Политика САД се неће мијењати

Сједињене Америчке Државе (САД) промјеном амбасадора неће мијењати политику према Босни и Херцеговини, која им није у главном фокусу интересовања – оцијенио је данас за Фену професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.

Босна и Херцеговина 25.08.2018 | 13:48
Политика САД се неће мијењати
Подсјећа да смјене амбасадора, након истека мандата, у принципу не значе и промјене политика једне земље према другој, већ су уобичајена ствар и у том погледу не треба им давати велики значај.

– Неко може то да искористи, у случају погрешно процијењене политике, али мислим да се неће десити да САД мијења политику према БиХ – каже Шолаја.

Амерички предсједник Доналд Трамп објавио је прије два дана намјеру да номимује Ерика Џорџа Нелсона за наредног амбасадора САД-а у БиХ, а Шолаја истиче да тај амерички дипломата у БиХ долази с једне релативно високе позиције у администрацији спољне политике, што може дати одређени значај БиХ.

– То више значи да је проблем сложенији и компликованији, него што је то случај за неке друге земље. А све остало је ствар спољне политике САД-а кога ће поставити за амбасадора. На нашим просторима се деценијама погрешно перципирало да амбасадори воде неку своју политику, а то је пренаивно и погрешно схватање. Амбасадор је постављен да би проводио политику своје земље – закључио је професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја.

Нелсон би требало да замијени Морин Кормак, која је на тој функцији од 2015. године.

(Фена)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Лелле

25.08.2018 12:09

То и тице на грани знају .. Али ће се мијењати за РС .

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

25.08.2018 12:17

Нема висе циле миле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

25.08.2018 12:17

То је тачно, али доста тога зависи и од саме особе хоће ли забадат свој нос и гдје треба и гдје не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобад

25.08.2018 15:50

Добро би било да се америма не забада нос јер могли би добити јос санкцијааа ови полуписмени и неписмени политицари превисе су зла направили овом јадном народу а амери одвајају народ од политицара али за народ мало касно јер пуно је народа отисло побјегло од овога зла од рата до данас траје бас дуго и предуго цекајуци бице боље а појединци бахате се са покраденим милионима од народа на свим нивоима

Name

Луууууууу

25.08.2018 13:44

Ти знас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давно трасирано

25.08.2018 14:39

Политике великих сила, поготово на глобалном нивоу, не мијењају се деценијама, изузев извјесних површних модификација, које су површна прилагођавања свјетским кретањима. Те модификације су ништавне за велике, односно не могу им штетити, али њихови амбасадори представљају имена и различите особе, које увијек проводе исто зацртану политику. Представници одрадјују задан посао и политику великих, без уплитања и било каквог права за личним мишљењем и јавним експонирањем. Овакав став је континуирана принципијелност, особност, залог опстајања на одређеном нивоу. Са друге стране, код нас сви партијски воде своју политику, тачније "наводе воду на своје млинове и раде у корист личних, ситних интереса"... Непостојање принципа, као ни глобалног правца, нити санкција и одговорности за скретање са пута, довело је нас на овакве странпутице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

25.08.2018 15:55

Овдје нема одговорности само бахацење на свим нивоима власти злоупотреба институција безвласце корупција дно дна а мазу оци народу са русима и американцима дој они и њибове породице се бахате са народним парама сиром свијета зато народ бјези било гдје само одавде сто даље

Name

Нико

25.08.2018 19:17

То смо само ми навикли сто један политицар потписе промјени се власт и казе пуј висе не вази. Велике силе стратегије пису и спроводе 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО

26.08.2018 06:22

СВЕ ЈЕ ЈАСНО. МИЛОСЕВИЦ ОДЕ ПРЕКО НОЦИ У СМРТ.ДОДИК РАДИ ЗА АМЕРЕ И ТРЕБА ВУЦИЦА ДА ПОВАЛИ.ПОГЛЕДАЈТЕ ИЗЈАВУ ДАТУ ДР.ТРИФУНОВИЦ ДАРКА ЗА ДОДИКА.

Name

квази

26.08.2018 06:18

Како ова дежурна пришипетља зна шта це бити? Па човек нике квалификован за то а његови ‘професорски’ домети су за знакове навода. Има људи који знају мало више и памте мало више. Ово је један од оних брзе боље професора па јос и доктора који насу дјецу учи ничему. И прима платунод РС и додатно од ниоткуда. Његови медјународни односи и његова ужа фамилија и ‘пресс центар’ у хотелу Босна. Ма фајте људи. Интелектуалци се у гробу преврћу. Јос су ми цуднији ови сто његове изјаве као релwвантне преносе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

26.08.2018 08:40

ГЛЕДАЈТЕ ВИ ОВУ НАШУ БИЈЕДУ ПУСТИТЕ АМЕРИКУ.МИ И АМЕРИКА КО БОГ И ЗЕМЉА.ПОЗДРАВ АМЕРИЧКИМ АМБАСАДОРИМА И КОРМАКОВОЈ И НЕЛСОНУ.ЗАШТО СТЕ НЕ РЕАЛНИ .ИЗГЛЕДА ДА МНОГИ ХОЋЕ ДА БУДУ ВЕЋИ ОД ПАПЕ.СПУСТИТЕ СЕ НА ЗЕМЉУ БИЋЕ ВАМ ЛАКШЕ.

ОДГОВОРИТЕ