"The Shot": Džordanov koš iz nikad viđenog ugla!

Skoro 30 godina kasnije pojavio se snimak "Koša" koji je najavio ono što će uslediti 90-ih u NBA ligi. Pogledajte ovaj trenutak za sva vremena iz "partera".

Košarka 24.08.2018 | 13:45
"The Shot": Džordanov koš iz nikad viđenog ugla!
Verujemo da ne postoji ljubitelj košarke, možda i sporta uopšte, koji bar jednom u životu nije odgledao snimak jednog od najvećih poteza u karijeri Majkla Džordana - čuveni "The Shot".

Ako postoje takvi, evo ukratko kako je to izgledalo na TV ekranima tog 7. maja 1989. godine u nekadašnjoj dvorani Klivlend Kavalirsa, "Koloseumu".



Bila je to odlučujuća, peta utakmica prve runde plej-ofa (tada se u prvom kolu igralo na tri pobede), a Kavsi (57-25) su kao tim sa trećim najboljim skorom u ligi iza Detroit Pistonsa i Los Anđeles Lejkersa (kasnijih finalista) predstavljali velike favorite pred okršaje sa Čikago Bulsima (47-35).

U ligaškom delu sezone bilo je 6:0 za "kopljanike", koji su poslednju utakmicu pred plej-of dobili rezultatom 90:84 iako je trener Leni Vilkens te večeri odmarao četvoricu najboljih igrača: Marka Prajsa, Rona Harpera, Breda Doertija i Larija Nensa. 

Međutim…

Uz "brejk" na startu serije u "Koloseumu" i potom ispuštenom "meč loptom" u Čikagu, Bulsi su morali nazad na "majstoricu" u kojoj su Džordanovim skok šutem na 6 sekundi do kraja poveli 98:99. Posle tajm-auta koji je pozvao Vilkens, Krejg Ejlo je odigrao iz auta za Nensa, ovaj vratio Ejlou, a ovaj položio za vođstvo od 100:99 nakon čega je minut odmora morao da "zove" Dag Kolins.

Imao je 3 sekunde da obezbedi Džordanu poziciju za šut, Ejlo ga je pratio, naterao na "double pump" iz skok šuta, ali ne i na promašaj – BENG!

Na Redditu se juče pojavio do sada nepoznati snimak ove kultne akcije, koja je na neki način označila početak strahovlade Džordana i Bulsa u NBA ligi.

(3) Klivlend - (6) Čikago

0:1 – 88:95
1:1 – 96:88
1:2 – 101:94
2:2 – 105:108
2:3 – 100:101

Iako su i te i naredne sezone šampioni bili njegovi zakleti neprijatelji, "Loši momci" iz Detroit Pistonsa (4:0 protiv Lejkersa, pa 4:1 protiv Portland Trejlblejzersa), Džordanov "The Shot" bio je prvi u seriji "clutch" koševa koji će rušiti dinastije na putu ka njegovom statusu najvećeg svih vremena.

U narednoj rundi, Bulsi su u šest mečeva izbacili svoje buduće "mušterije" Njujork Nikse (Džordan je pogodio slobodna bacanja na 4 sekunde pre kraja za 4:2 ukupno), potom je pogodio još jedan "clutch" koš za vođstvo od 2:1 u finalu Istoka, ali je odgovor Pistonsa bio surov - dobili su naredne tri utakmice igrajući čuvenu "Jordan rules" odbranu o kojoj se i danas raspravlja.

Pistonsi su ga zaustavili još jednom, u sezoni 1989/90, a onda su usledile dva "tri-pita": Lejkersi 4:1, Portland 4:2, Finiks 4:2, pa povlačenje i odlazak Džordana u bejzbol, što je iskoristio Hjuston sa dve titule, da bi povratak najvećeg košarci značio još tri titule u nizu: Sijetl 4:2, Juta 4:2 i Juta 4:2.

Nikada više nije doživeo da igra "majstoricu" plej-ofa, kao te sezone u Klivlendu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar