувреме смо одиграли доста лоше, упали смо у ритам противника и у сопствене замке. Честитам екипи на карактеру, веровали смо и успели смо. Рекао сам им на паузи да играмо мирније, били смо нервозни у пасу и нисмо стајали на терену како смо хтели и морали", рекао је Зоран Мирковић после утакмице.

Учинио је голман црно-белих све што је било до њега да сачува мрежу, али у 36. минуту није имао шансу. Пре тога је одбранио зицер управо Гаврићу, након сјајног продора Адамовића и повратне лопте у средину.

Пеналу је претходио прекршај Александра Шћекића на Гаврићу. Црногорски репрезентативац није се прославио на првом суперлигашком мечу у дресу Партизана. Судија Милош Ђорђић је оправдано показао на "креч", пошто је Шћекић подметнуо ногу, а искусни фудбалер Мачве искористио прилику и пао.

Кљајић је први ударац прочитао и одбранио шут са 11 метара, али се лопта вратила до Гаврића, који ју је рутински послао у празну мрежу.

Тек у 45. минуту Партизан је створио озбиљну шансу. Горан Закарић је тукао главом, Душан Пулетић успешно интервенисао, а одбијену лопту Небојша Косовић послао преко гола. 

Данило Пантић није искористио зицер, али је та прилика за Партизан била и најава великог преокрета. Тачно 19 минута било је потребно "ваљку" да од минуса стигне до победе. Пантић је у 68. проиграо на левом крилу Ђорђа Ивановића, који је лепо видео Немању Николића у срцу казненог простора, уследио је прецизан центаршут и реализација главом нападача Партизана.

Све је било лакше после гола Пантића. Прво је млади репрезентативац непотребно фаулиран на 18-19 метара од гола. Пантић је наместио лопту и уз помоћ "живог зида" матирао Пулетића. 

Недуго затим меч је био решен. Овај пут је поготку црно-белих кумовао сам Пулетић. Ипак, највеће заслуге припадају на овом мечу резервисти Рикарду Гомешу. Нападач Партизана се лепо "лажњаком" ослободио чувара, али није баш најбоље шутирао са 14 метара по средини. Лаган ударац ишао је право према голману Мачве, али се њему лопта измигољила из руку и завршила у гол.

Партизан је направио сјајну увертиру пред дуел са Бешикташом. Црно-бели ухватили су ритам и сада има предстоји јурњава за Црвеном звездом, која након почетних киксева "вечитог ривала" има пет бодова предности.



Није баксузан, него срећан број. Сујеверни ће рећи да им 13 смета, али навијачи Партизана могу да запевају, јер је тачно 13 минута било потребно њиховим миљеницима да преокрену резултат у Шапцу и на месту где су се мучили и прошле сезоне опет „окрену“ Мачву, за победу у шестом суперлигашком колу – 3:1.

Мада није блистао, мада је више од сат времена возио у рикверц и тањио живце Гробара, састав Зорана Мирковића се уздигнутих руку враћа за Београд, пошто је на стадиону крај Саве урадио исто што и 5. новембра прошле године. И тад је заостатак после првог полувремена претворио у славље 3:1, а овога пута било му је потребно мање времена да стигне до трећег првенственог славља.

У режији двојице нападача, Немање Николића и Рикарда Гомеша, те вечерашњег капитена Данила Пантића, Парни ваљак је „поништио“ изванредну партију Мачве из првог дела и неокрњен прошао једну од захтевнијих кривина на суперлигашком путу, с тим што је и ауторима преокрета јасно да грешке из успаваног, безвољног и за њих скромног првог полувремена не смеју да понове у четвртак, у реваншу са Бешикташем.

Као издуван балон изгледао је Партизан у две трећине меча на стадиону крај Саве. Први обрачун са Бешикташем је енергетски доста истрочио црно-беле, дуго нису могли да дођу до даха, нити створе иоле озбиљну прилику, мучили су се да пренесу лопту у завршну трећину терена, а то што су играли у измењеном саставу не би смело да им буде оправдање. Поготово што је изостала борбеност као препознатљива карактеристика овог тима откако је на клупу сео Зоран Мирковић.

Свесни да наспрам себе имају уморног ривала, Шапчани су осетили шансу и ударили тамо где су гости најтањи. По боку. Милош Адамовић је правио озбиљне проблеме Слободану Урошевићу на једној, НенадГаврић био неухватљив за Габријела Енакеа на другој страни, а кад се њима придодао архитекта свих акција домаћина – Миодраг Гемовић – игра екипе Драгана Аничића имала је и главу и реп. Отуда не чуди што је домаћин деловао ангажованије, хитрије и сигурније у развитку акција, па је пре или касније морао да поведе.

