"Тхе Схот": Џорданов кош из никад виђеног угла!

Скоро 30 година касније појавио се снимак "Коша" који је најавио оно што ће уследити 90-их у НБА лиги. Погледајте овај тренутак за сва времена из "партера".

Кошарка 24.08.2018 | 13:45
"Тхе Схот": Џорданов кош из никад виђеног угла!
Верујемо да не постоји љубитељ кошарке, можда и спорта уопште, који бар једном у животу није одгледао снимак једног од највећих потеза у каријери Мајкла Џордана - чувени "Тхе Схот".

Ако постоје такви, ево укратко како је то изгледало на ТВ екранима тог 7. маја 1989. године у некадашњој дворани Кливленд Кавалирса, "Колосеуму".



Била је то одлучујућа, пета утакмица прве рунде плеј-офа (тада се у првом колу играло на три победе), а Кавси (57-25) су као тим са трећим најбољим скором у лиги иза Детроит Пистонса и Лос Анђелес Лејкерса (каснијих финалиста) представљали велике фаворите пред окршаје са Чикаго Булсима (47-35).

У лигашком делу сезоне било је 6:0 за "копљанике", који су последњу утакмицу пред плеј-оф добили резултатом 90:84 иако је тренер Лени Вилкенс те вечери одмарао четворицу најбољих играча: Марка Прајса, Рона Харпера, Бреда Доертија и Ларија Ненса. 

Међутим…

Уз "брејк" на старту серије у "Колосеуму" и потом испуштеном "меч лоптом" у Чикагу, Булси су морали назад на "мајсторицу" у којој су Џордановим скок шутем на 6 секунди до краја повели 98:99. После тајм-аута који је позвао Вилкенс, Крејг Ејло је одиграо из аута за Ненса, овај вратио Ејлоу, а овај положио за вођство од 100:99 након чега је минут одмора морао да "зове" Даг Колинс.

Имао је 3 секунде да обезбеди Џордану позицију за шут, Ејло га је пратио, натерао на "доубле пумп" из скок шута, али не и на промашај – БЕНГ!

На Реддиту се јуче појавио до сада непознати снимак ове култне акције, која је на неки начин означила почетак страховладе Џордана и Булса у НБА лиги.

(3) Кливленд - (6) Чикаго

0:1 – 88:95
1:1 – 96:88
1:2 – 101:94
2:2 – 105:108
2:3 – 100:101

Иако су и те и наредне сезоне шампиони били његови заклети непријатељи, "Лоши момци" из Детроит Пистонса (4:0 против Лејкерса, па 4:1 против Портланд Трејлблејзерса), Џорданов "Тхе Схот" био је први у серији "цлутцх" кошева који ће рушити династије на путу ка његовом статусу највећег свих времена.

У наредној рунди, Булси су у шест мечева избацили своје будуће "муштерије" Њујорк Никсе (Џордан је погодио слободна бацања на 4 секунде пре краја за 4:2 укупно), потом је погодио још један "цлутцх" кош за вођство од 2:1 у финалу Истока, али је одговор Пистонса био суров - добили су наредне три утакмице играјући чувену "Јордан рулес" одбрану о којој се и данас расправља.

Пистонси су га зауставили још једном, у сезони 1989/90, а онда су уследиле два "три-пита": Лејкерси 4:1, Портланд 4:2, Финикс 4:2, па повлачење и одлазак Џордана у бејзбол, што је искористио Хјустон са две титуле, да би повратак највећег кошарци значио још три титуле у низу: Сијетл 4:2, Јута 4:2 и Јута 4:2.

Никада више није доживео да игра "мајсторицу" плеј-офа, као те сезоне у Кливленду.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар