Елитна јединица на бранику Српске

У Бијељини је данас обиљежена годишњица 65. заштитног моторизованог пука Војске Републике Српске /ВРС/, елитне јединице која је учествовала у готово свим најважнијим операцијама ВРС.

Република Српска 25.08.2018 | 16:35
Елитна јединица на бранику Српске
Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, који је био и ратни командант ове јединице, рекао је да је овај пук у просјеку бројао око 2.000 војника од којих је током рата погинуо 61 припадник.

Савчић је рекао да су припадници ове јединице 1994. и 1995. године били млади регрути, који су након два мјесеца обуке упућивани на најтеже и најсложеније задатке, док је пук у пуном капацитету био на располагању Главном штабу ВРС.

"Због њихове младости и резултата које су постизали, јединица је одликована највећим признањем Републике Српске", напоменуо је Савчић.

Генерал Савчић је подсјетио да је ова јединица извојевала и посљедњу борбу у протеклом рату, као и да је одбранила град Приједор.

"Убијеђен сам да су могли и даље бранити и одбранити народ и територију Републике Српске да је за тим постојала потреба", рекао је Савчић.

Он каже да је према припадницима ове јединице учињена велика неправда, коју ће покушати да исправити.

"Неправда је да се они који су у континуитету ратовали двије године на најтежим задацима, а генерација су од 1974. до 1976, третирају као борци пете, шесте и седме категорије, а они који су `квази борци` и у рату били од 1992. воде као борци прве категорије", рекао је Савчић, који је у борбама три пута рањаван.

Они који су доносили Закон о правима бораца, каже Савчић, нису имали разумијевања за те младе људе.

Савчић је данас у Бијељини положио вијенце на Споменик ослободиоцу у центру града погинулим припадницима 65. заштитног моторизованог пука ВРС.

Вијенце на споменик Ослободиоцу у центру Бијељине, осим Савчића, положили су и представници Борачке организације Бијељина и Градске управе Бијељина.

Претходно је у Цркви Светог мученика кнеза Лазара у Касарни "Војвода Степа Степановић" служена Света литургија и помен за ове погинуле војнике.

Овај пук елитна је јединица која је учествовала у готово свим најважнијим операцијама Војске Републике Српске.

Кроз пук је прошло више хиљада бораца који су током ратних дана добијали прекоманду у друге јединице.

У овој јединици службовали војници из свих крајева Републике Српске - од Новог Града до Требиња, те да се окупљају сваке године у другом мјесту.


Коментари / 27

Оставите коментар
Name

никсон

25.08.2018 14:54

Прави мото ове легендарне јединице је, младост-лудост-храброст, о којој ми је причао друг који иих је гледао са безбједне раздаљине гдје су унаказили дио 4. гардијске хв на једном правцу колико се сјећам код Грахова. Активна војска. Слава им, као и свим погинулим борцима ВРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нурага

25.08.2018 15:17

И тко им то види.сви ратови се воде да би се неко обогатио протекли рат то је најбоље показат.

Name

ре нурага

25.08.2018 16:17

Зато и кажем, дјеца радника и сељака су била у тој јединици, као и на другим странама. Нису ту могао наћи дјецу богаташа и новоформиране "друштвене елите".

Name

ТОРРО

25.08.2018 16:39

А КОГА СЕ САДА БОЈИШ ПОШТОВАНИ ГЕНЕРАЛЕ КАДА СЕ У РАТУ НИКОГА НИСИ БОЈАО... ТИ ПРЕДУГО ЧЕКАШ ДА СЕ НЕШТО УРАДИ - А СТАЊЕ ЈЕ СВЕ ГОРЕ И СВЕ УЖАСНИЈЕ !!! ЗАШТО КОНАЧНО ОШТРО НЕ ОДГОВОРИШ ПОЛИТИЧКОЈ МАФИЈИ И ТАЈКУНИМА И ПОЗОВЕШ БИВШЕ РАТНИКЕ ДА ТЕ ПОДРЖЕ У ЗАХТЈЕВУ ЗА ХИТНЕ ПРОМЈЕНЕ... ТЕБЕ И ПОШТЕНИХ РАТНИКА СЕ ОНИ ЈЕДИНО ЈОШ БОЈЕ И НИКОГ ВИШЕ!!! ЗАТО ОБЈАВИ УЛТИМАТУМ И БИЋЕШ ХЕРОЈ СВИХ ХЕРОЈА, ТИ ЖИВИ ВОЂО БИВШИХ ЖИВИХ И МРТВИХ РАТНИКА !!!

