SLS: Prva "trojka" Partizana, preokret u Šapcu!

Partizan pobedio Mačvu u Šapcu posle preokreta u drugom poluvremenu 3:1 (0:1), u meču šestog kola Superlige Srbije. Isto je bilo i prošle sezone. Mučenje, briga, pobeda: Partizan okrenuo Mačvu za 13 minuta.  Crno-beli zaigrali tek u drugom poluvremenu - 3:1.  Istorijska pobeda Dinama! Vranjanci u šestom kolu Superlige ostvarili prvu pobedu u najjačem društvu. Voždovac i Spartak bez golova.

Fudbal 27.08.2018 | 09:30
SLS: Prva "trojka" Partizana, preokret u Šapcu!
Prvi put od početka sezone u Superligi Srbije, Partizan je uspeo da postigne više od jednog gola. Na gostovanju Mačvi u Šapcu dao ih je tri, a primio jedan – 3:1 (0:1).

Rezultatski bila je to preslikana utakmica kao ona prošle sezone istih rivala na istom terenu.

Oko 5.000 navijača moglo je da uživa u zanimljivoj i borbenoj utakmici, u kojoj je prvo poluvreme pripalo domaćinu, a drugo gostima. Mačva je zasluženo vodila na pauzi, imala je više prilika i konačno postigla gol preko odličnog Nenada Gavrića. Uspeo je ofanzivni fudbaler sastava iz Šapca da u 36. minutu izbori penal, zatim i da ga promaši (odbranio Filip Kljajić), ali i da iskoristi popravni kada mu se lopta vratila.

Bled i nervozni Partizan se u nastavku pretvorio u znatno ozbiljniju ekipu, iako trener Zoran Mirković nije izvršio nijednu izmenu na poluvremenu. Dovoljni su bili saveti u svlačinici da vicešampion pokaže karakter koji do sada nije. Crno-beli uspeli su da spuste loptu i da strpljivim napadima grade šanse, koji su u preokret pretvorili Nemanja Nikolić u 68, Danilo Pantić u 81. i Rikardo Gomeš u 87. minutu.

"Ne mogu nimalo da budem zadovoljan rezultatom. Imali smo 1:0 na poluvremenu i sve je bilo kako treba. Ali nemamo dugačku klupu kao Partizan", ocenio je trener Mačve Dragan Aničić.

Morao je šef stručnog štaba "parnog valjka" dosta da kombinuje za meč protiv Mačve. Partizan u četvrtak čeka revanš plej-ofa za Ligu Evrope protiv Bešiktaša u Istanbulu i neophodno je bilo odmoriti pojedine igrače. Uz to, Mirković nije mogao da računa na povređenog Marka Jankovića, dok je Vladimir Stojković u nedelju po treći put postao otac, pa je priliku među stativcama dobio vrlo dobri Filip Kljajić.

"Izuzetno teška utakmica, baš kako što smo i očekivali. Prvo poluvreme smo odigrali dosta loše, upali smo u ritam protivnika i u sopstvene zamke. Čestitam ekipi na karakteru, verovali smo i uspeli smo. Rekao sam im na pauzi da igramo mirnije, bili smo nervozni u pasu i nismo stajali na terenu kako smo hteli i morali", rekao je Zoran Mirković posle utakmice.

Učinio je golman crno-belih sve što je bilo do njega da sačuva mrežu, ali u 36. minutu nije imao šansu. Pre toga je odbranio zicer upravo Gavriću, nakon sjajnog prodora Adamovića i povratne lopte u sredinu.

Penalu je prethodio prekršaj Aleksandra Šćekića na Gavriću. Crnogorski reprezentativac nije se proslavio na prvom superligaškom meču u dresu Partizana. Sudija Miloš Đorđić je opravdano pokazao na "kreč", pošto je Šćekić podmetnuo nogu, a iskusni fudbaler Mačve iskoristio priliku i pao.

Kljajić je prvi udarac pročitao i odbranio šut sa 11 metara, ali se lopta vratila do Gavrića, koji ju je rutinski poslao u praznu mrežu.

Tek u 45. minutu Partizan je stvorio ozbiljnu šansu. Goran Zakarić je tukao glavom, Dušan Puletić uspešno intervenisao, a odbijenu loptu Nebojša Kosović poslao preko gola. 

