Нису се опростили, није их позвао - шта сад?!

Ниједан селектор није дужан било кога да зове у репрезентацију, као што ни ветерани нису у обавези да се повуку када други мисле да треба, али је Стојковићева, Ивановићева и Тошићева ситуација доказ да у ФСС нема здравих људских односа.

Фудбал 24.08.2018 | 23:00
Нису се опростили, није их позвао - шта сад?!
Ситуација је оваква, а не би смела да буде:

Владимир Стојковић (35, 84 наступа), Бранислав Ивановић (34, 105 наступа) и Душко Тошић (33, 26 наступа) по свему судећи опростили су се од играња у дресу Србије тако што једноставно нису позвани на прво наредно окупљање "орлова" после мучне елиминације са Светског првенства у Русији.

Поред 105 наступа за "А" тим, Ивановић је само за младу репрезентацију забележио 38 утакмица, а пре тога је играо и за омладинце, кадете...

Селектор Младен Крстајић има право да не рачуна на њих пред старт новог циклуса такмичења, УЕФА лиге нација, тројица ветерана такође имају право да не донесу одлуку о повлачењу из репрезентативног фудбала, односно да желе и даље да наступају за Србију, тако да се у њиховом случају не може говорити о незапамћеном скандалу. Али, цела ова ситуација јасно говори у прилог томе да у Фудбалском савезу Србије већ неко време влада атмосфера у којој није могуће пажљиво и на време припремити очекивану смену генерација и потом је спровести на достојанствен и пристојан начин.

И, док је за очекивати да ће четврти "прецртани" учесник Мундијала, Лука Миливојевић (27, 30 наступа), играти за репрезентацију у ближој или даљој будућности (мада тешко под вођством актуелног селектора Младена Крстајића), то се тешко може рећи за тројицу фудбалера који су преко 15 година долазили на окупљања националних тимова две државе, ако рачунамо и наступе у млађим категоријама.

"То (што није позван, прим. аут) је небитно у овом моменту, желим репрезентацији све најбоље, као и до сад. Из тог тањира сам дуго јео и шта год да одлуче, све најбоље", изјавио је Стојковић после утакмице Партизана и Бешикташа у Хумској.

Управо са Стојковићем (дебитовао 2006), рекордером по броју наступа у "А" тиму Србије Ивановићем (дебитовао 2005), као и његовим некадашњим саиграчем из ОФК Београда, Тошићем (дебитовао 2006), млада репрезентација наше земље играла је полуфинала и финала  европских првенстава.

Много година касније, после победе над Костариком и пораза од Швајцарске и Бразила, Ивановић се у јавности није изјашњавао на тему повлачења, Тошић је поручио "да ће бити ту до краја", а Стојковић поставио питање "због чега би се повлачио, ако није најављена смена генерација".

На тај начин, "лоптица је пребачена" у Крстајићево поље, који је ове недеље објавио списак на ком су сви "Руси" осим тројице ветерана и Миливојевића, фудбалера који је јавно критиковао селекторове одлуке у мечевима са Швајцарском и Бразилом.

Повезано или не, према појединим изворима упућеним у све што се догађало међу "орловима" у Русији, Миливојевић, Тошић и Ивановић били су у групи фудбалера са којима је Крстајић имао отворен вербални сукоб и после пораза од Швајцарске, а потом и у периоду припреме за дуел са Бразилом у ком су сви осим Стојковића били послати на клупу за резерве.

За разлику од њих, на Крстајићевом новом списку нашао се још један "сребрни орлић", Антонио Рукавина (34, 49 наступа), који је попут Стојковића, Ивановића и Тошића био стартер на поменутом ЕУРО 2007 у Холандији. Рукавина је заузео Ивановићево место у утакмици са Бразилом.

Фудбалски савез Србије пред прво наредно окупљање "орлова" одустао је од дугогодишње праксе да селектори, а то је важило и за млађе категорије, списак репрезентативаца саопштавају јавно, на конференцијама за медије, где су потом новинарима дозвољена питања. Уместо тога, имена оних који ће се окупити за мечеве са Литванијом у гостима (7. септембар) и Румунијом код куће (10. септембар) објављен је на званичном порталу ФСС, без селекторове изјаве.

Међутим, у јавности се појавила изјава његовог помоћника Милана Обрадовића, који је изостављање капитена Кристал Паласа, Миливојевића, образложио тврдњом да је фудбалер током Светског првенства покушавао да изведе пуч у репрезентацији уз помоћ менаџера, Фалија Рамаданија.

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Смраду

27.08.2018 13:25

Младене, јос си на клупи !!! Кога ти висе за.... ! Горег тренера нема од тебе.

ОДГОВОРИТЕ