"Pričao sam sa Kokezom o Luki, Ramadani pomagao!"

"Na Svetskom prvenstvu u Rusiji nastao je problem sa jednim njegovim igračem. Tada je uspostavljen kontakt sa Falijem i on je pomogao da se problem sa tim igračem reši Žao mu je što Luke nema na spisku", rekao je Šurbatović.

Fudbal 27.08.2018 | 21:00
"Pričao sam sa Kokezom o Luki, Ramadani pomagao!"
Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Jovan Šurbatović obratio se danas domaćoj fudbalskoj javnosti i poručio da ne postoji "bliska saradnja, a ni problem, ni sa jednim menadžerom, pa ni sa Falijem Ramadanijem".

Iako se u javnosti podigla velika prašina spekulacijama o tome da je Albanac, koji dugo godina vodi karijere brojnih srpskih fudbalera, nameravao da iskoristi prisustvo Luke Milivojevića u svlačionici "orlova" tokom Mundijala u Rusiji kako bi "oteo" nekoliko igrača kolegama-rivalima iz Srbije, Šurbatović tvrdi suprotno.

"Prvo mora vrlo jasno da se kaže da FS Srbije niti ima saradnju, niti je imao problema sa bilo kojim menadžerom, kao i ni sa Falijem Ramadanijem. Na Svetskom prvenstvu u Rusiji nastao je problem sa jednim njegovim igračem. Tada je uspostavljen kontakt sa Falijem i on je pomogao da se problem sa tim igračem reši", rekao je Šurbatović Tanjugu.

Pre nekoliko dana pomoćni trener u stručnom štabu "A" tima Milan Obradović bio je vrlo direktan kada je istakao da je Luka Milivojević bio praktično "produžena ruka" Ramadaniju u pokušaju da "pojedini igrači potpišu ugovor sa njim", dodavši da je kapiten Kristal Palasa hteo i da "napravi puč pred meč protiv Brazila na Mundijalu".

"Predsednik FSS Slaviša Kokeza je skrenuo pažnju svima u Savezu, kao i stručnom štabu 'A' tima da se u budućnosti ne vode javne polemike i da se svaki nesporazum mora rešavati u svojoj kući. I da će Savez uvek brinuti o intersima reprezentacije, kao i kompletnog fudbala u Srbiji na najbolji mogući način", rekao je Šurbatović.

"Sa predsednikom sam o Luki pričao posle Svetskog prvenstva i pre nekoliko dana, posle objavljivanja spiska za mečeve protiv Litvanije i Rumunije. Žao mu je što Luke nema na spisku i nada se da će zahvaljujući svojim igrama, zalaganju i ponašanju ponovo biti sa 'A' timom Srbije vrlo brzo", dodao je.

Na poslednjem spisku koji je objavio selektor Mladen Krstajić nema četvorice fudbalera koji su nastupali za Srbiju na Svetskom prvenstvu, a to su: Milivojević, Vladimir Stojković, Branislav Ivanović i Duško Tošić, dok su Marko Grujić i Luka Jović vraćeni u mladu reprezentaciju kod selektora Gorana Đorovića.

Milivojevića, Jovića, a od skoro izgleda i Grujića, na tržištu igrača zastupa agencija "LIAN sports" čiji je Ramadani jedan od najuticajnijih agenata, a u kojoj radi i bivši golman Partizana, Nikola Damjanac, kao i nekolicina srpskih menadžera sa FIFA licencom.

Klijent "LIAN sports" agencije je i Matija Nastasić, čiju je povredu uoči odlaska u Rusiju selektor Krstajić prokomentarisao rečima "duša me boli zbog Nastasića, njega možda i najviše volim". Iako se u međuvremenu oporavio i zauzeo mesto u odbrani Šalkea, za koji je i nastupao danas, jedan od naših najboljih defanzivaca nije se našao na Krstajićevom spisku za mečeve sa Litvanijom i Rumunijom.

"LIAN sports" (prema podacima dostupnim na portalu "Transfermarkt") zastupa i Ljubomira Fejsu, Adema Ljajića, Nikolu Maksimovića, Mijata Gaćinovića, Miloša Veljkovića, Filipa Kostića, Nemanju Pejčinovića, Danila Pantića, Milana Gajića, Sašu Zdjelara, Marka Jevtovića, Borka Duronjića, itd.

Od njih, na poslednjem Krstajićevom spisku našli su se Veljković, Ljajić, Kostić i Gaćinović, koji je nastupao za "orlove" u prethodnom ciklusu kvalifikacija i pružio nekoliko odličnih partija na tom putu, ali koji nije putovao u Rusiju.

Kada je u pitanju izostanak trojice veterana sa ukupno 215 nastupa za seniorski tim naše zemlje, koji se nisu javno odredili o povlačenju iz reprezentacije Srbije (štaviše...), izvori upućeni u dešavanja među "orlovima" tokom Mundijala u Rusiji govorili su o tome da je posle poraza od Švajcarske "puklo" upravo između Krstajića i grupe igrača u kojoj su se našli Milivojević, Tošić i Ivanović, nakon čega su u poslednjoj utakmici sa Brazilom svi premešteni na klupu za rezerve.

Skoro 40 dana kasnije Krstajićev pomoćnik Obradović je, dan pre objavljivanja spiska reprezentativaca na portalu FSS, dao intervju "Informeru" u kom je optužio Milivojevića da je "nagovarao mlade igrače da pređu kod njegovog menadžera" i "sa Ramadanijem spremao puč pred duel sa Brazilom".