Danilo Pantić nije iskoristio zicer, ali je ta prilika za Partizan bila i najava velikog preokreta. Tačno 19 minuta bilo je potrebno "valjku" da od minusa stigne do pobede. Pantić je u 68. proigrao na levom krilu Đorđa Ivanovića, koji je lepo video Nemanju Nikolića u srcu kaznenog prostora, usledio je precizan centaršut i realizacija glavom napadača Partizana.

Sve je bilo lakše posle gola Pantića. Prvo je mladi reprezentativac nepotrebno fauliran na 18-19 metara od gola. Pantić je namestio loptu i uz pomoć "živog zida" matirao Puletića. 

Nedugo zatim meč je bio rešen. Ovaj put je pogotku crno-belih kumovao sam Puletić. Ipak, najveće zasluge pripadaju na ovom meču rezervisti Rikardu Gomešu. Napadač Partizana se lepo "lažnjakom" oslobodio čuvara, ali nije baš najbolje šutirao sa 14 metara po sredini. Lagan udarac išao je pravo prema golmanu Mačve, ali se njemu lopta izmigoljila iz ruku i završila u gol.

Partizan je napravio sjajnu uvertiru pred duel sa Bešiktašom. Crno-beli uhvatili su ritam i sada ima predstoji jurnjava za Crvenom zvezdom, koja nakon početnih kikseva "večitog rivala" ima pet bodova prednosti.



Nije baksuzan, nego srećan broj. Sujeverni će reći da im 13 smeta, ali navijači Partizana mogu da zapevaju, jer je tačno 13 minuta bilo potrebno njihovim miljenicima da preokrenu rezultat u Šapcu i na mestu gde su se mučili i prošle sezone opet „okrenu“ Mačvu, za pobedu u šestom superligaškom kolu – 3:1.

Mada nije blistao, mada je više od sat vremena vozio u rikverc i tanjio živce Grobara, sastav Zorana Mirkovića se uzdignutih ruku vraća za Beograd, pošto je na stadionu kraj Save uradio isto što i 5. novembra prošle godine. I tad je zaostatak posle prvog poluvremena pretvorio u slavlje 3:1, a ovoga puta bilo mu je potrebno manje vremena da stigne do trećeg prvenstvenog slavlja.

U režiji dvojice napadača, Nemanje Nikolića i Rikarda Gomeša, te večerašnjeg kapitena Danila Pantića, Parni valjak je „poništio“ izvanrednu partiju Mačve iz prvog dela i neokrnjen prošao jednu od zahtevnijih krivina na superligaškom putu, s tim što je i autorima preokreta jasno da greške iz uspavanog, bezvoljnog i za njih skromnog prvog poluvremena ne smeju da ponove u četvrtak, u revanšu sa Bešiktašem.

Kao izduvan balon izgledao je Partizan u dve trećine meča na stadionu kraj Save. Prvi obračun sa Bešiktašem je energetski dosta istročio crno-bele, dugo nisu mogli da dođu do daha, niti stvore iole ozbiljnu priliku, mučili su se da prenesu loptu u završnu trećinu terena, a to što su igrali u izmenjenom sastavu ne bi smelo da im bude opravdanje. Pogotovo što je izostala borbenost kao prepoznatljiva karakteristika ovog tima otkako je na klupu seo Zoran Mirković.

Svesni da naspram sebe imaju umornog rivala, Šapčani su osetili šansu i udarili tamo gde su gosti najtanji. Po boku. Miloš Adamović je pravio ozbiljne probleme Slobodanu Uroševiću na jednoj, NenadGavrić bio neuhvatljiv za Gabrijela Enakea na drugoj strani, a kad se njima pridodao arhitekta svih akcija domaćina – Miodrag Gemović – igra ekipe Dragana Aničića imala je i glavu i rep. Otuda ne čudi što je domaćin delovao angažovanije, hitrije i sigurnije u razvitku akcija, pa je pre ili kasnije morao da povede.

Posle nekoliko odličnih pokušaja svih pomenutih igrača, Gavrić je iznudio penal (faulirao ga AleksandarŠćekić), preuzeo odgovornost, njegov udarac sa 11 metara ukrotio je Filip Kljajić (menjao VladimiraStojkovića koji je postao tata), na odbitak naleteo iskusni vezista i krunisao bolju igru domaćina.

