Elitna jedinica na braniku Srpske

U Bijeljini je danas obilježena godišnjica 65. zaštitnog motorizovanog puka Vojske Republike Srpske /VRS/, elitne jedinice koja je učestvovala u gotovo svim najvažnijim operacijama VRS.

Republika Srpska 25.08.2018 | 16:35
Elitna jedinica na braniku Srpske
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, koji je bio i ratni komandant ove jedinice, rekao je da je ovaj puk u prosjeku brojao oko 2.000 vojnika od kojih je tokom rata poginuo 61 pripadnik.

Savčić je rekao da su pripadnici ove jedinice 1994. i 1995. godine bili mladi regruti, koji su nakon dva mjeseca obuke upućivani na najteže i najsloženije zadatke, dok je puk u punom kapacitetu bio na raspolaganju Glavnom štabu VRS.

"Zbog njihove mladosti i rezultata koje su postizali, jedinica je odlikovana najvećim priznanjem Republike Srpske", napomenuo je Savčić.

General Savčić je podsjetio da je ova jedinica izvojevala i posljednju borbu u proteklom ratu, kao i da je odbranila grad Prijedor.

"Ubijeđen sam da su mogli i dalje braniti i odbraniti narod i teritoriju Republike Srpske da je za tim postojala potreba", rekao je Savčić.

On kaže da je prema pripadnicima ove jedinice učinjena velika nepravda, koju će pokušati da ispraviti.

"Nepravda je da se oni koji su u kontinuitetu ratovali dvije godine na najtežim zadacima, a generacija su od 1974. do 1976, tretiraju kao borci pete, šeste i sedme kategorije, a oni koji su `kvazi borci` i u ratu bili od 1992. vode kao borci prve kategorije", rekao je Savčić, koji je u borbama tri puta ranjavan.

Oni koji su donosili Zakon o pravima boraca, kaže Savčić, nisu imali razumijevanja za te mlade ljude.

Savčić je danas u Bijeljini položio vijence na Spomenik oslobodiocu u centru grada poginulim pripadnicima 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS.

Vijence na spomenik Oslobodiocu u centru Bijeljine, osim Savčića, položili su i predstavnici Boračke organizacije Bijeljina i Gradske uprave Bijeljina.

Prethodno je u Crkvi Svetog mučenika kneza Lazara u Кasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" služena Sveta liturgija i pomen za ove poginule vojnike.

Ovaj puk elitna je jedinica koja je učestvovala u gotovo svim najvažnijim operacijama Vojske Republike Srpske.

Кroz puk je prošlo više hiljada boraca koji su tokom ratnih dana dobijali prekomandu u druge jedinice.

U ovoj jedinici službovali vojnici iz svih krajeva Republike Srpske - od Novog Grada do Trebinja, te da se okupljaju svake godine u drugom mjestu.


Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

nikson

25.08.2018 14:54

Pravi moto ove legendarne jedinice je, mladost-ludost-hrabrost, o kojoj mi je pričao drug koji iih je gledao sa bezbjedne razdaljine gdje su unakazili dio 4. gardijske hv na jednom pravcu koliko se sjećam kod Grahova. Aktivna vojska. Slava im, kao i svim poginulim borcima VRS.

ODGOVORITE
Name

nuraga

25.08.2018 15:17

I tko im to vidi.svi ratovi se vode da bi se neko obogatio protekli rat to je najbolje pokazat.

Name

re nuraga

25.08.2018 16:17

Zato i kažem, djeca radnika i seljaka su bila u toj jedinici, kao i na drugim stranama. Nisu tu mogao naći djecu bogataša i novoformirane "društvene elite".

Name

TORRO

25.08.2018 16:39

A KOGA SE SADA BOJIŠ POŠTOVANI GENERALE KADA SE U RATU NIKOGA NISI BOJAO... TI PREDUGO ČEKAŠ DA SE NEŠTO URADI - A STANJE JE SVE GORE I SVE UŽASNIJE !!! ZAŠTO KONAČNO OŠTRO NE ODGOVORIŠ POLITIČKOJ MAFIJI I TAJKUNIMA I POZOVEŠ BIVŠE RATNIKE DA TE PODRŽE U ZAHTJEVU ZA HITNE PROMJENE... TEBE I POŠTENIH RATNIKA SE ONI JEDINO JOŠ BOJE I NIKOG VIŠE!!! ZATO OBJAVI ULTIMATUM I BIĆEŠ HEROJ SVIH HEROJA, TI ŽIVI VOĐO BIVŠIH ŽIVIH I MRTVIH RATNIKA !!!

Name

Ljubisa savicic

25.08.2018 19:09

Ija sam bio vojnik 65 zastitnog puka. Generacija 1976. Najbolje dve godine mog zivota .veliki pozdrav za PUKOVNIKA SAVCICA

Name

I ja

25.08.2018 19:32

Moj puk.Generale ne daj da ti borci rovinjaju po kontejnerima,da su omlaovazeni i bijedni.Mi smo dali najbolje godine za ovu Republiku Srpsku,dosta mojih klasuca zivote i djelove tjela.Isli smo tada sa vama i sada bih opet.Znamo da ste dobar covjek.Premijerka se danas nije udostojila da bude,a tu je u Bijeljini.Srmaota.Ova nenarodn vlast je od nas napravila sistem da im smetamo.To je odgovor ko je ubio Mauzera,Bijelog vuka i ostale.

Name

mogul

25.08.2018 15:09

To su pravi stvaraoci Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Re

25.08.2018 15:30

Ali ih nema ni na vidiku kad treba jest pit i trošit. Nemaju ni za pivo. Tako je to. Ronhil se voza helikopterom,a oni gumaricama.

Name

Koma

25.08.2018 19:01

Poštujem Zaštitni puk, ali nisu ni do koljena 1. Gardijskoj motorizovanoj brigadi (Garda VRS). U sličnoj su situaciji što se tiče boračkih prava, ali tek to su pravi HEROJI!

Name

vrs

17.09.2018 19:24

" KOMA" poznajes l'I ti uopste ratni put zastitnog puka ??? O kakvoj " gardi" govoris??? To nije ni g od garde bilo ! Slali mladu vojsku dolje, dobijete asovcice i n'a liniju pod Treskavicu. Uslovi u toj tkzv gardi Jésu bili nikakve ali samo poredjenje sa 65 zmp je smijesno. Informisi se malo prije négo pocness lupati. Zastitni Puk je prosao ratista od hercegovine do knina, uz to je obezbedjivao generala i glavni stab.

Name

65zmp-d.o.

17.09.2018 19:31

"KOMA" djela govore ko kome do koljena nije

Name

Slavko

21.06.2019 11:58

Nemas ti pojma sta gardiska uradila 93 godine,bila je gardiska u han pijesku na pocetku,svu istocni dio prosla,akcije igman,bjelasnica,gorazde,cajnice.kasnije kad su poceli stizati mladi nije to bilo vise!jesuli nasi gardiski izgunili kad je mladic upao u zasjedu 93god.zastitni puk imo momke sto smo prosli 93 god,ono sto se popunjavali regrurtima obicna smijurija,njih 90% posle osluzenog vojnog roka od 8 mjeseci se vracalo u maticne jedinice

Name

100 % u pravu

25.08.2018 15:30

Ima tih nepravednih kvalifikacija koliko hocete. Ti momci su za godinu dana rata uradili vise nego neki pozadinski pacovi za pet godina a peta su kategorija. Zato treba biti prva kategorija oni u rovu na liniji i sanitet , druga kategorija Artiljerija , kuhinja i ostala logistika a komande i pozadinci tek treca. a sto se tice poginulih i tu ima razlike. Nekoga su odvukli na silu i poginuo je drugi dan a neki su tu bili dobrovoljno. A najveca tuga su prezivjeli . Nisu oni krivi sto su bili sposobni i nisu ni ranjeni ni nista, a niko im nista ne pomaze.

