Politika SAD se neće mijenjati

Sjedinjene Američke Države (SAD) promjenom ambasadora neće mijenjati politiku prema Bosni i Hercegovini, koja im nije u glavnom fokusu interesovanja – ocijenio je danas za Fenu profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.

Bosna i Hercegovina 25.08.2018 | 13:48
Politika SAD se neće mijenjati
Podsjeća da smjene ambasadora, nakon isteka mandata, u principu ne znače i promjene politika jedne zemlje prema drugoj, već su uobičajena stvar i u tom pogledu ne treba im davati veliki značaj.

– Neko može to da iskoristi, u slučaju pogrešno procijenjene politike, ali mislim da se neće desiti da SAD mijenja politiku prema BiH – kaže Šolaja.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je prije dva dana namjeru da nomimuje Erika Džordža Nelsona za narednog ambasadora SAD-a u BiH, a Šolaja ističe da taj američki diplomata u BiH dolazi s jedne relativno visoke pozicije u administraciji spoljne politike, što može dati određeni značaj BiH.

– To više znači da je problem složeniji i komplikovaniji, nego što je to slučaj za neke druge zemlje. A sve ostalo je stvar spoljne politike SAD-a koga će postaviti za ambasadora. Na našim prostorima se decenijama pogrešno percipiralo da ambasadori vode neku svoju politiku, a to je prenaivno i pogrešno shvatanje. Ambasador je postavljen da bi provodio politiku svoje zemlje – zaključio je profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.

Nelson bi trebalo da zamijeni Morin Kormak, koja je na toj funkciji od 2015. godine.

(Fena)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Lelle

25.08.2018 12:09

To i tice na grani znaju .. Ali će se mijenjati za RS .

ODGOVORITE
Name

Plan b

25.08.2018 12:17

Nema vise cile mile...

ODGOVORITE
Name

Па

25.08.2018 12:17

То је тачно, али доста тога зависи и од саме особе хоће ли забадат свој нос и гдје треба и гдје не треба.

ODGOVORITE
Name

Bobad

25.08.2018 15:50

Dobro bi bilo da se amerima ne zabada nos jer mogli bi dobiti jos sankcijaaa ovi polupismeni i nepismeni politicari previse su zla napravili ovom jadnom narodu a ameri odvajaju narod od politicara ali za narod malo kasno jer puno je naroda otislo pobjeglo od ovoga zla od rata do danas traje bas dugo i predugo cekajuci bice bolje a pojedinci bahate se sa pokradenim milionima od naroda na svim nivoima

Name

Luuuuuuuu

25.08.2018 13:44

Ti znas!

ODGOVORITE
Name

Davno trasirano

25.08.2018 14:39

Politike velikih sila, pogotovo na globalnom nivou, ne mijenjaju se decenijama, izuzev izvjesnih površnih modifikacija, koje su površna prilagođavanja svjetskim kretanjima. Te modifikacije su ništavne za velike, odnosno ne mogu im štetiti, ali njihovi ambasadori predstavljaju imena i različite osobe, koje uvijek provode isto zacrtanu politiku. Predstavnici odradjuju zadan posao i politiku velikih, bez uplitanja i bilo kakvog prava za ličnim mišljenjem i javnim eksponiranjem. Ovakav stav je kontinuirana principijelnost, osobnost, zalog opstajanja na određenom nivou. Sa druge strane, kod nas svi partijski vode svoju politiku, tačnije "navode vodu na svoje mlinove i rade u korist ličnih, sitnih interesa"... Nepostojanje principa, kao ni globalnog pravca, niti sankcija i odgovornosti za skretanje sa puta, dovelo je nas na ovakve stranputice...

ODGOVORITE
Name

Boba

25.08.2018 15:55

Ovdje nema odgovornosti samo bahacenje na svim nivoima vlasti zloupotreba institucija bezvlasce korupcija dno dna a mazu oci narodu sa rusima i amerikancima doj oni i njibove porodice se bahate sa narodnim parama sirom svijeta zato narod bjezi bilo gdje samo odavde sto dalje

Name

Niko

25.08.2018 19:17

To smo samo mi navikli sto jedan politicar potpise promjeni se vlast i kaze puj vise ne vazi. Velike sile strategije pisu i sprovode 30 godina.

ODGOVORITE
Name

NATO

26.08.2018 06:22

SVE JE JASNO. MILOSEVIC ODE PREKO NOCI U SMRT.DODIK RADI ZA AMERE I TREBA VUCICA DA POVALI.POGLEDAJTE IZJAVU DATU DR.TRIFUNOVIC DARKA ZA DODIKA.

Name

kvazi

26.08.2018 06:18

Kako ova dežurna prišipetlja zna šta ce biti? Pa čovek nike kvalifikovan za to a njegovi ‘profesorski’ dometi su za znakove navoda. Ima ljudi koji znaju malo više i pamte malo više. Ovo je jedan od onih brze bolje profesora pa jos i doktora koji nasu djecu uči ničemu. I prima platunod RS i dodatno od niotkuda. Njegovi medjunarodni odnosi i njegova uža familija i ‘press centar’ u hotelu Bosna. Ma fajte ljudi. Intelektualci se u grobu prevrću. Jos su mi cudniji ovi sto njegove izjave kao relwvantne prenose.

ODGOVORITE
Name

BOBA

26.08.2018 08:40

GLEDAJTE VI OVU NAŠU BIJEDU PUSTITE AMERIKU.MI I AMERIKA KO BOG I ZEMLJA.POZDRAV AMERIČKIM AMBASADORIMA I KORMAKOVOJ I NELSONU.ZAŠTO STE NE REALNI .IZGLEDA DA MNOGI HOĆE DA BUDU VEĆI OD PAPE.SPUSTITE SE NA ZEMLJU BIĆE VAM LAKŠE.

ODGOVORITE