Малац генијалац из Угљевика

Владан Радовановић (9) из Угљевика освојио је треће мјесто на такмичењу школа „Малац генијалац“ у Београду у конкуренцији од 1. 200 такмичара из Србије, Хрватске, Мађарске и Републике Српске.

Република Српска 24.08.2018 | 07:59
Малац генијалац из Угљевика
Иако воли математику и фудбал, дјечак жели да буде љекар. Зна да га чека много учења и одрицања, али од свог сна, тврди, неће одустати.

Школа менталне аритметике „Малац генијалац“ је посебан програм едукације намијењен здравом развоју дјечијег мозга. Циљеви ове школе су подстицање дјеце и развијање интелектуалних вјештина и способности малишана. Школа је намијењена дјеци узраста од четири до 14 године.

– Желио сам да идем на такмичење „Малац генијалац“ и већ са првим часовима ми се допала „абакус“ рачунаљка. Израчунао сам 120 задатака за 12 минута и освојио треће мјесто. Задаци су били са једноцифреним, двоцифреним, троцифреним и четвороцифреним бројевима. Није било лако, али кад волите то што радите, успјех не може изостати  – каже овај дјечак. Владан похађа Основну школу „Алекса Шантић“ у Угљевику и у септембру ће кренути у четврти разред.

– Прва три разреда сам завршио одличним успјехом и имам закључене све петице од почетка школовања. Највише волим математику, али и остале предмете. Најважнији су ми добри другари и једва чекам да крене нова школска година да се дружимо – каже Владан.

Мали генијалац тренира фудбал у школи „Рудар“ са генерацијом 2009. године. Утакмица, коју највише памти, играла се у Футогу код Новог Сада, када је играо са генерацијом 2006. годиште.



– Освојили смо тај турнир, а ја сам постигао два гола у финалној утакмици. То је диван осјећај када те сви тапшу и славе – каже кроз смијех овај разиграни малишан. Каже да му је фудбалски узор бразилски репрезентативац Нејмар.

– Волим фудбал и да тренирам, а играм на позицији нападача. Навијам  за Фудбалски клуб „Партизан“ из Београда. Волио бих да идем на дерби са Звездом, или на неку међународну утакмицу на којој би играо неки велики клуб из Енглеске или Италије – рекао је Владан.

Прошле године Владан је проглашен најбољим играчем турнира „Рудар куп“ у Угљевику за генерацију 2009. годиште. Воли и атлетику, па је на  уличној трци на 100 метара прије двије године у Угљевику освојио прво мјесто.

Његова жеља је да када одрасте буде љекар, а то је, каже, наслиједио од мајке Далиборке, која је медицински радник.

– Има ли шта љепше него спасити некоме живот – пита мали филозоф. Мајка Далиборка прича да је Владан дијете с којим се све може договорити, а највећи јој је понос када оде на родитељски и од учитељице слуша похвале на рачун свог сина.

– Знам да свако своје дијете воли највише на свијету, али ја дубоко вјерујем да је наш Владан посебно дијете – каже она.

Отац вози на тренинге

Да Владан стигне на тренинге за то се брине отац Раденко. Каже да га одвози и чека сваки дан када иде на тренинге, а викендом га прати по турнирима широм Републике Српске и Србије.

– Није ми тешко јер сваки мој напор награди осмијехом и успјехом – каже отац.

(Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дундо Мароје

24.08.2018 07:41

чЕСТИТАМ ОД СРЦА вЛАДАНУ И РОДИТЕЉИМА ! ДЈЕЦУ ТАКО НАДАРЕНУ ТРЕБА ЧУВАТИ И ЊЕГОВАТИ ,ОНИ СУ НАШЕ БЛАГО,ЗА ЊИХ СЕ ВРИЈЕДИ ОДРЕЋИ СВЕГА ! БРАВО!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

24.08.2018 09:13

Цеститке, али ова политика га гура ван његове дрзаве. Сви мозгови напустају РС јер овдје им је максимум првак ентитета. Ако хоце наступити за дрзаву и интернационално онда плацамо харац гдје сав потенцијал експортирамо у Србију. Дугороцно остајемо празна љустура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

24.08.2018 16:13

Нека си дуго година зив и здрав.Браво мали генијалце.Остварио све своје снове.