Name

Љубиса савициц

25.08.2018 19:09

Ија сам био војник 65 заститног пука. Генерација 1976. Најбоље две године мог зивота .велики поздрав за ПУКОВНИКА САВЦИЦА

Name

И ја

25.08.2018 19:32

Мој пук.Генерале не дај да ти борци ровињају по контејнерима,да су омлаовазени и биједни.Ми смо дали најбоље године за ову Републику Српску,доста мојих класуца зивоте и дјелове тјела.Исли смо тада са вама и сада бих опет.Знамо да сте добар цовјек.Премијерка се данас није удостојила да буде,а ту је у Бијељини.Срмаота.Ова ненародн власт је од нас направила систем да им сметамо.То је одговор ко је убио Маузера,Бијелог вука и остале.

Name

могул

25.08.2018 15:09

То су прави ствараоци Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.08.2018 15:30

Али их нема ни на видику кад треба јест пит и трошит. Немају ни за пиво. Тако је то. Ронхил се воза хеликоптером,а они гумарицама.

Name

Кома

25.08.2018 19:01

Поштујем Заштитни пук, али нису ни до кољена 1. Гардијској моторизованој бригади (Гарда ВРС). У сличној су ситуацији што се тиче борачких права, али тек то су прави ХЕРОЈИ!

Name

врс

17.09.2018 19:24

" КОМА" познајес л'И ти уопсте ратни пут заститног пука ??? О каквој " гарди" говорис??? То није ни г од гарде било ! Слали младу војску доље, добијете асовцице и н'а линију под Трескавицу. Услови у тој ткзв гарди Јéсу били никакве али само поредјење са 65 змп је смијесно. Информиси се мало прије нéго поцнесс лупати. Заститни Пук је просао ратиста од херцеговине до книна, уз то је обезбедјивао генерала и главни стаб.

Name

65змп-д.о.

17.09.2018 19:31

"КОМА" дјела говоре ко коме до кољена није

Name

Славко

21.06.2019 11:58

Немас ти појма ста гардиска урадила 93 године,била је гардиска у хан пијеску на поцетку,сву истоцни дио просла,акције игман,бјеласница,горазде,цајнице.касније кад су поцели стизати млади није то било висе!јесули наси гардиски изгунили кад је младиц упао у засједу 93год.заститни пук имо момке сто смо просли 93 год,оно сто се попуњавали регруртима обицна смијурија,њих 90% после ослузеног војног рока од 8 мјесеци се врацало у матицне јединице

Name

100 % у праву

25.08.2018 15:30

Има тих неправедних квалификација колико хоцете. Ти момци су за годину дана рата урадили висе него неки позадински пацови за пет година а пета су категорија. Зато треба бити прва категорија они у рову на линији и санитет , друга категорија Артиљерија , кухиња и остала логистика а команде и позадинци тек треца. а сто се тице погинулих и ту има разлике. Некога су одвукли на силу и погинуо је други дан а неки су ту били добровољно. А највеца туга су презивјели . Нису они криви сто су били способни и нису ни рањени ни ниста, а нико им ниста не помазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

