Nisu se oprostili, nije ih pozvao - šta sad?!

Nijedan selektor nije dužan bilo koga da zove u reprezentaciju, kao što ni veterani nisu u obavezi da se povuku kada drugi misle da treba, ali je Stojkovićeva, Ivanovićeva i Tošićeva situacija dokaz da u FSS nema zdravih ljudskih odnosa.

Fudbal 24.08.2018 | 23:00
Nisu se oprostili, nije ih pozvao - šta sad?!
Situacija je ovakva, a ne bi smela da bude:

Vladimir Stojković (35, 84 nastupa), Branislav Ivanović (34, 105 nastupa) i Duško Tošić (33, 26 nastupa) po svemu sudeći oprostili su se od igranja u dresu Srbije tako što jednostavno nisu pozvani na prvo naredno okupljanje "orlova" posle mučne eliminacije sa Svetskog prvenstva u Rusiji.

Pored 105 nastupa za "A" tim, Ivanović je samo za mladu reprezentaciju zabeležio 38 utakmica, a pre toga je igrao i za omladince, kadete...

Selektor Mladen Krstajić ima pravo da ne računa na njih pred start novog ciklusa takmičenja, UEFA lige nacija, trojica veterana takođe imaju pravo da ne donesu odluku o povlačenju iz reprezentativnog fudbala, odnosno da žele i dalje da nastupaju za Srbiju, tako da se u njihovom slučaju ne može govoriti o nezapamćenom skandalu. Ali, cela ova situacija jasno govori u prilog tome da u Fudbalskom savezu Srbije već neko vreme vlada atmosfera u kojoj nije moguće pažljivo i na vreme pripremiti očekivanu smenu generacija i potom je sprovesti na dostojanstven i pristojan način.

I, dok je za očekivati da će četvrti "precrtani" učesnik Mundijala, Luka Milivojević (27, 30 nastupa), igrati za reprezentaciju u bližoj ili daljoj budućnosti (mada teško pod vođstvom aktuelnog selektora Mladena Krstajića), to se teško može reći za trojicu fudbalera koji su preko 15 godina dolazili na okupljanja nacionalnih timova dve države, ako računamo i nastupe u mlađim kategorijama.

"To (što nije pozvan, prim. aut) je nebitno u ovom momentu, želim reprezentaciji sve najbolje, kao i do sad. Iz tog tanjira sam dugo jeo i šta god da odluče, sve najbolje", izjavio je Stojković posle utakmice Partizana i Bešiktaša u Humskoj.

Upravo sa Stojkovićem (debitovao 2006), rekorderom po broju nastupa u "A" timu Srbije Ivanovićem (debitovao 2005), kao i njegovim nekadašnjim saigračem iz OFK Beograda, Tošićem (debitovao 2006), mlada reprezentacija naše zemlje igrala je polufinala i finala  evropskih prvenstava.

Mnogo godina kasnije, posle pobede nad Kostarikom i poraza od Švajcarske i Brazila, Ivanović se u javnosti nije izjašnjavao na temu povlačenja, Tošić je poručio "da će biti tu do kraja", a Stojković postavio pitanje "zbog čega bi se povlačio, ako nije najavljena smena generacija".

Na taj način, "loptica je prebačena" u Krstajićevo polje, koji je ove nedelje objavio spisak na kom su svi "Rusi" osim trojice veterana i Milivojevića, fudbalera koji je javno kritikovao selektorove odluke u mečevima sa Švajcarskom i Brazilom.

Povezano ili ne, prema pojedinim izvorima upućenim u sve što se događalo među "orlovima" u Rusiji, Milivojević, Tošić i Ivanović bili su u grupi fudbalera sa kojima je Krstajić imao otvoren verbalni sukob i posle poraza od Švajcarske, a potom i u periodu pripreme za duel sa Brazilom u kom su svi osim Stojkovića bili poslati na klupu za rezerve.

Za razliku od njih, na Krstajićevom novom spisku našao se još jedan "srebrni orlić", Antonio Rukavina (34, 49 nastupa), koji je poput Stojkovića, Ivanovića i Tošića bio starter na pomenutom EURO 2007 u Holandiji. Rukavina je zauzeo Ivanovićevo mesto u utakmici sa Brazilom.

Fudbalski savez Srbije pred prvo naredno okupljanje "orlova" odustao je od dugogodišnje prakse da selektori, a to je važilo i za mlađe kategorije, spisak reprezentativaca saopštavaju javno, na konferencijama za medije, gde su potom novinarima dozvoljena pitanja. Umesto toga, imena onih koji će se okupiti za mečeve sa Litvanijom u gostima (7. septembar) i Rumunijom kod kuće (10. septembar) objavljen je na zvaničnom portalu FSS, bez selektorove izjave.

Međutim, u javnosti se pojavila izjava njegovog pomoćnika Milana Obradovića, koji je izostavljanje kapitena Kristal Palasa, Milivojevića, obrazložio tvrdnjom da je fudbaler tokom Svetskog prvenstva pokušavao da izvede puč u reprezentaciji uz pomoć menadžera, Falija Ramadanija.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Smradu

27.08.2018 13:25

Mladene, jos si na klupi !!! Koga ti vise za.... ! Goreg trenera nema od tebe.

ODGOVORITE