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

25.08.2018 16:29

DOBRO ZBORIŠ POŠTENI ČOVJEČE... SLAŽEM SE SA TOBOM POTPUNO I DODAJEM I DA TREBA KONAČNO NAPRAVITI SOCIJALNU KARTU SVIH UČESNIKA RATA KOJI SE PRIJAVE DA SU U SOCIJALNOJ POTREBI, UPRAVO ONIH KOJIMA TREBA POMOĆI DA IMAJU DO SMRTI DOSTOJANSTVEN ŽIVOT, A TO JE PROSJEČNA PLATA PO IZDRŽAVANOM ČLANU UŽE POREDICE, A ONI KOJI IMAJU PRIHODE PO IZDRŽAVANOM ČLANU DOMAĆINSTVA VEĆE OD PROSJEČNE PLATE, E NJIMA TREBA OMOGUĆITI SAMO ONO ŠTO IH PRIPADA PO OSNOVU PRAVA NA BENEFICIRANI STAŽ I DODATAK NA PENZIJU DO IZNOSA PROSJEČNE PLATE. ZA OVAKAV PRISTUP IMA DOVOLJNO NOVCA U BUDŽETU... ALI TO NE DOPUŠTA POLITIČKA MAFIJA, JER NE BI ONDA BILO PARA ZA BUDŽETSKE UHLJEBE KOJI DOLAZE NA POSAO NA SJEDENJE I DRUŽENJE I IMAJU OBAVEZU DA SVAKE DVIJE GODINE GLASAJU !!

Name

1974

26.08.2018 17:33

Svaka čast ,slažem se

Name

Evo nam Savčića!!!

25.08.2018 16:13

Navedena elitna jedunica je bila sastavljena od regruta sa 2 mjeseca obuke, iskrenih, hrabrih, patriotski orijentisanih, bez ikakvih ličnih kalkulacija. Ovi sadašni tzv. funkcioneri i posilni po lokalnim boračkim, trebaju se pokloniti poginulim i živim iz te jedinice, do same zemlje. Na žalost svih nas, najbolji leže u zemlji, ratovali su neustrašivo diljem RS-e, daj Bože da je preživjelim išta učinjeno i vraćeno, u smislu kompenzacije za branioce RS-e. Nekadašnji aktivni borci, barem većina, danas su na egzistencijalnoj periferiji, nadam se da su ovi više ispoštovani... E nek se pojavio i Savčić, makar da vijence položi...

ODGOVORITE
Name

Sa strane

25.08.2018 20:55

Sretao sam te klince na terenu. Bili su za svako poštovanje. Ni mi tad nismo bili puno stariji, ali su oni bili gotovo pa deca. Pozdrav svim bivšim pripadnicima 65., a poginulim večna slava i hvala!

ODGOVORITE
Name

Stanislav

26.08.2018 06:37

Hvala Brate na iskrenom postovanju.

Name

Spartan

26.08.2018 00:04

Bio sam u toj jedinici 1993 i 1994 godine ! Silna jedinica o kojoj se malo pise i malo zna, a sto je po meni nepravda! Udarna pesnica Puka je bio Bataljon Vojne Policije koji je bio glavna manevarska snaga ! General Milovanovic je tu jedinicu cestozvao "burgija" i koristena je iskljucivo po naredjenju Glavnog Staba VRS gdje je god bilo gusto i kriticno, od Hercegovine do Krajine ! Smjesteni pod zemljom u zemunicama, u najtezim uslovima, a kasnije u kasarni u Kasabi, vrhunski obucavani za vrlo kratko vrijeme su kroz borbe sticali veliko borbene iskustvo ! Ja sam za 14 mjeseci provedenih u Puku imao vise borbenog iskustva nego masa boraca "prve kategorije" koji za 4 godine rata nisu imali dana borbenog staza, a imaju status borca prve kategorije po osnovu duzine ucesca u ratu ! Po meni, mozda i najelitnija jedinica VRS ! Puno pozdrava nasoj braci- pripadnicima 1.gardijske brigade VRS iz Kalinovika, koja je mozda formacijski bila veca, ali operativno puk je bio znatno efikasniji i angazovaniji !!!