25.08.2018 16:29

ДОБРО ЗБОРИШ ПОШТЕНИ ЧОВЈЕЧЕ... СЛАЖЕМ СЕ СА ТОБОМ ПОТПУНО И ДОДАЈЕМ И ДА ТРЕБА КОНАЧНО НАПРАВИТИ СОЦИЈАЛНУ КАРТУ СВИХ УЧЕСНИКА РАТА КОЈИ СЕ ПРИЈАВЕ ДА СУ У СОЦИЈАЛНОЈ ПОТРЕБИ, УПРАВО ОНИХ КОЈИМА ТРЕБА ПОМОЋИ ДА ИМАЈУ ДО СМРТИ ДОСТОЈАНСТВЕН ЖИВОТ, А ТО ЈЕ ПРОСЈЕЧНА ПЛАТА ПО ИЗДРЖАВАНОМ ЧЛАНУ УЖЕ ПОРЕДИЦЕ, А ОНИ КОЈИ ИМАЈУ ПРИХОДЕ ПО ИЗДРЖАВАНОМ ЧЛАНУ ДОМАЋИНСТВА ВЕЋЕ ОД ПРОСЈЕЧНЕ ПЛАТЕ, Е ЊИМА ТРЕБА ОМОГУЋИТИ САМО ОНО ШТО ИХ ПРИПАДА ПО ОСНОВУ ПРАВА НА БЕНЕФИЦИРАНИ СТАЖ И ДОДАТАК НА ПЕНЗИЈУ ДО ИЗНОСА ПРОСЈЕЧНЕ ПЛАТЕ. ЗА ОВАКАВ ПРИСТУП ИМА ДОВОЉНО НОВЦА У БУЏЕТУ... АЛИ ТО НЕ ДОПУШТА ПОЛИТИЧКА МАФИЈА, ЈЕР НЕ БИ ОНДА БИЛО ПАРА ЗА БУЏЕТСКЕ УХЉЕБЕ КОЈИ ДОЛАЗЕ НА ПОСАО НА СЈЕДЕЊЕ И ДРУЖЕЊЕ И ИМАЈУ ОБАВЕЗУ ДА СВАКЕ ДВИЈЕ ГОДИНЕ ГЛАСАЈУ !!

Name

1974

26.08.2018 17:33

Свака част ,слажем се

Name

Ево нам Савчића!!!

25.08.2018 16:13

Наведена елитна једуница је била састављена од регрута са 2 мјесеца обуке, искрених, храбрих, патриотски оријентисаних, без икаквих личних калкулација. Ови садашни тзв. функционери и посилни по локалним борачким, требају се поклонити погинулим и живим из те јединице, до саме земље. На жалост свих нас, најбољи леже у земљи, ратовали су неустрашиво диљем РС-е, дај Боже да је преживјелим ишта учињено и враћено, у смислу компензације за браниоце РС-е. Некадашњи активни борци, барем већина, данас су на егзистенцијалној периферији, надам се да су ови више испоштовани... Е нек се појавио и Савчић, макар да вијенце положи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

25.08.2018 20:55

Сретао сам те клинце на терену. Били су за свако поштовање. Ни ми тад нисмо били пуно старији, али су они били готово па деца. Поздрав свим бившим припадницима 65., а погинулим вечна слава и хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станислав

26.08.2018 06:37

Хвала Брате на искреном постовању.

Name

Спартан

26.08.2018 00:04

Био сам у тој јединици 1993 и 1994 године ! Силна јединица о којој се мало писе и мало зна, а сто је по мени неправда! Ударна песница Пука је био Батаљон Војне Полиције који је био главна маневарска снага ! Генерал Миловановиц је ту јединицу цестозвао "бургија" и користена је искљуциво по наредјењу Главног Стаба ВРС гдје је год било густо и критицно, од Херцеговине до Крајине ! Смјестени под земљом у земуницама, у најтезим условима, а касније у касарни у Касаби, врхунски обуцавани за врло кратко вријеме су кроз борбе стицали велико борбене искуство ! Ја сам за 14 мјесеци проведених у Пуку имао висе борбеног искуства него маса бораца "прве категорије" који за 4 године рата нису имали дана борбеног стаза, а имају статус борца прве категорије по основу дузине уцесца у рату ! По мени, мозда и најелитнија јединица ВРС ! Пуно поздрава насој браци- припадницима 1.гардијске бригаде ВРС из Калиновика, која је мозда формацијски била веца, али оперативно пук је био знатно ефикаснији и ангазованији !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН АРБИХ

26.08.2018 06:08

ПОЗДРАВ СВИМ ПРЕЗИВЈЕЛИМ БОРЦИМА ВРС,А ПОГИНУЛИМ "СЛАВА ИМ".МОЈИ БОРЦИ С ДРУГЕ СТРАНЕ НИСАНА,ПОГЛЕДО САМ ВАСИХ ОВИХ 20-сетак КОМЕНТАРА,ТУГА И ЗАЛОСТ.ИСТО ЈЕ ТО И У ФБИХ,МОЗДА МАЛО БОЉЕ,ИЗУЗЕВ КАНТОНА САРАЈЕВО. ТРЕБАЛИ БИ МИ НАПРАВИТИ УДРУЗЕЊЕ БОРАЦА ВРС И ВФБИХ.ТОКО ЈЕДИНО МОЗЕМО ОТЈЕРАТИ ОВЕ ЛОПОВЕ СА ВЛАСТИ. "БОРЦИ ВРС СТО НЕ ПОМОГНЕТЕ ВАСЕМ САБОРЦУ ДАВОРУ ДРАГИЦЕВИЦУ ДА ДОДЈЕ ДО ИСТИНЕ О УБИСТВУ ДЈЕТЕТА,СТУДЕНТА ДАВИДА",КОЛИКО ЗНАМ И ОН БИО У ВРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН АРБИХ

26.08.2018 06:08

ПОЗДРАВ СВИМ ПРЕЗИВЈЕЛИМ БОРЦИМА ВРС,А ПОГИНУЛИМ "СЛАВА ИМ".МОЈИ БОРЦИ С ДРУГЕ СТРАНЕ НИСАНА,ПОГЛЕДО САМ ВАСИХ ОВИХ 20-сетак КОМЕНТАРА,ТУГА И ЗАЛОСТ.ИСТО ЈЕ ТО И У ФБИХ,МОЗДА МАЛО БОЉЕ,ИЗУЗЕВ КАНТОНА САРАЈЕВО. ТРЕБАЛИ БИ МИ НАПРАВИТИ УДРУЗЕЊЕ БОРАЦА ВРС И ВФБИХ.ТОКО ЈЕДИНО МОЗЕМО ОТЈЕРАТИ ОВЕ ЛОПОВЕ СА ВЛАСТИ. "БОРЦИ ВРС СТО НЕ ПОМОГНЕТЕ ВАСЕМ САБОРЦУ ДАВОРУ ДРАГИЦЕВИЦУ ДА ДОДЈЕ ДО ИСТИНЕ О УБИСТВУ ДЈЕТЕТА,СТУДЕНТА ДАВИДА",КОЛИКО ЗНАМ И ОН БИО У ВРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

26.08.2018 15:11

Таквих војника,таквих бораца...било је сличних али тако дисциплинованих,тако младих и храбрих,мало бјесе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

65 пук

26.08.2018 18:01

Тако је брате.

Name

66.змп

26.08.2018 16:56

Генерале,молим вас....кад вам се јаве и обрате ваши војници,кад вас затребају ...нађите времена да бар са њима кафу попијете,ако им ништа помоћи не можете бар да их саслушате и подијелите са њима и добро и лоше,КАО СТО СТЕ ТО РАДИЛИ И У РАТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

27.08.2018 14:41

Господине Савчићу мислимо да сте ви у могућности сада да у сарадњи са борачком и владом изнадете могућност да свим рањеним припадницима пука који до сад нису одликовани у сто скориј време буду одликовани највећим орденом.

Name

требиње

27.08.2018 14:46

Свим припадницима пука који су погинули ионима који су тешко рањени требалиби да бидну одликовани са највишим одликовањима слава им ихвала за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан Тусевљак

11.09.2019 14:51

Господине Свцицу данас ова "господа"би да мозе икако да избаци праве борце какви су били из 65 ЗМП и слицних јединица а они на првом мијесту.Ево рецимо у Орлу ад некад ВзОрао из Рајловца сви су борци 1категорије.Ту су вам цистацице,кафе кухарице,кухарице,секретарице итд.Момци који су ратовали са својих 18 или 19 година су нико и ниста и немају ниста.Ако икако мозе постројте пук и заинат овој "господи"подијелите одликовања да момци имају иста.Па цак су сверцерима појединим у рату давали одликовања.Брука и срамота за РС.

ОДГОВОРИТЕ