Malac genijalac iz Ugljevika

Vladan Radovanović (9) iz Ugljevika osvojio je treće mjesto na takmičenju škola „Malac genijalac“ u Beogradu u konkurenciji od 1. 200 takmičara iz Srbije, Hrvatske, Mađarske i Republike Srpske.

Republika Srpska 24.08.2018 | 07:59
Malac genijalac iz Ugljevika
Iako voli matematiku i fudbal, dječak želi da bude ljekar. Zna da ga čeka mnogo učenja i odricanja, ali od svog sna, tvrdi, neće odustati.

Škola mentalne aritmetike „Malac genijalac“ je poseban program edukacije namijenjen zdravom razvoju dječijeg mozga. Ciljevi ove škole su podsticanje djece i razvijanje intelektualnih vještina i sposobnosti mališana. Škola je namijenjena djeci uzrasta od četiri do 14 godine.

– Želio sam da idem na takmičenje „Malac genijalac“ i već sa prvim časovima mi se dopala „abakus“ računaljka. Izračunao sam 120 zadataka za 12 minuta i osvojio treće mjesto. Zadaci su bili sa jednocifrenim, dvocifrenim, trocifrenim i četvorocifrenim brojevima. Nije bilo lako, ali kad volite to što radite, uspjeh ne može izostati  – kaže ovaj dječak. Vladan pohađa Osnovnu školu „Aleksa Šantić“ u Ugljeviku i u septembru će krenuti u četvrti razred.

– Prva tri razreda sam završio odličnim uspjehom i imam zaključene sve petice od početka školovanja. Najviše volim matematiku, ali i ostale predmete. Najvažniji su mi dobri drugari i jedva čekam da krene nova školska godina da se družimo – kaže Vladan.

Mali genijalac trenira fudbal u školi „Rudar“ sa generacijom 2009. godine. Utakmica, koju najviše pamti, igrala se u Futogu kod Novog Sada, kada je igrao sa generacijom 2006. godište.



– Osvojili smo taj turnir, a ja sam postigao dva gola u finalnoj utakmici. To je divan osjećaj kada te svi tapšu i slave – kaže kroz smijeh ovaj razigrani mališan. Kaže da mu je fudbalski uzor brazilski reprezentativac Nejmar.

– Volim fudbal i da treniram, a igram na poziciji napadača. Navijam  za Fudbalski klub „Partizan“ iz Beograda. Volio bih da idem na derbi sa Zvezdom, ili na neku međunarodnu utakmicu na kojoj bi igrao neki veliki klub iz Engleske ili Italije – rekao je Vladan.

Prošle godine Vladan je proglašen najboljim igračem turnira „Rudar kup“ u Ugljeviku za generaciju 2009. godište. Voli i atletiku, pa je na  uličnoj trci na 100 metara prije dvije godine u Ugljeviku osvojio prvo mjesto.

Njegova želja je da kada odraste bude ljekar, a to je, kaže, naslijedio od majke Daliborke, koja je medicinski radnik.

– Ima li šta ljepše nego spasiti nekome život – pita mali filozof. Majka Daliborka priča da je Vladan dijete s kojim se sve može dogovoriti, a najveći joj je ponos kada ode na roditeljski i od učiteljice sluša pohvale na račun svog sina.

– Znam da svako svoje dijete voli najviše na svijetu, ali ja duboko vjerujem da je naš Vladan posebno dijete – kaže ona.

Otac vozi na treninge

Da Vladan stigne na treninge za to se brine otac Radenko. Kaže da ga odvozi i čeka svaki dan kada ide na treninge, a vikendom ga prati po turnirima širom Republike Srpske i Srbije.

– Nije mi teško jer svaki moj napor nagradi osmijehom i uspjehom – kaže otac.

(Srpskainfo)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dundo Maroje

24.08.2018 07:41

čESTITAM OD SRCA vLADANU I RODITELJIMA ! DJECU TAKO NADARENU TREBA ČUVATI I NJEGOVATI ,ONI SU NAŠE BLAGO,ZA NJIH SE VRIJEDI ODREĆI SVEGA ! BRAVO!!!!

ODGOVORITE
Name

roki

24.08.2018 09:13

Cestitke, ali ova politika ga gura van njegove drzave. Svi mozgovi napustaju RS jer ovdje im je maksimum prvak entiteta. Ako hoce nastupiti za drzavu i internacionalno onda placamo harac gdje sav potencijal eksportiramo u Srbiju. Dugorocno ostajemo prazna ljustura.

ODGOVORITE
Name

Vanja

24.08.2018 16:13

Neka si dugo godina ziv i zdrav.Bravo mali genijalce.Ostvario sve svoje snove.