После неколико одличних покушаја свих поменутих играча, Гаврић је изнудио пенал (фаулирао га АлександарШћекић), преузео одговорност, његов ударац са 11 метара укротио је Филип Кљајић (мењао ВладимираСтојковића који је постао тата), на одбитак налетео искусни везиста и крунисао бољу игру домаћина.

Оно што је Мачва била у првом, то је Партизан у другом. Наговештај да гост може боље био је зицерНебојше Косовића непосредно пред одлазак на одмор, а промена у 60. минуту, кад је црногорског репрезентативца заменио Рикардо Гомеш, начинила је госта опаснијим, јер је у формацији са два нападача деловао убојитије. И то се одмах осетило. Најпре у стварању шанси, затим у реализацији.

Један од кључних играча вечерас био је Данило Пантић, који је „спустио“ лопту Ивановићу, а овај асистирао Немањи Николићу за суперлигашки првенац, 13 минута касније позајмљени везиста Челсија је извео слободан ударац и уз помоћ живог зида домаћина савладао до тог тренутка одличног Бојана Пулетића, да би на крају голман Мачве примио још једна гол (стрелац Рикардо) поништивши неколико одличних интервенција.

Партизан је преживео и победио, иако игром није заслужио да слави баш два разлике, али ће му овај резултат помоћи да безбрижније спрема реванш са Бешикташем.

СУПЕРЛИГА СРБИЈЕ, ШЕСТО КОЛО

МАЧВА – ПАРТИЗАН 1:3 (1:0)
/Гаврић 36 - Николић 68, Пантић 81, Рикардо 86/

Шабац
Стадион Мачве
Гледалаца: око 5.000
Судија: Милош Ђорђић
Жути картони: Гаврић, Адамовић, Марић, Гемовић (Мачва), Пантић, Марковић, Рикардо, Н. Р. Милетић (Партизан)

Мачва (4-3-3): Пулетић – Пејовић, Лазаревић (од 85. Бабић), Ристивојевић, Марић – Адамовић (од 88. Јефтић), Ивић, Јовановић – Гаврић, Шушњар, Гемовић. Тренер: Драган Аничић.

Партизан (4-2-3-1): Кљајић – Енаке, Н. Р. Милетић, Марковић (од 72. Н. Г. Милетић), Урошевић – Шћекић, Косовић (до 60. Рикардо) - Закарић, Пантић, Ивановић – Николић. Тренер: Зоран Мирковић.

Историјска победа Динама! Врањанци у шестом колу Суперлиге остварили прву победу у најјачем друштву. Вождовац и Спартак без голова.

Памтиће се дуго 26. август 2018. у Врању.

Динамо, који ове сезоне дебитује у најјачем рангу такмичења, остварио је историјску победу, прву од оснивања клуба у Суперлиги Србије.

И не само тамо, после шест кола Врањанци нису више "фењераши", већ су ту улогу препустили данашњем ривалу Земуну.

Стрелац победоносног гол, уједно и једног за Динамо против Земуна, био је Жељка Димитрова у првом минуту другог полувремена. Динамо има три бода, док су "горњоварошани" на последњем месту са два.

У недељу су на "на крову" Вождовац и суботички Спартак одиграли утакмицу без голова.

Резултати 6. кола:

Бачка - Радник 1:0 (1:0)
/Гаврић 25/

Рад - Младост Лучани 1:1 (1:1)
/Маринковић 13 - Јовановић 33/

Раднички Ниш - Напредак 3:3 (1:1)
/Станисављевић 44п, Хаскић 75п, Панков 80 - Самуел 29, Вукановић 71, Ндаје 86/

Црвена звезда - Чукарички 2:1 (0:0)
/Срнић 53, Гобељић 71 - Тедић 67/

Пролетер - Војводина 0:1 (0:0)
/Езе 47/

Мачва - Партизан 1:3 (1:0)
/Гаврић 36 - Николић 68, Пантић 81, Гомеш 87/

Динамо Врање - Земун 1:0 (0:0)
/Димитров 46/

Вождовац - Спартак 0:0

ТАБЕЛА: Црвена звезда 15 (-1), Раднички Ниш 13, Младост Лучани 12, Чукарички 11, Партизан 10 (-1), Војводина 9, Бачка 8, Пролетер 7, Мачва 7, Вождовац 7, Рад 7 (-1), Напредак 6 (-1), Радник 6, Спартак 4, Динамо Врање 3, Земун 2.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар