Vuelta 2018: Matadori na biciklama krote Pirineje!

Biciklistička trka kroz Španiju po 73. put. Od 25. Avgusta do 16. septembra članovi karavana će preći više od 3. 271 km, 21 etapa stoji ispred 178 učesnika.

Ostali sportovi 25.08.2018 | 15:00
Vuelta 2018: Matadori na biciklama krote Pirineje!
Umesto da ih seviljski berberin sredi za start jednog od najznačajnijih takmičenja, majstori biciklizma će prvo biti predmet slikanja u drugom andaluzijskom gradu - (Pikasovoj) Malagi. Pojedinačnim hronometrom sutra će po 73. put startovati biciklistička Trka kroz Španiju, popularna Vuelta a Espanja. Najmlađa članica Grend tur trija (uz Điro i Tur de Frans) nema tu čast da uvek "posećuju" baš svi najbolji biciklisti, ali joj to ne umanjuje značaj, pa će i 83. rođendan, a 73. izdanje biti prilika za ljuto vojevanje na Pirinejima.

Jedna od specifičnosti ove trke u odnosu na druge dve iz ranga Grend tura krije se u činjenici da će ove godine prvi favorit za pobedu u generalnom plasmanu biti takmičar koji nije specijalista za brdsku vožnju. U odsustvu najvećih zvezda - šampiona Tur de Fransa Geranta Tomasa, branioca titule iz 2017. Krisa Fruma, odličnog Toma Dimolena, za kandidata broj 1 kad je trijumf zu pitanju slovi Italijan Elija Vivijani.

Vozač Kvik stepa drži treće  mesto na svetskoj rang listi, do sada nije postigao značajniji rezultat na Vuelti, mada nije bez šampionskih referenci kad je tekuća sezona u pitanju.

Dvadesetdevetogodišnjak je na Điru obukao zelenu majicu namenjenu najuspešnijem jahaču na prolaznim ciljevima i pojedinačnim etapama, pa mu taj podatak može ’’otvoriti’’ zeleno svetlo na semaforu po okončanju poslednje etape u Madridu.

Takmičarski CV vozača iz Izola de la Skale obogaćen je i prvim mestom na Dubai turu, a ponovi li izdanje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik s Apenina može postati sultan svetskog biciklizma u zemlji kojom su nekad vladali Arapi. Uspe li da ’’poravna’’ uspone na španskim planinama, olimpijski šampion u vožnji na pisti pozlatiće svoju karijeru. U nedostatku španskih, organizatori su pozvali Tasmanijskog đavola, a oni koji procenjuju šanse za pobedu su ga pozicionirali na kotu dva liste favorita.

Australijanac Riči Port je retko i loše vozio na Vuelti do sada, nije imao sreću da završi ni Tur de Frans pre manje od mesec dana, tako da ’’kenguru’’ svoje nade i očekivanja bazira na prvom mestu  s Trke kroz Švajcarsku. Uplaši li dovoljno konkurente, u njegovu trofejnu torbu upašće značajno odličje.

Britanac Sajmon Jejts bio je nadomak pobede na Điru 2018, pred sam kraj trke ga je rođeni Kenijac, a sunarodnik preskočio u stilu leoparda, a 26 godina stari član ekipe Mičelton-Skot na još jednom latino tlu traži iskupljenje.

Korida u brdima može da počne.

Pogled u ciklo-bilten bicikliste iz Berija daje do znanja da Britanac ima jednu etapnu pobedu na Trci kroz Španiju, a kao najviši plasman u karijeri na ovom takmičenju stoji šesto mesto iz 2016. godine.

Statistika govori i da je na prestižnoj trci Pariz-Nica ove sezone uspeo da se domogne vicešampionskog mesta, a to je i bukmejkerima bio orijentir koji ih je vodio do zaključka da bi trećeplasirani na listi učesnika od kojih se očekuje da kući ponese žutu majicu mogao biti baš Jejts.

Fudbalska Španija nije bila obećana zemlja Karlosu Valderami i Hameu Rodrigesu, pa se Kafeterosi uzdaju u bicikliste.

Frontmen biciklističkog dueta iz južnoameričke države zove se Nairo Kintana (28).

Odlični ’’brdaš’’, član moćnog Movistara , prema predviđanjima najvećeg favorita u timskoj konkurenciji, poseduje sve predispozicije za visok plasman. Pobedio je na Vuelti pre dve godine, dobro je vozio na Tur de Fransu (10. mesto), a da mu na španskoj zemlji ’’dobro rađa’’  i u tekućoj sezoni , dokazao je i ubiranjem drugog mesta na Trci kroz Kataloniju, dok je Kondor sa Anda ojačao krila i plasmanom na najniži stepenik pobedničkog postolja na Trci kroz Švajcarsku, pa popularnom Lavu (drugi nadimak) još jednom treba jako srce da bi bio ispred ostalih.

Ako je Kintana prekaljeni as, Migel-Anhel Lopes je legura vredna obrade.

Nešto mlađi od čuvenog sunarodnika, dvadesetčetvorogodišnji član Astane nije bez pedigrea. Zvanje najboljeg mladog vozača Vuelte 2017. i Đira 2018. Godine, dve etapne pobede na nadmetanju koje startuje sutra važne su karike u sportu koji krase lanci.

Osmo mesto prošle godine je dodatni stimulans za veliku nadu kolumbijskog i svetskog biciklizma, sjajni brdski vozač kom vreme sugeriše da  i iskusnijim vozačima udari rukom o sto’’ i pokaže ko je gazda!

Naravno, u sportu, kao i u životu uopšte, ne pobeđuju uvek oni od kojih se u datom trenutku to očekuje, pa će svoju šansu tražiti i čuveni Vinćenco Nibali (startni broj 1), veteran Alehandro Valverde,Fabio Aru...

Najveća uzdanica domaćih Mikel Landa zbog povrede je morao da otkaže učešće, iako je na Trci kroz Francusku zauzeo odličnu sedmu poziciju.

Šteta za Baskijca i ostale  Špance koji su obeležili istoriju trke na svom tlu. Rekorder po broju titula je Roberto Eras (4), najviše etapnih pobeda zabeležio je Delio Rodriges, a Furija je dala daleko najviše šampiona (32), a treba spomenuti i da je ovo jedina Grend tur trka na čijoj je premijeri stranac poneo zvanje pobednika u generalnom plasmanu, a u pitanju je Belgijanac Gustav Delor.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar