"Причао сам са Кокезом о Луки, Рамадани помагао!"

"На Светском првенству у Русији настао је проблем са једним његовим играчем. Тада је успостављен контакт са Фалијем и он је помогао да се проблем са тим играчем реши Жао му је што Луке нема на списку", рекао је Шурбатовић.

Фудбал 27.08.2018 | 21:00
"Причао сам са Кокезом о Луки, Рамадани помагао!"
Генерални секретар Фудбалског савеза Србије Јован Шурбатовић обратио се данас домаћој фудбалској јавности и поручио да не постоји "блиска сарадња, а ни проблем, ни са једним менаџером, па ни са Фалијем Рамаданијем".

Иако се у јавности подигла велика прашина спекулацијама о томе да је Албанац, који дуго година води каријере бројних српских фудбалера, намеравао да искористи присуство Луке Миливојевића у свлачионици "орлова" током Мундијала у Русији како би "отео" неколико играча колегама-ривалима из Србије, Шурбатовић тврди супротно.

"Прво мора врло јасно да се каже да ФС Србије нити има сарадњу, нити је имао проблема са било којим менаџером, као и ни са Фалијем Рамаданијем. На Светском првенству у Русији настао је проблем са једним његовим играчем. Тада је успостављен контакт са Фалијем и он је помогао да се проблем са тим играчем реши", рекао је Шурбатовић Тањугу.

Пре неколико дана помоћни тренер у стручном штабу "А" тима Милан Обрадовић био је врло директан када је истакао да је Лука Миливојевић био практично "продужена рука" Рамаданију у покушају да "поједини играчи потпишу уговор са њим", додавши да је капитен Кристал Паласа хтео и да "направи пуч пред меч против Бразила на Мундијалу".

"Председник ФСС Славиша Кокеза је скренуо пажњу свима у Савезу, као и стручном штабу 'А' тима да се у будућности не воде јавне полемике и да се сваки неспоразум мора решавати у својој кући. И да ће Савез увек бринути о интерсима репрезентације, као и комплетног фудбала у Србији на најбољи могући начин", рекао је Шурбатовић.

"Са председником сам о Луки причао после Светског првенства и пре неколико дана, после објављивања списка за мечеве против Литваније и Румуније. Жао му је што Луке нема на списку и нада се да ће захваљујући својим играма, залагању и понашању поново бити са 'А' тимом Србије врло брзо", додао је.

На последњем списку који је објавио селектор Младен Крстајић нема четворице фудбалера који су наступали за Србију на Светском првенству, а то су: Миливојевић, Владимир Стојковић, Бранислав Ивановић и Душко Тошић, док су Марко Грујић и Лука Јовић враћени у младу репрезентацију код селектора Горана Ђоровића.

Миливојевића, Јовића, а од скоро изгледа и Грујића, на тржишту играча заступа агенција "ЛИАН спортс" чији је Рамадани један од најутицајнијих агената, а у којој ради и бивши голман Партизана, Никола Дамјанац, као и неколицина српских менаџера са ФИФА лиценцом.

Клијент "ЛИАН спортс" агенције је и Матија Настасић, чију је повреду уочи одласка у Русију селектор Крстајић прокоментарисао речима "душа ме боли због Настасића, њега можда и највише волим". Иако се у међувремену опоравио и заузео место у одбрани Шалкеа, за који је и наступао данас, један од наших најбољих дефанзиваца није се нашао на Крстајићевом списку за мечеве са Литванијом и Румунијом.

"ЛИАН спортс" (према подацима доступним на порталу "Трансфермаркт") заступа и Љубомира Фејсу, Адема Љајића, Николу Максимовића, Мијата Гаћиновића, Милоша Вељковића, Филипа Костића, Немању Пејчиновића, Данила Пантића, Милана Гајића, Сашу Здјелара, Марка Јевтовића, Борка Дуроњића, итд.

Од њих, на последњем Крстајићевом списку нашли су се Вељковић, Љајић, Костић и Гаћиновић, који је наступао за "орлове" у претходном циклусу квалификација и пружио неколико одличних партија на том путу, али који није путовао у Русију.

Када је у питању изостанак тројице ветерана са укупно 215 наступа за сениорски тим наше земље, који се нису јавно одредили о повлачењу из репрезентације Србије (штавише...), извори упућени у дешавања међу "орловима" током Мундијала у Русији говорили су о томе да је после пораза од Швајцарске "пукло" управо између Крстајића и групе играча у којој су се нашли Миливојевић, Тошић и Ивановић, након чега су у последњој утакмици са Бразилом сви премештени на клупу за резерве.

Скоро 40 дана касније Крстајићев помоћник Обрадовић је, дан пре објављивања списка репрезентативаца на порталу ФСС, дао интервју "Информеру" у ком је оптужио Миливојевића да је "наговарао младе играче да пређу код његовог менаџера" и "са Рамаданијем спремао пуч пред дуел са Бразилом".

