Вуелта 2018: Матадори на бициклама кроте Пиринеје!

Бициклистичка трка кроз Шпанију по 73. пут. Од 25. Августа до 16. септембра чланови каравана ће прећи више од 3. 271 км, 21 етапа стоји испред 178 учесника.

Остали спортови 25.08.2018 | 15:00
Вуелта 2018: Матадори на бициклама кроте Пиринеје!
Уместо да их севиљски берберин среди за старт једног од најзначајнијих такмичења, мајстори бициклизма ће прво бити предмет сликања у другом андалузијском граду - (Пикасовој) Малаги. Појединачним хронометром сутра ће по 73. пут стартовати бициклистичка Трка кроз Шпанију, популарна Вуелта а Еспања. Најмлађа чланица Гренд тур трија (уз Ђиро и Тур де Франс) нема ту част да увек "посећују" баш сви најбољи бициклисти, али јој то не умањује значај, па ће и 83. рођендан, а 73. издање бити прилика за љуто војевање на Пиринејима.

Једна од специфичности ове трке у односу на друге две из ранга Гренд тура крије се у чињеници да ће ове године први фаворит за победу у генералном пласману бити такмичар који није специјалиста за брдску вожњу. У одсуству највећих звезда - шампиона Тур де Франса Геранта Томаса, браниоца титуле из 2017. Криса Фрума, одличног Тома Димолена, за кандидата број 1 кад је тријумф зу питању слови Италијан Елија Вивијани.

Возач Квик степа држи треће  место на светској ранг листи, до сада није постигао значајнији резултат на Вуелти, мада није без шампионских референци кад је текућа сезона у питању.

Двадесетдеветогодишњак је на Ђиру обукао зелену мајицу намењену најуспешнијем јахачу на пролазним циљевима и појединачним етапама, па му тај податак може ’’отворити’’ зелено светло на семафору по окончању последње етапе у Мадриду.

Такмичарски ЦВ возача из Изола де ла Скале обогаћен је и првим местом на Дубаи туру, а понови ли издање из Уједињених Арапских Емирата шеик с Апенина може постати султан светског бициклизма у земљи којом су некад владали Арапи. Успе ли да ’’поравна’’ успоне на шпанским планинама, олимпијски шампион у вожњи на писти позлатиће своју каријеру. У недостатку шпанских, организатори су позвали Тасманијског ђавола, а они који процењују шансе за победу су га позиционирали на коту два листе фаворита.

Аустралијанац Ричи Порт је ретко и лоше возио на Вуелти до сада, није имао срећу да заврши ни Тур де Франс пре мање од месец дана, тако да ’’кенгуру’’ своје наде и очекивања базира на првом месту  с Трке кроз Швајцарску. Уплаши ли довољно конкуренте, у његову трофејну торбу упашће значајно одличје.

Британац Сајмон Јејтс био је надомак победе на Ђиру 2018, пред сам крај трке га је рођени Кенијац, а сународник прескочио у стилу леопарда, а 26 година стари члан екипе Мичелтон-Скот на још једном латино тлу тражи искупљење.

Корида у брдима може да почне.

Поглед у цикло-билтен бициклисте из Берија даје до знања да Британац има једну етапну победу на Трци кроз Шпанију, а као највиши пласман у каријери на овом такмичењу стоји шесто место из 2016. године.

Статистика говори и да је на престижној трци Париз-Ница ове сезоне успео да се домогне вицешампионског места, а то је и букмејкерима био оријентир који их је водио до закључка да би трећепласирани на листи учесника од којих се очекује да кући понесе жуту мајицу могао бити баш Јејтс.

Фудбалска Шпанија није била обећана земља Карлосу Валдерами и Хамеу Родригесу, па се Кафетероси уздају у бициклисте.

Фронтмен бициклистичког дуета из јужноамеричке државе зове се Наиро Кинтана (28).

Одлични ’’брдаш’’, члан моћног Мовистара , према предвиђањима највећег фаворита у тимској конкуренцији, поседује све предиспозиције за висок пласман. Победио је на Вуелти пре две године, добро је возио на Тур де Франсу (10. место), а да му на шпанској земљи ’’добро рађа’’  и у текућој сезони , доказао је и убирањем другог места на Трци кроз Каталонију, док је Кондор са Анда ојачао крила и пласманом на најнижи степеник победничког постоља на Трци кроз Швајцарску, па популарном Лаву (други надимак) још једном треба јако срце да би био испред осталих.

Ако је Кинтана прекаљени ас, Мигел-Анхел Лопес је легура вредна обраде.

Нешто млађи од чувеног сународника, двадесетчетворогодишњи члан Астане није без педигреа. Звање најбољег младог возача Вуелте 2017. и Ђира 2018. Године, две етапне победе на надметању које стартује сутра важне су карике у спорту који красе ланци.

Осмо место прошле године је додатни стимуланс за велику наду колумбијског и светског бициклизма, сјајни брдски возач ком време сугерише да  и искуснијим возачима удари руком о сто’’ и покаже ко је газда!

Наравно, у спорту, као и у животу уопште, не побеђују увек они од којих се у датом тренутку то очекује, па ће своју шансу тражити и чувени Винћенцо Нибали (стартни број 1), ветеран Алехандро Валверде,Фабио Ару...

Највећа узданица домаћих Микел Ланда због повреде је морао да откаже учешће, иако је на Трци кроз Француску заузео одличну седму позицију.

Штета за Баскијца и остале  Шпанце који су обележили историју трке на свом тлу. Рекордер по броју титула је Роберто Ерас (4), највише етапних победа забележио је Делио Родригес, а Фурија је дала далеко највише шампиона (32), а треба споменути и да је ово једина Гренд тур трка на чијој је премијери странац понео звање победника у генералном пласману, а у питању је Белгијанац Густав Делор.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар