Zakonom ukinute velike svadbe

Veliki broj gostiju, bendovi, hrpe hrane, ljudi se znaju poprilično raspojasati kad je riječ o svadbama, ali nemoguće je zaboraviti da velike svadbe nisu baš jeftine.

Svijet 25.08.2018 | 17:43
Zakonom ukinute velike svadbe
Do sličnog je zaključka došao i uzbekistanski predsjednik Šavkat Mirzijajev kojem se nije svidjela ideja da raskošne svadbe dovode njegove građane na rub bankrota pa je tome odlučio stati na kraj, prenosi Radio Slobodna Europa. 

U Uzbekistanu, koji broji 32 miliona ljudi, čak njih 13 posto živi ispod linije siromaštva. Troškovi vjenčanja se u toj zemlji mogu popeti i do 170 hiljada evra, a prosječna plata im iznosi od 85 do 250 evra. 

Mirzijajev je dao prijedlog zakona prema kojem bi na vjenčanje bilo dopušteno pozvati do 150 ljudi, a količina ponuđenog mesa bi takođe bila ograničena. 

Ovom idejom nikako nisu oduševljeni vlasnici restorana i sala za vjenčanja jer bi se njihov profit uvođenjem ovog zakona bitno smanjiti. 

Ovo nije prvi put da se predsjednik jedne države odlučio umiješati u planove za vjenčanje. Sličan zakon je uveo Emomali Rahmon, predsjednik Tadžikistana, još 2007. godine. 

Prema tadžikistanskom zakonu, ograničava se broj gostiju na vjenčanju, kao i broj jagnjadi koji smiju biti posluženi kao hrana na prijemu, a takođe je propisano da porodice mladenaca moraju podijeliti troškove prevoza. 

Kazne za one koji taj zakon krše su ogromne i iznose od 3.500 do 6.500 hiljada evra. Za poređenje prosječna plata učitelja u Tadžikistanu iznosi 130 evra.

(RSE)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kum

25.08.2018 18:13

To je obicna budala koja valjda nema nikakvih drugih problema a to se i vidi po visini plate da je tamo sve sredeno

ODGOVORITE
Name

Romanija

26.08.2018 08:47

Tako i treba. A ne ko kod nas, svadba, pozvan i kurta i murta, samo daj kovertu. Gladan smo mi narod para. Odes fino u opstinu mladenci, kumovi i posle na rucak i to je to. Ni ti si kome duzan ni ti si uzeo kredit da se pokazes ko sam ko ja baraba.

ODGOVORITE