Црнадак: Потврда добрих односа

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак састаће се сутра, 27. августа, у Јерусалиму са предсједником Владе и министром иностраних послова Државе Израел Бењамином Нетанијахуом.

Босна и Херцеговина 26.08.2018 | 17:26
Црнадак: Потврда добрих односа
Позив премијера Нетанијахуа министру Црнатку да посјети Израел је потврда добрих односа Израела и БиХ и ставова изнесених у писму израелског премијера у мају прошле године у којем се, између осталог, наводи да понашање Представништва Републике Српске у Израелу неће покварити одличан однос са Израелом и изражава спремност да се у наредном периоду настави са јачањем дијалога и сарадње Израела и с Републиком Српском и БиХ.

Нетанијаху је прошле године у писму Црнатку изразио жељу да се учврсте везе између Израела и Босне и Херцеговине и разговара о свим питањима која се тичу Представништва Републике Српске у Израелу. 



''Жалимо због тога што се десило у посљедње три године. Међутим, увјеравам Вас да нећемо дозволити да понашање Представништва поквари одличан однос који имамо.

Израел дубоко цијени и поштује везе са Босном и Херцеговином, као што сте и могли да чујете и раније током посјете предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине, господина Иванића, као и представника три конститутивна народа Босне и Херцеговине.

Захваљујући Вама и предсједнику Иванићу, јасно нам је да имамо озбиљне и поуздане партнере на Балкану", наведено је у писму премијера и министра иностраних послова Израела.

"Радујемо се сарадњи са Вама, као и размјени дијалога између Израела, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине у будућности'', каже се на крају писма министру иностраних послова БиХ Игору Црнатку.

Проблем Републике Српске с израелском владом је било Представништво РС у Израелу, које није постојало, као и због Ариа Ливнеа са којим израелски званичници нису хтјели да разговарају због његовог лажног представљања.

О тим проблемима које су постојале између Израела и Републике Српске, Црнадак је прошле године упознао писмом предсједницу владе Жељку Цвијановић, обавјештавајући је да је од израелског Министарства иностраних послова упознат да Представништво Републике Српске не постоји у тој земљи, да се шеф Представништва Републике Српске Арие Ливне лажно представља и да нико од званичника земље домаћина не жели да комуницира с њим.

Црнадак је тада позвао Цвијановићеву да искористи ауторитет и надлежности функције коју обавља и заустави даље понижавање и бламирање Републике Српске и БиХ на медјународној политичкој сцени.

Такође, Црнадак је, у том писму, обавијестио предсједницу Владе РС да је упутио писмо предсједнику Владе Израела, који обавља и функцију министра иностраних послова, да  БиХ, као и Република Српска и ФБиХ, са своја три конститутивна народа и свим другим грађанима искрено жели добре и пријатељске односе са Израелом, што је потврда и сутрашњег састанка које ће у Јерусалиму имати Црнадак са Нетанијахуом.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Гаги

26.08.2018 15:33

Никакве користи од тог туристицког лутовања.тзв бих се распада на срецу сва три народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надја

26.08.2018 16:26

Ма, да, шта има ићи тамо кад је ПРЕДСТАНИШТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, на челу са Додиковим пријатељем, стогодишњим Ливнеом, уговорило инвестиције у РС у вриједности од милијарду долара?!

Name

Надја

26.08.2018 16:21

Црнадак успјешно гради добре односе БиХ са другим земљама широм свијета, водећи прије свега рачуна о позицији Републике Српске, док га оспорава (као и све друго што је добро) овај дежурни слуђивач и његови полтрони, пред чијим носовима су залупљена врата многих земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само тако

26.08.2018 18:47

Поготово када се код Морин Кормак залагао за уводјење санкција Републици Српској!

Name

ааа

27.08.2018 05:30

Често се питам зашто људи лажу, не смета им лажно представништво, а сметају им пријатељски односи са другим земљама. Вјероватно своју лаж добро уновче.