Šurbatović, međutim, govori da je "Ramadani pomogao da se problem sa tim igračem razreši".

"Zlatne koke" agencije "LIAN sports", koja tradicionalno ima bliske veze sa jednim od fudbalskih "super agenata", Pinijem Zahavijem, u poslednje vreme su i Miralem Pjanić (Juventus), Kalidu Kulibali (Napoli), Ivan Perišić (Inter), Markos Alonso (Čelsi), Ante Rebić (Ajntraht), Džengiz Under (Roma), Panajotis Retsos (Leverkuzen), Nikola Kalinić (Atletiko Madrid), Stevan Jovetić (Monako), Samir Handanović (Inter), Marko Rog (Napoli), itd.

Ova agencija odlično sarađuje sa nekoliko evropskih klubova, Fiorentinom, Torinom i Benfikom pre svih, ali i Apolonom sa Kipra.

Partizan i Crvena zvezda u više navrata izbegavali su kršenje finansijskog fer-pleja i izbacivanje iz UEFA takmičenja tako što su dugove plaćali sredstvima iz Zahavijevog investicionog fonda, a zauzvrat agenciji "LIAN sports" ustupali procente od buduće prodaje svojih najtalentovanijih igrača. U slučaju nekolicine njih (Luka Jović, Andrija Živković, Nikola Aksentijević, Nikola Maksimović...), Apolon je bio predstavljan kao novi klub, ali su u suštini oni bili igrači u vlasništvu agencije "pozajmljeni" Partizanu i Crvenoj zvezdi dok se čekalo da menadžeri završe prelazak u neki strani klub i uzmu obeštećenje umesto "večitih".

Jedna od posledica ovakvih "dilova" bila je i ispadanje unapred unovčenih fudbalera iz startnih postava, jer klubovi više nisu imali interes da ih razigravaju i podižu im cenu.

Serija mučnih događa vezanih za reprezentaciju Srbije, započeta posle poraza od Švajcarske, "eskalirala" je nakon navodne odluke Marka Grujića da raskine saradnju sa poznatim srpskim menadžerom Zoranom Stojadinovićem i postigne dogovor sa Ramadanijem. Ubrzo je njegova pozicija u Liverpulu rešena produžetkom saradnje sa klubom do 2023. godine i odlaskom na pozajmicu u Hertu (za koju je danas debitovao). Za sve je veoma eksplicitno optužen Milivojević, koji je navodno ubedio Grujića na taj potez, ali i pokušavao da nagovori i Predraga Rajkovića i Sašu Lukića da urade isto (za šta su ga njih dvojica optužila u izjavama za Telegraf). Lukić, doduše, nije bio u Rusiji, ali jeste na novom Krstajićevom spisku. Stojadinović je jedno vreme bio sportski direktor Crvene zvezde, uporedo dok je potpredsednik crveno-belih bio Kokeza, a nije tajna da je još tada imao jako loš odnos sa Milivojevićem sa kojim se sukobio i javno. Počelo je oko statusa koji je imao Stojadinovićev "pik" iz Hondurasa, Luis Garido, a nastavljeno prepucavanjem o Milivojevićevom "štetnom ugovoru".

"NACIONALNI STADION" PRIORITET

Šurbatović je u natavku intervjua naglasio da je pred reprezntacijom Srbije važan nastup u Ligi nacija i dueli na startu protiv Litvanije u Viljnusu 7. septembra i tri dana kasnije u Beogradu protiv Rumunije.

"Liga nacija nam daje dodatnu šansu da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Opet je značajna i zbog toga što ćemo moći na najbolji mogući način da pripremo reprezentaciju za ciklus kvalifikacija iduće godine", rekao je prvi operativac "Kuće fudbala".

"Nama je apsolutni prioritet plasman na EP 2020. gde nismo bili dve decenije. I da budemo prisutni na najvećim međunarodnim fudbalskim takmičenjima u kontinuitetu. Liga nacija je sjajna prilika da se dodatno promoviše reprezentacija i to takmičenje nam donosi značajnije prihode nego raniji sistem organizacija prijateljskih utakmica".

Kao prioritet označio je izgradnju "Nacionalnog stadiona", posebno što postoji opasnost da "orlovi" neće moći da igraju u svojoj zemlji zbog loše infrastrukture.

"Apsolutni prioritet je izgradnja Nacionalnog stadiona jer je opšte poznato da je fudbalska infrastruktura u Srbiji sa stanovništa UEFA standarda na nezadovoljavajućem nivou i da nam preti opasnost da nećemo imati gde da igramo zvanične utakmice reprezentacije", rekao je dugogodišnji fudbalski funkcioner, koji je pre FSS sarađivao sa Kokezom u Fudbalskom savezu Beograda.

"Ali je podjednako važno da klubovi zajedno uz pomoć države realizuju projekat izgradnje i rekonstrukcije stadiona širom Srbije. Nadam se da ćemo vrlo brzo znatno popraviti infrastrukutru stadiona", dodao je Šurbatović i za kraj zaključio:

"U narednih godinu dana će i administracija FSS da se useli u novu poslovnu zgradu koja će biti jedna od najmodernijih u Beogradu, a po svim standardima koje postavljaju UEFA i FIFA".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar