За развој Српске треба обнова села

- ПДП ће се залагати да износ подстицаја буде шест до седам одсто од домаћих прихода буџета и да се тај износ обавезно обезбјеђује и исплаћује по приоритету у односу на остале ставке у буџету Републике Српске, чак и прије плата у администрацији, саопштено је из Партије демократког прогреса.

Република Српска 25.08.2018 | 12:59
За развој Српске треба обнова села
У саопштењу се каже да је пољопривреда највећа развојна шанса Републике Српске која је недовољно искоришћена, иако постоје сви услови да ова дјелатност постане кључни носилац раста, развоја и запошљавања у Републици Српској.

"Република Српска је тренутно има веома ниске подстицаје за пољопривреду, као и сталне заостаке и кашњења у исплатама, што је издваја од остатка регије гдје се у пољопривреду улажу велика средства", наводи се у саопштењу. 

ПДП наглашава да програм обнове Републике Српске предвиђа нова рјешења која ће омогућити да се правилници о подстицајима доносе на периоде од пет до 10 године, умјесто досадашње праксе краткорочних одллука.

"Тако би се произвођачи лакше опредјељивали за поједине врсте производње, јер би унапријед знали на које подстицаје могу рачунати у будућој производњи", каже се у саопштењу и додаје да ће се ПДП залагати да износ подстицаја буде шест до седам одсто од домаћих прихода буџета и да се тај износ обавезно обезбјеђује и исплаћује по приоритету у односу на остале ставке у буџету Републике Српске, чак и прије плата у администрацији.

"За укупну обнову Републике Српске од пресудног је значаја у којој мјери ћемо успјети да обновимо наше село и пољопривреду као основно занимање оних који живе на селу", закључује се у саопштењу ПДП-а.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Име

25.08.2018 11:21

Село и пољопривреда а не град. Али оно сви напустише село и одоше у кафиће !! Да неког из кафића да пошаљеш на земљу да обрађује ? Ако може какав положај у фабрици ( упс ! нема фабрика) у опстини, на будзету , посланик, члан партије ...то да. Да се неко ухвати трактора ма дај! Сељак се бави политиком ушао у све сегменте управљања а плодна земља пропада. Пропаст !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.08.2018 14:05

Одузети земљу или остати у граду?Питати сељака и децу њихову ста зеле??

Name

за развој треба

25.08.2018 11:26

За развој треба пихапсити лопове и поставити способне министре по струци а не по партији

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

25.08.2018 11:32

Само да ви додјете на власт и ето нама сељацима доброте на претек..исто као малој дјеци..купице цико бона..ми јесмо сељаци али нисмо висе тако глупи као некад.добро памтимо ста смо имали док сте ви били на власти и ста смо то добијали а ста сад имамо и добијамо..борба је за власт и не бирају се средства а обецања су све веца и веца..а голуб на грани?.одлетеце и..нема онда ни врапца који је био сигуран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.08.2018 12:04

Да да зна сад и сељак како се постаје криминалац ови сада су и нас науцили. Ми са села тјерамо све сто нам смета и имамо подрску од ових сада на власти.Двојицу комсију сам отјерао и сад је све моје.

Name

БОЗЕ ПРАВДЕ

25.08.2018 11:42

Ево стизе Лавров па тразите помоц као православна браца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зелени Билећа

25.08.2018 11:50

У Еропи гдје су се год зелени питали и гдје се и сад питају, подстицаји за пољопривреду су огромни, развијена је производња и прерада, на селу се господски и богато живи. Е то можете и у Српској очекивати само ако дате прилику ЗЕЛЕНИМ да у НСРС и влади покрену пројекат обнове пољопривреде, или дате прилику људима као нашем Лазаревићу да покрене ствари. Тада 100% можете очекивати пет пута веће подстицаје, пет пута већа улагања у производњу, прераду и пољопривредну инфраструктуру, у образовање кадрова, у наводњавање, противградну заштиту........................ Каквих 6-7% буџета за пољопривреду, без бар 20% буџета у следећем четворогодишњем циклусу,посебно стратешког улагања гдје нам се села гасе, нама нема спаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

25.08.2018 12:28

Реците Ви мени хоће ли вас у томе подржати СДС и НДП или је то предизборна ( после избора ми би али фали већина ). Чуј исплата и прије но и администрацији, хахаха, ви се на власти не би задржали ни 24 сата. Ноторна лаж.

ОДГОВОРИТЕ