ODGOVORITE
Name

VETERAN ARBIH

26.08.2018 06:08

POZDRAV SVIM PREZIVJELIM BORCIMA VRS,A POGINULIM "SLAVA IM".MOJI BORCI S DRUGE STRANE NISANA,POGLEDO SAM VASIH OVIH 20-setak KOMENTARA,TUGA I ZALOST.ISTO JE TO I U FBIH,MOZDA MALO BOLJE,IZUZEV KANTONA SARAJEVO. TREBALI BI MI NAPRAVITI UDRUZENJE BORACA VRS I VFBIH.TOKO JEDINO MOZEMO OTJERATI OVE LOPOVE SA VLASTI. "BORCI VRS STO NE POMOGNETE VASEM SABORCU DAVORU DRAGICEVICU DA DODJE DO ISTINE O UBISTVU DJETETA,STUDENTA DAVIDA",KOLIKO ZNAM I ON BIO U VRS.

ODGOVORITE
Name

VETERAN ARBIH

26.08.2018 06:08

POZDRAV SVIM PREZIVJELIM BORCIMA VRS,A POGINULIM "SLAVA IM".MOJI BORCI S DRUGE STRANE NISANA,POGLEDO SAM VASIH OVIH 20-setak KOMENTARA,TUGA I ZALOST.ISTO JE TO I U FBIH,MOZDA MALO BOLJE,IZUZEV KANTONA SARAJEVO. TREBALI BI MI NAPRAVITI UDRUZENJE BORACA VRS I VFBIH.TOKO JEDINO MOZEMO OTJERATI OVE LOPOVE SA VLASTI. "BORCI VRS STO NE POMOGNETE VASEM SABORCU DAVORU DRAGICEVICU DA DODJE DO ISTINE O UBISTVU DJETETA,STUDENTA DAVIDA",KOLIKO ZNAM I ON BIO U VRS.

ODGOVORITE
Name

Brčko

26.08.2018 15:11

Takvih vojnika,takvih boraca...bilo je sličnih ali tako disciplinovanih,tako mladih i hrabrih,malo bjese.

ODGOVORITE
Name

65 puk

26.08.2018 18:01

Tako je brate.

Name

66.zmp

26.08.2018 16:56

Generale,molim vas....kad vam se jave i obrate vaši vojnici,kad vas zatrebaju ...nađite vremena da bar sa njima kafu popijete,ako im ništa pomoći ne možete bar da ih saslušate i podijelite sa njima i dobro i loše,KAO STO STE TO RADILI I U RATU.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

27.08.2018 14:41

Gospodine Savčiću mislimo da ste vi u mogućnosti sada da u saradnji sa boračkom i vladom iznadete mogućnost da svim ranjenim pripadnicima puka koji do sad nisu odlikovani u sto skorij vreme budu odlikovani najvećim ordenom.

Name

trebinje

27.08.2018 14:46

Svim pripadnicima puka koji su poginuli ionima koji su teško ranjeni trebalibi da bidnu odlikovani sa najvišim odlikovanjima slava im ihvala za sve.

ODGOVORITE
Name

Srdjan Tusevljak

11.09.2019 14:51

Gospodine Svcicu danas ova "gospoda"bi da moze ikako da izbaci prave borce kakvi su bili iz 65 ZMP i slicnih jedinica a oni na prvom mijestu.Evo recimo u Orlu ad nekad VzOrao iz Rajlovca svi su borci 1kategorije.Tu su vam cistacice,kafe kuharice,kuharice,sekretarice itd.Momci koji su ratovali sa svojih 18 ili 19 godina su niko i nista i nemaju nista.Ako ikako moze postrojte puk i zainat ovoj "gospodi"podijelite odlikovanja da momci imaju ista.Pa cak su svercerima pojedinim u ratu davali odlikovanja.Bruka i sramota za RS.

ODGOVORITE