Срби и Албанци сами до рјешења

Предсједник Србије, Александар Вучић, апеловао је да међународна заједница допусти Србима и Албанцима да сами покушају да ријеше проблем Косова и Метохије, јер би, ако се дође до рјешења, то било од суштинског значаја за цијели Балкан.

Србија 26.08.2018 | 10:29
Срби и Албанци сами до рјешења
Вучић је на дебати "Нове перспективе проширења ЕУ" у оквиру "Политичких разговора" на Европском форуму Алпбах рекао да чини најбоље да помогне Србима да имају своју будућност и да сматра да нешто важно ради и за Албанце.

"Ради се о Србима и Албанцима, морамо да живимо заједно у будућности. То су највеће нације на Западном Балкану и остаће тако и наредих сто година. Ко ће да реши тај проблем, ако ми не будемо у могућности", упитао је Вучић.

Он је указао да је изложен снажним политичким нападима у Србији, укључујући и представнике Цркве, који га оптужују да је највећи издајник, јер жели да да "свету земљу" Албанцима, док га истовремено на Западу називају лидером великосрпске идеје.

Вучић је поручио да неће бити могуће ријешити ово питање тиме да Србија не добије ништа, као ни што неће да се деси да Србија протјера Албанце преко Проклетија, преносе београдски медији.

"Да ли мислите да се Тачи обрадовао што седи поред мене? Да ли ме воли – не, и ја га не волим уопште. Али морамо да разговармао и покушамо да решавамо проблем који постоји 200 година", истакао је Вучић.

Вучић је поручио и да неће допустити да се Срби и Србија криве за све догађаје у бившој Југославији тако што се "игра на емоције".

Он је реаговао на уводничаре Тену Прелец, стручну сарадницу Европског института при Лондонској школи економије и политичких наука, и на Андана Ћеримагића, експерта за Балкан Европске иницијативе за стабилност, који су говорили о кривици за догађаје током распада бивше Југославије.

На причу Ћеримагића који је говорио како су Срби из Добоја, његовог родног града, протјерали све Бошњаке и Хрвате, запалили све џамије, те се заложо против мијењања граница дуж етничких линија, Вучић је подсјетио да је он син избјеглице из БиХ.

"Мој отац је случајно рођен близу Београда, није видео свог оца, јер је су га убиле усташе, као и бројне друге чланови његове породице. Они су протерани из Босне и настанили се код Црквенца код Београда. После рата он је случајно упознао моју мајку из Војводине и тако сам рођен у Београду, случјано. Почетком рата, чуло се да Вучићи имају куће у Босни и октобра 1992. све те куће у Чипуљићима су запалили они који желе да протерају Србе из тог дела Босне", објаснио је Вучић.

Вучић је поручио да ће уложити све напоре да очува мир, стабилност у региону.

Извор: Тањуг

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Име

26.08.2018 08:47

Вучић и Срби само о прошлости !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај

26.08.2018 09:54

Оцито не знас цитати. Цовјек је говорио о будуцности, а о прослости је прицао као одговор на излагање Церимацига. Али наравно заборавио сам. Вама је прослост интересантна кад је интерпетирате на свој нацин, и кад ви страдате. А за страдања и патње других вас заболе. Прво процитај, саслусај, па онда коментариси

Name

Ре Змај

26.08.2018 10:29

Мани будаластиње и Вуцицеве патетике.То може Србима испират мозак.

Name

Неко

26.08.2018 10:34

Ко о цему вуцко ниоцему, добро једино добро лазе. Србија најјаднија и најсиромаснија земља а он се уби хвалеци се.

Name

Илија

26.08.2018 11:41

Док су год на власти људи који су на било какав нацин били активни у ратовима 1990их, на овим просторима НИКАДА добро неце бити. Народ це се политиком усмјеравати једни према другима и са тиме мрзња це бити јос веца. Једно је СИГУРНО, да висе нико од ових банана дрзавица нема могуцност да покрене и финанцира нови неки рат, али то је све договор измедзу њих како би могли наставити пљацкати овај затуцани народ на балкану.......................................

Name

Питам само

26.08.2018 10:14

Кад се обнавља Хабсбуршка монархија и гдје смо ми Срби у свему томе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2018 16:02

Нема ста да питас нема горе монархије од Снсд монархије ови су најгори издали су и оца и мајку,а да неце народ

Name

Митар

26.08.2018 10:44

Вуциц поцео да паламуди као Додик. Реценица, пустите да се ми у БИХ сами договоримо, је синоц изговорена у Аустрији а у режији Вуцица, пустите да се ми и Албанци договоримо. Од таквих договора нема ништа, само куповање времена и кобајаги договарање у недоглед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.08.2018 11:07

Да се договоримо у преводу да се расталимо.Који су то јефтини криминалци.Једино је добро сто Таци не смије ниста потписати јер зна да би га подерали ко беба звечку.

Name

Босњак

26.08.2018 10:48

Тако је не остављајте дјеци проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.08.2018 11:00

Мислис - разилазимо се сто прије!

Name

ре-..ре

26.08.2018 11:09

Наравно, да се разидју Срби и Албанци, ако си мислио на несто друго онда написи. Текст је везан за Вуцица и његову изјаву, пустите нас да се ми договоримо, мислио је на Албанце и Србе.

Name

ре ре ре

26.08.2018 11:26

Знас ти добро ста сам ја мислио - само се правис будала!

Name

Судија

26.08.2018 11:43

Балканска племена се НИКАДА ни у цему неце моци договорити, али када је у питању простаклук и криминал ту смо свјетски прваци..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тзхц

26.08.2018 11:56

Тачи користи термин "корекција"а Вучиц" демаркација".Интересантно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

26.08.2018 14:05

Демагог!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земљак

26.08.2018 14:27

Буди државник и заврши са Албанцима једном заувијек, за добробит обје стране. Онда нека тај рецепт примјењују у Украини, Сирији, Ираку....ништа се на том нивоу не дешава случајно, није ни Бриселски споразум случајно потписан пар мјесеци послије Сиријског устанка и прије државног пуча у Украини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

26.08.2018 14:27

Вучић има тежак и немогућ задатак. Милошевић је вукао погрешне потезе и изгубио Косово. Патетика је једино остала АВ као правдање. Треба створити демократски амбијент на Косову за све заједнице и приступ ЕУ чиме би грађани стекли услове за нормалан живот и рад.

ОДГОВОРИТЕ