28.годишњица од рударске несреће

Прошло је 28 година од највеће рударске несреће у историји БиХ када је у експлозији угљење прашине у јами Добрња Југ Рудника угља Крека у Тузли животе изгубило 180 комората.

Босна и Херцеговина 26.08.2018 | 14:30
28.годишњица од рударске несреће
Била је то најмлађа смјена, просјечне старости 27 година, иза које је остало 365 дјеце о којима је бригу годинама након трагедије преузео Фонд ”26. август”.

Стравичну експлозију преживио је само Смаил Имамовић, који је кобног јутра био близу изласка из јаме.

Из клиничке смрти пробудио се пет дана касније на Клиничком центру у Тузли, када је и сазнао за смрт својих колега.

Они који се сјећају трагичног 26. августа 1990. године говоре о болним сликама погинулих рудара након њиховог извлачења.

Једни су у јами затечени загрљени – отишли су заједно у смрт, други су у вријеме експлозије јели, трећи радили…

Истрагу о највећој рударској несрећи у БиХ водило је Кантонално тужилаштво, а осумњичени су били тадашњи руководиоци ООУР-а Рудника лигнита „Добрња“.

У априлу 2006. године Кантонално тужилаштво је закључило како је након проведене истраге утврђено да нема довољно доказа да су осумњичени починили кривично дјело које им се ставља на терет.

Вјештаци су, наиме, закључили да је основни узрок несреће упала, а затим и експлозија облака угљене прашине, до којег је дошло неправилним минирањем челичне подграде.

Са таквим закључком никада се нису помириле породице погинулих комората, које су убјеђења да је ријеч о класичној диверзији обзиром на околности које су тих мјесеци владале у тадашњој СФРЈ.

Јама „Добрња Југ“ је након незапамћене трагедије блиндирана чиме је и окончана даља експлоатација угља, пише аваз.ба.

Извор: Аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Миљан

28.08.2018 10:25

Нека им је лака земља...

ОДГОВОРИТЕ