Шурбатовић, међутим, говори да је "Рамадани помогао да се проблем са тим играчем разреши".

"Златне коке" агенције "ЛИАН спортс", која традиционално има блиске везе са једним од фудбалских "супер агената", Пинијем Захавијем, у последње време су и Миралем Пјанић (Јувентус), Калиду Кулибали (Наполи), Иван Перишић (Интер), Маркос Алонсо (Челси), Анте Ребић (Ајнтрахт), Џенгиз Ундер (Рома), Панајотис Ретсос (Леверкузен), Никола Калинић (Атлетико Мадрид), Стеван Јоветић (Монако), Самир Хандановић (Интер), Марко Рог (Наполи), итд.

Ова агенција одлично сарађује са неколико европских клубова, Фиорентином, Торином и Бенфиком пре свих, али и Аполоном са Кипра.

Партизан и Црвена звезда у више наврата избегавали су кршење финансијског фер-плеја и избацивање из УЕФА такмичења тако што су дугове плаћали средствима из Захавијевог инвестиционог фонда, а заузврат агенцији "ЛИАН спортс" уступали проценте од будуће продаје својих најталентованијих играча. У случају неколицине њих (Лука Јовић, Андрија Живковић, Никола Аксентијевић, Никола Максимовић...), Аполон је био представљан као нови клуб, али су у суштини они били играчи у власништву агенције "позајмљени" Партизану и Црвеној звезди док се чекало да менаџери заврше прелазак у неки страни клуб и узму обештећење уместо "вечитих".

Једна од последица оваквих "дилова" била је и испадање унапред уновчених фудбалера из стартних постава, јер клубови више нису имали интерес да их разигравају и подижу им цену.

Серија мучних догађа везаних за репрезентацију Србије, започета после пораза од Швајцарске, "ескалирала" је након наводне одлуке Марка Грујића да раскине сарадњу са познатим српским менаџером Зораном Стојадиновићем и постигне договор са Рамаданијем. Убрзо је његова позиција у Ливерпулу решена продужетком сарадње са клубом до 2023. године и одласком на позајмицу у Херту (за коју је данас дебитовао). За све је веома експлицитно оптужен Миливојевић, који је наводно убедио Грујића на тај потез, али и покушавао да наговори и Предрага Рајковића и Сашу Лукића да ураде исто (за шта су га њих двојица оптужила у изјавама за Телеграф). Лукић, додуше, није био у Русији, али јесте на новом Крстајићевом списку. Стојадиновић је једно време био спортски директор Црвене звезде, упоредо док је потпредседник црвено-белих био Кокеза, а није тајна да је још тада имао јако лош однос са Миливојевићем са којим се сукобио и јавно. Почело је око статуса који је имао Стојадиновићев "пик" из Хондураса, Луис Гаридо, а настављено препуцавањем о Миливојевићевом "штетном уговору".

"НАЦИОНАЛНИ СТАДИОН" ПРИОРИТЕТ

Шурбатовић је у натавку интервјуа нагласио да је пред репрезнтацијом Србије важан наступ у Лиги нација и дуели на старту против Литваније у Виљнусу 7. септембра и три дана касније у Београду против Румуније.

"Лига нација нам даје додатну шансу да се квалификујемо на Европско првенство. Опет је значајна и због тога што ћемо моћи на најбољи могући начин да припремо репрезентацију за циклус квалификација идуће године", рекао је први оперативац "Куће фудбала".

"Нама је апсолутни приоритет пласман на ЕП 2020. где нисмо били две деценије. И да будемо присутни на највећим међународним фудбалским такмичењима у континуитету. Лига нација је сјајна прилика да се додатно промовише репрезентација и то такмичење нам доноси значајније приходе него ранији систем организација пријатељских утакмица".

Као приоритет означио је изградњу "Националног стадиона", посебно што постоји опасност да "орлови" неће моћи да играју у својој земљи због лоше инфраструктуре.

"Апсолутни приоритет је изградња Националног стадиона јер је опште познато да је фудбалска инфраструктура у Србији са становништа УЕФА стандарда на незадовољавајућем нивоу и да нам прети опасност да нећемо имати где да играмо званичне утакмице репрезентације", рекао је дугогодишњи фудбалски функционер, који је пре ФСС сарађивао са Кокезом у Фудбалском савезу Београда.

"Али је подједнако важно да клубови заједно уз помоћ државе реализују пројекат изградње и реконструкције стадиона широм Србије. Надам се да ћемо врло брзо знатно поправити инфраструкутру стадиона", додао је Шурбатовић и за крај закључио:

"У наредних годину дана ће и администрација ФСС да се усели у нову пословну зграду која ће бити једна од најмодернијих у Београду, а по свим стандардима које постављају УЕФА и ФИФА".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар