Законом укинуте велике свадбе

Велики број гостију, бендови, хрпе хране, људи се знају поприлично распојасати кад је ријеч о свадбама, али немогуће је заборавити да велике свадбе нису баш јефтине.

Свијет 25.08.2018 | 17:43
Законом укинуте велике свадбе
До сличног је закључка дошао и узбекистански предсједник Шавкат Мирзијајев којем се није свидјела идеја да раскошне свадбе доводе његове грађане на руб банкрота па је томе одлучио стати на крај, преноси Радио Слободна Еуропа. 

У Узбекистану, који броји 32 милиона људи, чак њих 13 посто живи испод линије сиромаштва. Трошкови вјенчања се у тој земљи могу попети и до 170 хиљада евра, а просјечна плата им износи од 85 до 250 евра. 

Мирзијајев је дао приједлог закона према којем би на вјенчање било допуштено позвати до 150 људи, а количина понуђеног меса би такође била ограничена. 

Овом идејом никако нису одушевљени власници ресторана и сала за вјенчања јер би се њихов профит увођењем овог закона битно смањити. 

Ово није први пут да се предсједник једне државе одлучио умијешати у планове за вјенчање. Сличан закон је увео Емомали Рахмон, предсједник Таџикистана, још 2007. године. 

Према таџикистанском закону, ограничава се број гостију на вјенчању, као и број јагњади који смију бити послужени као храна на пријему, а такође је прописано да породице младенаца морају подијелити трошкове превоза. 

Казне за оне који тај закон крше су огромне и износе од 3.500 до 6.500 хиљада евра. За поређење просјечна плата учитеља у Таџикистану износи 130 евра.

(РСЕ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кум

25.08.2018 18:13

То је обицна будала која ваљда нема никаквих других проблема а то се и види по висини плате да је тамо све средено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

26.08.2018 08:47

Тако и треба. А не ко код нас, свадба, позван и курта и мурта, само дај коверту. Гладан смо ми народ пара. Одес фино у опстину младенци, кумови и после на руцак и то је то. Ни ти си коме дузан ни ти си узео кредит да се показес ко сам ко ја бараба.

ОДГОВОРИТЕ