Crnadak: Potvrda dobrih odnosa

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastaće se sutra, 27. avgusta, u Jerusalimu sa predsjednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Države Izrael Benjaminom Netanijahuom.

Bosna i Hercegovina 26.08.2018 | 17:26
Crnadak: Potvrda dobrih odnosa
Poziv premijera Netanijahua ministru Crnatku da posjeti Izrael je potvrda dobrih odnosa Izraela i BiH i stavova iznesenih u pismu izraelskog premijera u maju prošle godine u kojem se, između ostalog, navodi da ponašanje Predstavništva Republike Srpske u Izraelu neće pokvariti odličan odnos sa Izraelom i izražava spremnost da se u narednom periodu nastavi sa jačanjem dijaloga i saradnje Izraela i s Republikom Srpskom i BiH.

Netanijahu je prošle godine u pismu Crnatku izrazio želju da se učvrste veze između Izraela i Bosne i Hercegovine i razgovara o svim pitanjima koja se tiču Predstavništva Republike Srpske u Izraelu. 



''Žalimo zbog toga što se desilo u posljednje tri godine. Međutim, uvjeravam Vas da nećemo dozvoliti da ponašanje Predstavništva pokvari odličan odnos koji imamo.

Izrael duboko cijeni i poštuje veze sa Bosnom i Hercegovinom, kao što ste i mogli da čujete i ranije tokom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodina Ivanića, kao i predstavnika tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući Vama i predsjedniku Ivaniću, jasno nam je da imamo ozbiljne i pouzdane partnere na Balkanu", navedeno je u pismu premijera i ministra inostranih poslova Izraela.

"Radujemo se saradnji sa Vama, kao i razmjeni dijaloga između Izraela, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine u budućnosti'', kaže se na kraju pisma ministru inostranih poslova BiH Igoru Crnatku.

Problem Republike Srpske s izraelskom vladom je bilo Predstavništvo RS u Izraelu, koje nije postojalo, kao i zbog Aria Livnea sa kojim izraelski zvaničnici nisu htjeli da razgovaraju zbog njegovog lažnog predstavljanja.

O tim problemima koje su postojale između Izraela i Republike Srpske, Crnadak je prošle godine upoznao pismom predsjednicu vlade Željku Cvijanović, obavještavajući je da je od izraelskog Ministarstva inostranih poslova upoznat da Predstavništvo Republike Srpske ne postoji u toj zemlji, da se šef Predstavništva Republike Srpske Arie Livne lažno predstavlja i da niko od zvaničnika zemlje domaćina ne želi da komunicira s njim.

Crnadak je tada pozvao Cvijanovićevu da iskoristi autoritet i nadležnosti funkcije koju obavlja i zaustavi dalje ponižavanje i blamiranje Republike Srpske i BiH na medjunarodnoj političkoj sceni.

Takođe, Crnadak je, u tom pismu, obavijestio predsjednicu Vlade RS da je uputio pismo predsjedniku Vlade Izraela, koji obavlja i funkciju ministra inostranih poslova, da  BiH, kao i Republika Srpska i FBiH, sa svoja tri konstitutivna naroda i svim drugim građanima iskreno želi dobre i prijateljske odnose sa Izraelom, što je potvrda i sutrašnjeg sastanka koje će u Jerusalimu imati Crnadak sa Netanijahuom.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Gagi

26.08.2018 15:33

Nikakve koristi od tog turistickog lutovanja.tzv bih se raspada na srecu sva tri naroda.

ODGOVORITE
Name

Nadja

26.08.2018 16:26

Ma, da, šta ima ići tamo kad je PREDSTANIŠTVO REPUBLIKE SRPSKE, na čelu sa Dodikovim prijateljem, stogodišnjim Livneom, ugovorilo investicije u RS u vrijednosti od milijardu dolara?!

Name

Nadja

26.08.2018 16:21

Crnadak uspješno gradi dobre odnose BiH sa drugim zemljama širom svijeta, vodeći prije svega računa o poziciji Republike Srpske, dok ga osporava (kao i sve drugo što je dobro) ovaj dežurni sluđivač i njegovi poltroni, pred čijim nosovima su zalupljena vrata mnogih zemalja.

ODGOVORITE
Name

Samo tako

26.08.2018 18:47

Pogotovo kada se kod Morin Kormak zalagao za uvodjenje sankcija Republici Srpskoj!

Name

aaa

27.08.2018 05:30

Često se pitam zašto ljudi lažu, ne smeta im lažno predstavništvo, a smetaju im prijateljski odnosi sa drugim zemljama. Vjerovatno svoju laž dobro unovče.