Ono što je Mačva bila u prvom, to je Partizan u drugom. Nagoveštaj da gost može bolje bio je zicerNebojše Kosovića neposredno pred odlazak na odmor, a promena u 60. minutu, kad je crnogorskog reprezentativca zamenio Rikardo Gomeš, načinila je gosta opasnijim, jer je u formaciji sa dva napadača delovao ubojitije. I to se odmah osetilo. Najpre u stvaranju šansi, zatim u realizaciji.

Jedan od ključnih igrača večeras bio je Danilo Pantić, koji je „spustio“ loptu Ivanoviću, a ovaj asistirao Nemanji Nikoliću za superligaški prvenac, 13 minuta kasnije pozajmljeni vezista Čelsija je izveo slobodan udarac i uz pomoć živog zida domaćina savladao do tog trenutka odličnog Bojana Puletića, da bi na kraju golman Mačve primio još jedna gol (strelac Rikardo) poništivši nekoliko odličnih intervencija.

Partizan je preživeo i pobedio, iako igrom nije zaslužio da slavi baš dva razlike, ali će mu ovaj rezultat pomoći da bezbrižnije sprema revanš sa Bešiktašem.

SUPERLIGA SRBIJE, ŠESTO KOLO

MAČVA – PARTIZAN 1:3 (1:0)
/Gavrić 36 - Nikolić 68, Pantić 81, Rikardo 86/

Šabac
Stadion Mačve
Gledalaca: oko 5.000
Sudija: Miloš Đorđić
Žuti kartoni: Gavrić, Adamović, Marić, Gemović (Mačva), Pantić, Marković, Rikardo, N. R. Miletić (Partizan)

Mačva (4-3-3): Puletić – Pejović, Lazarević (od 85. Babić), Ristivojević, Marić – Adamović (od 88. Jeftić), Ivić, Jovanović – Gavrić, Šušnjar, Gemović. Trener: Dragan Aničić.

Partizan (4-2-3-1): Kljajić – Enake, N. R. Miletić, Marković (od 72. N. G. Miletić), Urošević – Šćekić, Kosović (do 60. Rikardo) - Zakarić, Pantić, Ivanović – Nikolić. Trener: Zoran Mirković.

Istorijska pobeda Dinama! Vranjanci u šestom kolu Superlige ostvarili prvu pobedu u najjačem društvu. Voždovac i Spartak bez golova.

Pamtiće se dugo 26. avgust 2018. u Vranju.

Dinamo, koji ove sezone debituje u najjačem rangu takmičenja, ostvario je istorijsku pobedu, prvu od osnivanja kluba u Superligi Srbije.

I ne samo tamo, posle šest kola Vranjanci nisu više "fenjeraši", već su tu ulogu prepustili današnjem rivalu Zemunu.

Strelac pobedonosnog gol, ujedno i jednog za Dinamo protiv Zemuna, bio je Željka Dimitrova u prvom minutu drugog poluvremena. Dinamo ima tri boda, dok su "gornjovarošani" na poslednjem mestu sa dva.

U nedelju su na "na krovu" Voždovac i subotički Spartak odigrali utakmicu bez golova.

Rezultati 6. kola:

Bačka - Radnik 1:0 (1:0)
/Gavrić 25/

Rad - Mladost Lučani 1:1 (1:1)
/Marinković 13 - Jovanović 33/

Radnički Niš - Napredak 3:3 (1:1)
/Stanisavljević 44p, Haskić 75p, Pankov 80 - Samuel 29, Vukanović 71, Ndaje 86/

Crvena zvezda - Čukarički 2:1 (0:0)
/Srnić 53, Gobeljić 71 - Tedić 67/

Proleter - Vojvodina 0:1 (0:0)
/Eze 47/

Mačva - Partizan 1:3 (1:0)
/Gavrić 36 - Nikolić 68, Pantić 81, Gomeš 87/

Dinamo Vranje - Zemun 1:0 (0:0)
/Dimitrov 46/

Voždovac - Spartak 0:0

TABELA: Crvena zvezda 15 (-1), Radnički Niš 13, Mladost Lučani 12, Čukarički 11, Partizan 10 (-1), Vojvodina 9, Bačka 8, Proleter 7, Mačva 7, Voždovac 7, Rad 7 (-1), Napredak 6 (-1), Radnik 6, Spartak 4, Dinamo Vranje 3, Zemun 2.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar