Za razvoj Srpske treba obnova sela

- PDP će se zalagati da iznos podsticaja bude šest do sedam odsto od domaćih prihoda budžeta i da se taj iznos obavezno obezbjeđuje i isplaćuje po prioritetu u odnosu na ostale stavke u budžetu Republike Srpske, čak i prije plata u administraciji, saopšteno je iz Partije demokratkog progresa.

Republika Srpska 25.08.2018 | 12:59
Za razvoj Srpske treba obnova sela
U saopštenju se kaže da je poljoprivreda najveća razvojna šansa Republike Srpske koja je nedovoljno iskorišćena, iako postoje svi uslovi da ova djelatnost postane ključni nosilac rasta, razvoja i zapošljavanja u Republici Srpskoj.

"Republika Srpska je trenutno ima veoma niske podsticaje za poljoprivredu, kao i stalne zaostake i kašnjenja u isplatama, što je izdvaja od ostatka regije gdje se u poljoprivredu ulažu velika sredstva", navodi se u saopštenju. 

PDP naglašava da program obnove Republike Srpske predviđa nova rješenja koja će omogućiti da se pravilnici o podsticajima donose na periode od pet do 10 godine, umjesto dosadašnje prakse kratkoročnih odlluka.

"Tako bi se proizvođači lakše opredjeljivali za pojedine vrste proizvodnje, jer bi unaprijed znali na koje podsticaje mogu računati u budućoj proizvodnji", kaže se u saopštenju i dodaje da će se PDP zalagati da iznos podsticaja bude šest do sedam odsto od domaćih prihoda budžeta i da se taj iznos obavezno obezbjeđuje i isplaćuje po prioritetu u odnosu na ostale stavke u budžetu Republike Srpske, čak i prije plata u administraciji.

"Za ukupnu obnovu Republike Srpske od presudnog je značaja u kojoj mjeri ćemo uspjeti da obnovimo naše selo i poljoprivredu kao osnovno zanimanje onih koji žive na selu", zaključuje se u saopštenju PDP-a.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ime

25.08.2018 11:21

Selo i poljoprivreda a ne grad. Ali ono svi napustiše selo i odoše u kafiće !! Da nekog iz kafića da pošalješ na zemlju da obrađuje ? Ako može kakav položaj u fabrici ( ups ! nema fabrika) u opstini, na budzetu , poslanik, član partije ...to da. Da se neko uhvati traktora ma daj! Seljak se bavi politikom ušao u sve segmente upravljanja a plodna zemlja propada. Propast !

ODGOVORITE
Name

re

25.08.2018 14:05

Oduzeti zemlju ili ostati u gradu?Pitati seljaka i decu njihovu sta zele??

Name

za razvoj treba

25.08.2018 11:26

Za razvoj treba pihapsiti lopove i postaviti sposobne ministre po struci a ne po partiji

ODGOVORITE
Name

mile

25.08.2018 11:32

Samo da vi dodjete na vlast i eto nama seljacima dobrote na pretek..isto kao maloj djeci..kupice ciko bona..mi jesmo seljaci ali nismo vise tako glupi kao nekad.dobro pamtimo sta smo imali dok ste vi bili na vlasti i sta smo to dobijali a sta sad imamo i dobijamo..borba je za vlast i ne biraju se sredstva a obecanja su sve veca i veca..a golub na grani?.odletece i..nema onda ni vrapca koji je bio siguran.

ODGOVORITE
Name

Re

25.08.2018 12:04

Da da zna sad i seljak kako se postaje kriminalac ovi sada su i nas naucili. Mi sa sela tjeramo sve sto nam smeta i imamo podrsku od ovih sada na vlasti.Dvojicu komsiju sam otjerao i sad je sve moje.

Name

BOZE PRAVDE

25.08.2018 11:42

Evo stize Lavrov pa trazite pomoc kao pravoslavna braca.

ODGOVORITE
Name

zeleni Bileća

25.08.2018 11:50

U Eropi gdje su se god zeleni pitali i gdje se i sad pitaju, podsticaji za poljoprivredu su ogromni, razvijena je proizvodnja i prerada, na selu se gospodski i bogato živi. E to možete i u Srpskoj očekivati samo ako date priliku ZELENIM da u NSRS i vladi pokrenu projekat obnove poljoprivrede, ili date priliku ljudima kao našem Lazareviću da pokrene stvari. Tada 100% možete očekivati pet puta veće podsticaje, pet puta veća ulaganja u proizvodnju, preradu i poljoprivrednu infrastrukturu, u obrazovanje kadrova, u navodnjavanje, protivgradnu zaštitu........................ Kakvih 6-7% budžeta za poljoprivredu, bez bar 20% budžeta u sledećem četvorogodišnjem ciklusu,posebno strateškog ulaganja gdje nam se sela gase, nama nema spasa.

ODGOVORITE
Name

А

25.08.2018 12:28

Реците Ви мени хоће ли вас у томе подржати СДС и НДП или је то предизборна ( после избора ми би али фали већина ). Чуј исплата и прије но и администрацији, хахаха, ви се на власти не би задржали ни 24 сата. Ноторна лаж.

ODGOVORITE