Кључни пројекти за Семберију

У Бијељини је озваничен је почетак радова на реконструкцији канала Глоговац и Мајевичког ободног канала у оквиру које је планирана санација у дужини од 11 км, а пројектована вриједност радова је око 6,4 милиона КМ. Почетку радова присуствовала је И премијер Републике Српске Жељка Цвијановић.

Република Српска 24.08.2018 | 16:42
Кључни пројекти за Семберију
"Ово је значајан пројекат који ће учинити сигурнијим Бијељину и имовину њених грађана и задовољна сам што показујемо капацитет да реализујемо овако велике пројекте који су у функцији одбране од поплава, уз све друге инфраструктурне пројекте широм Српске", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је велика поплава из 2014. године укључила све аларме, да је констатовано да се мора кренути у велике инвестиције, те да се од тада сваке године у различите пројекте улаже неколико десетина милиона КМ", навела је она.

Цвијановићева је истакла да ће се у Бијељини, уз изградњу дринског насипа и потпуну рехабилитацију каналске мреже, створити безбједност за грађане и привреду Семберије у заштити од поплава.

Она је подсјетила да је Бијељина у поплави 2014. године била један од највећих прималаца помоћи, с обзиром на велики број становника, те да се интервенисало према становништву и привреди, а реализовани су и огромни инфраструктурни пројекти након претпљене штете.

"Важно је да је сазрела свијест да се мора радити превентивно. За такве активности требају нам републички и локални ниво, надлежности се знају, али све то не може да функционише уколико не радимо заједно", оцијенила је Цвијановићева.



Према њеним ријечима, Влада са Градском управом Бијељине и са свим релевантним републичким структурама обавља на овом простору значајан посао и те активности ће бити настављене.

"Ријешили смо све проблематичне тачке које су идентификоване, а знали смо и раније да су потенцијална пријетња, кроз пројекте који су завршени, чија је реализација у току или се припремају за радове и Република Српска ће тиме бити много безбједнија", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да ће се сваки ризик којим се може управљати ријешити преко пројеката као што је уређење каналске мреже у Семберији и широм Републике Српске.

Свечаном почетку радова присустовали су и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, министар финансија Зоран Тегелтија, помоћник министра за водопривреду Чедомир Стојановић, руководство Јавне установе "Воде Српске" и други званичници.

Директор "Вода Српске" Милан Кикић рекао је новинарима да су ови радови наставак реализације пројеката хитних мјера заштите од поплава који се финансира из кредита Европске инвестиционе банке, који је обезбиједила Влада Републике Српске.

"Ово је наставак реконструкције каналске мреже у Бијељини, након већ започетог уређења канала Дашница у граду, а сада ће бити уређени два километра канала Глоговац и 11 километара Мајевичког ободног канала", рекао је Кикић.

Извођач радова је предузеће "МГ минг", рок извођења 540 дана, а вриједност 6,4 милиона КМ.

У име Градске управе Бијељине, шеф кабинета градоначелника Миле Пејчић изразио је задовољство почетком радова који омогућавају безбједност грађана и њихове имовине од поплаве.

"Град Бијељина је у оквиру споразумом преузетих обавеза извршио потребну експропријацију и уложио 320.000 КМ за реализацију ових активности", навео је Пејчић.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

цаци

24.08.2018 14:44

Тако је Зељка. Купуј их наредних 100 година прицама о поплавама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРЕЦКО СОЈИЦ

24.08.2018 15:23

Радови поцињу на магарецим ливадама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауууууу шта се ради?

24.08.2018 21:05

Дај један багер,закопај кашиком,додјите моји новинари пишите бајке,сликајте и идемо даље.Избори избори,гласови моји мили сто ћу биједу поново насанкати.Гледајте ме моје очи колико сам паметна и лијепа.Ајмо народе глупи навали гласај.

ОДГОВОРИТЕ