Ključni projekti za Semberiju

U Bijeljini je ozvaničen je početak radova na rekonstrukciji kanala Glogovac i Majevičkog obodnog kanala u okviru koje je planirana sanacija u dužini od 11 km, a projektovana vrijednost radova je oko 6,4 miliona KM. Početku radova prisustvovala je I premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

Republika Srpska 24.08.2018 | 16:42
Ključni projekti za Semberiju
"Ovo je značajan projekat koji će učiniti sigurnijim Bijeljinu i imovinu njenih građana i zadovoljna sam što pokazujemo kapacitet da realizujemo ovako velike projekte koji su u funkciji odbrane od poplava, uz sve druge infrastrukturne projekte širom Srpske", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je velika poplava iz 2014. godine uključila sve alarme, da je konstatovano da se mora krenuti u velike investicije, te da se od tada svake godine u različite projekte ulaže nekoliko desetina miliona КM", navela je ona.

Cvijanovićeva je istakla da će se u Bijeljini, uz izgradnju drinskog nasipa i potpunu rehabilitaciju kanalske mreže, stvoriti bezbjednost za građane i privredu Semberije u zaštiti od poplava.

Ona je podsjetila da je Bijeljina u poplavi 2014. godine bila jedan od najvećih primalaca pomoći, s obzirom na veliki broj stanovnika, te da se intervenisalo prema stanovništvu i privredi, a realizovani su i ogromni infrastrukturni projekti nakon pretpljene štete.

"Važno je da je sazrela svijest da se mora raditi preventivno. Za takve aktivnosti trebaju nam republički i lokalni nivo, nadležnosti se znaju, ali sve to ne može da funkcioniše ukoliko ne radimo zajedno", ocijenila je Cvijanovićeva.



Prema njenim riječima, Vlada sa Gradskom upravom Bijeljine i sa svim relevantnim republičkim strukturama obavlja na ovom prostoru značajan posao i te aktivnosti će biti nastavljene.

"Riješili smo sve problematične tačke koje su identifikovane, a znali smo i ranije da su potencijalna prijetnja, kroz projekte koji su završeni, čija je realizacija u toku ili se pripremaju za radove i Republika Srpska će time biti mnogo bezbjednija", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će se svaki rizik kojim se može upravljati riješiti preko projekata kao što je uređenje kanalske mreže u Semberiji i širom Republike Srpske.

Svečanom početku radova prisustovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, ministar finansija Zoran Tegeltija, pomoćnik ministra za vodoprivredu Čedomir Stojanović, rukovodstvo Javne ustanove "Vode Srpske" i drugi zvaničnici.

Direktor "Voda Srpske" Milan Кikić rekao je novinarima da su ovi radovi nastavak realizacije projekata hitnih mjera zaštite od poplava koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke, koji je obezbijedila Vlada Republike Srpske.

"Ovo je nastavak rekonstrukcije kanalske mreže u Bijeljini, nakon već započetog uređenja kanala Dašnica u gradu, a sada će biti uređeni dva kilometra kanala Glogovac i 11 kilometara Majevičkog obodnog kanala", rekao je Кikić.

Izvođač radova je preduzeće "MG ming", rok izvođenja 540 dana, a vrijednost 6,4 miliona КM.

U ime Gradske uprave Bijeljine, šef kabineta gradonačelnika Mile Pejčić izrazio je zadovoljstvo početkom radova koji omogućavaju bezbjednost građana i njihove imovine od poplave.

"Grad Bijeljina je u okviru sporazumom preuzetih obaveza izvršio potrebnu eksproprijaciju i uložio 320.000 КM za realizaciju ovih aktivnosti", naveo je Pejčić.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

caci

24.08.2018 14:44

Tako je Zeljka. Kupuj ih narednih 100 godina pricama o poplavama.

ODGOVORITE
Name

SRECKO SOJIC

24.08.2018 15:23

Radovi pocinju na magarecim livadama.

ODGOVORITE
Name

Auuuuuu šta se radi?

24.08.2018 21:05

Daj jedan bager,zakopaj kašikom,dodjite moji novinari pišite bajke,slikajte i idemo dalje.Izbori izbori,glasovi moji mili sto ću bijedu ponovo nasankati.Gledajte me moje oči koliko sam pametna i lijepa.Ajmo narode glupi navali glasaj.

ODGOVORITE