Srbi i Albanci sami do rješenja

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, apelovao je da međunarodna zajednica dopusti Srbima i Albancima da sami pokušaju da riješe problem Kosova i Metohije, jer bi, ako se dođe do rješenja, to bilo od suštinskog značaja za cijeli Balkan.

Srbija 26.08.2018 | 10:29
Srbi i Albanci sami do rješenja
Vučić je na debati "Nove perspektive proširenja EU" u okviru "Političkih razgovora" na Evropskom forumu Alpbah rekao da čini najbolje da pomogne Srbima da imaju svoju budućnost i da smatra da nešto važno radi i za Albance.

"Radi se o Srbima i Albancima, moramo da živimo zajedno u budućnosti. To su najveće nacije na Zapadnom Balkanu i ostaće tako i naredih sto godina. Ko će da reši taj problem, ako mi ne budemo u mogućnosti", upitao je Vučić.

On je ukazao da je izložen snažnim političkim napadima u Srbiji, uključujući i predstavnike Crkve, koji ga optužuju da je najveći izdajnik, jer želi da da "svetu zemlju" Albancima, dok ga istovremeno na Zapadu nazivaju liderom velikosrpske ideje.

Vučić je poručio da neće biti moguće riješiti ovo pitanje time da Srbija ne dobije ništa, kao ni što neće da se desi da Srbija protjera Albance preko Prokletija, prenose beogradski mediji.

"Da li mislite da se Tači obradovao što sedi pored mene? Da li me voli – ne, i ja ga ne volim uopšte. Ali moramo da razgovarmao i pokušamo da rešavamo problem koji postoji 200 godina", istakao je Vučić.

Vučić je poručio i da neće dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve događaje u bivšoj Jugoslaviji tako što se "igra na emocije".

On je reagovao na uvodničare Tenu Prelec, stručnu saradnicu Evropskog instituta pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, i na Andana Ćerimagića, eksperta za Balkan Evropske inicijative za stabilnost, koji su govorili o krivici za događaje tokom raspada bivše Jugoslavije.

Na priču Ćerimagića koji je govorio kako su Srbi iz Doboja, njegovog rodnog grada, protjerali sve Bošnjake i Hrvate, zapalili sve džamije, te se založo protiv mijenjanja granica duž etničkih linija, Vučić je podsjetio da je on sin izbjeglice iz BiH.

"Moj otac je slučajno rođen blizu Beograda, nije video svog oca, jer je su ga ubile ustaše, kao i brojne druge članovi njegove porodice. Oni su proterani iz Bosne i nastanili se kod Crkvenca kod Beograda. Posle rata on je slučajno upoznao moju majku iz Vojvodine i tako sam rođen u Beogradu, slučjano. Početkom rata, čulo se da Vučići imaju kuće u Bosni i oktobra 1992. sve te kuće u Čipuljićima su zapalili oni koji žele da proteraju Srbe iz tog dela Bosne", objasnio je Vučić.

Vučić je poručio da će uložiti sve napore da očuva mir, stabilnost u regionu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Ime

26.08.2018 08:47

Vučić i Srbi samo o prošlosti !

ODGOVORITE
Name

Zmaj

26.08.2018 09:54

Ocito ne znas citati. Covjek je govorio o buducnosti, a o proslosti je pricao kao odgovor na izlaganje Cerimaciga. Ali naravno zaboravio sam. Vama je proslost interesantna kad je interpetirate na svoj nacin, i kad vi stradate. A za stradanja i patnje drugih vas zabole. Prvo procitaj, saslusaj, pa onda komentarisi

Name

Re Zmaj

26.08.2018 10:29

Mani budalastinje i Vuciceve patetike.To može Srbima ispirat mozak.

Name

Neko

26.08.2018 10:34

Ko o cemu vucko niocemu, dobro jedino dobro laze. Srbija najjadnija i najsiromasnija zemlja a on se ubi hvaleci se.

Name

Ilija

26.08.2018 11:41

Dok su god na vlasti ljudi koji su na bilo kakav nacin bili aktivni u ratovima 1990ih, na ovim prostorima NIKADA dobro nece biti. Narod ce se politikom usmjeravati jedni prema drugima i sa time mrznja ce biti jos veca. Jedno je SIGURNO, da vise niko od ovih banana drzavica nema mogucnost da pokrene i financira novi neki rat, ali to je sve dogovor izmedzu njih kako bi mogli nastaviti pljackati ovaj zatucani narod na balkanu.......................................

Name

Pitam samo

26.08.2018 10:14

Kad se obnavlja Habsburška monarhija i gdje smo mi Srbi u svemu tome?

ODGOVORITE
Name

Re

26.08.2018 16:02

Nema sta da pitas nema gore monarhije od Snsd monarhije ovi su najgori izdali su i oca i majku,a da nece narod

Name

Mitar

26.08.2018 10:44

Vucic poceo da palamudi kao Dodik. Recenica, pustite da se mi u BIH sami dogovorimo, je sinoc izgovorena u Austriji a u režiji Vucica, pustite da se mi i Albanci dogovorimo. Od takvih dogovora nema ništa, samo kupovanje vremena i kobajagi dogovaranje u nedogled.

ODGOVORITE
Name

Re

26.08.2018 11:07

Da se dogovorimo u prevodu da se rastalimo.Koji su to jeftini kriminalci.Jedino je dobro sto Taci ne smije nista potpisati jer zna da bi ga poderali ko beba zvečku.

Name

Bosnjak

26.08.2018 10:48

Tako je ne ostavljajte djeci probleme.

ODGOVORITE
Name

re

26.08.2018 11:00

Mislis - razilazimo se sto prije!

Name

re-..re

26.08.2018 11:09

Naravno, da se razidju Srbi i Albanci, ako si mislio na nesto drugo onda napisi. Tekst je vezan za Vucica i njegovu izjavu, pustite nas da se mi dogovorimo, mislio je na Albance i Srbe.

Name

re re re

26.08.2018 11:26

Znas ti dobro sta sam ja mislio - samo se pravis budala!

Name

Sudija

26.08.2018 11:43

Balkanska plemena se NIKADA ni u cemu nece moci dogovoriti, ali kada je u pitanju prostakluk i kriminal tu smo svjetski prvaci..

ODGOVORITE
Name

Tzhc

26.08.2018 11:56

Tači koristi termin "korekcija"a Vučic" demarkacija".Interesantno...

ODGOVORITE
Name

Tito

26.08.2018 14:05

Demagog!!!!

ODGOVORITE
Name

Zemljak

26.08.2018 14:27

Budi državnik i završi sa Albancima jednom zauvijek, za dobrobit obje strane. Onda neka taj recept primjenjuju u Ukraini, Siriji, Iraku....ništa se na tom nivou ne dešava slučajno, nije ni Briselski sporazum slučajno potpisan par mjeseci poslije Sirijskog ustanka i prije državnog puča u Ukraini.

ODGOVORITE
Name

Čovjek

26.08.2018 14:27

Vučić ima težak i nemoguć zadatak. Milošević je vukao pogrešne poteze i izgubio Kosovo. Patetika je jedino ostala AV kao pravdanje. Treba stvoriti demokratski ambijent na Kosovu za sve zajednice i pristup EU čime bi građani stekli uslove za normalan život i rad.

ODGOVORITE