Јесен доноси поскупљења

Због поскупљења пшенице у региону, у Српској ће већ за петнаестак дана скочити цена брашна и то до 1,5 КМ по врећи од 25 килограма.

Република Српска 23.08.2018 | 22:56
Јесен доноси поскупљења
Млинари поручују да ће, ако цена пшенице и даље буде ишла горе, брашно у РС додатно поскупети, а самим тим и пекарски производи.

Подсетимо, цена пшенице у Србији већ четврту седмицу заредом расте, па је ова житарица за непун месец и по дана поскупила за чак 21 одсто.

У Удружењу млинара Српске кажу да су упознати са овим подацима, због чега већ праве калкулацију за нову цену брашна.

Председник овог удружења Зоран Кос наглашава за Српскаинфо да у наредне две седмице цена брашна не би требало да се мења, у првом реду због старих залиха.

Међутим, како истиче, већ за 15 дана грађани треба да буду спремни на нову цену, која ће по врећи брашна типа 500 бити виша и до 1,5 КМ.

– Тона пшенице је у поменутом периоду у Србији поскупила за око 30 евра, односно са 140 на 170 евра. У Мађарској тона квалитетније пшенице већ кошта око 200, а оне лошојег квалитета око 160 евра. С обзиром на то, у Српској ће ускоро поскупити брашно, након чега је за очекивати скок цене пекарских производа - истиче Кос.
 
Према његовим речима, на нашем тржишту врећа брашна пореклом из Србије тренутно кошта 14, а домаћег између 15 и 16 КМ.

– Млинари немају избора него да прате дешавања у окружењу. Ако пшеница и даље буде поскупљивала, и цена брашна ће додатно ићи горе – каже Кос.

Сличног става су и пекари, који поручују да ће се значајније поскупљење пшенице у региону одразити и на цене млинарских и пекарских производа у Српској.

– До сада је, што због кише, што због суше, пшеница поскупила између 20 и 30 одсто, због чега су млинари најавили скок цене брашни. Пекари су недавно поскупили своје производе, у првом реду како би обезбедили плате запосленима. Из тог разлога, најављено поскупљење брашна неће се значајније одразити на наше цене. Међутим, они који их досад нису кориговали, у случају поскупљења брашна сада ће морати дићи цене пекарских производа – каже председник Удружења послодаваца пољопривреде и прехрамбене индустрије РС.

Према његовим речима, процена је да ће брашно поскупити десет до 15 одсто, али да ће се тек након жетве знати какво ће стање бити са количином и квалитетом пшенице у региону.

– Ако цена ове житарица и даље буде расла, неминовно је и поскупљење млинарских и пекарских производа у Српској – наглашава Тривић.

Грађане је, наравно, већ сада оптеретило најављено поскупљење брашна и пекарских производа јер је, како кажу, реч о робама које ниједно домаћинство не може да заобиђе.

– Ма колико да су поскупљења брашна и хлеба незнатна, то се мора одразити на кућне буџете, јер сви морамо да купујемо ове производе. С обзиром на скок цене брашна, не зна се да ли се више исплати правити или куповати хлеб, а проблем су и поскупљења осталих прехрамбених производа – каже Марина С, фризерка из Бањалуке.

Трговци потврђују да је од почетка године на снази тренд благог поскупљења роба широке потрошње.

– Сваке седмице буде неколико поскупљења, тако да можемо рећи да се она дешавају у континуитету. Резултат су поскупљења горива, односно скока цена сировина за производњу и трошкова превоза – објашњавају трговци.

Све отишло горе
Крајем априла у РС је поскупила велика већина производа у продавницама, маркетима и пекарама. Цене прехрамбених намирница и осталих роба широке потрошње у маркетима тада су у просеку отишле за 15 пфенига, док су поједини пекарски производи поскупили за чак 25 одсто.

Тако је, на пример, цена домаћег хлеба са 1,2 скочила на чак 1,5 КМ, сендвича са две на 2,3, пита за десет пфенига. То практично значи да су у појединим пекарама још пре четири месеца повећане цене свих производа, осим јогурта.

(Српска.инфо) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дрекавац

23.08.2018 22:50

Грађански немају појма колико 1 кг пшенице кошта сељанина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дундо Мароје

24.08.2018 03:52

Јад и чемер! Сваким даном је све скупље и скупље а власт се својим бахатим понашањем изругује народу! Докле више!? Плате повисили за 30 КМ а потрошачка корпа скоро 2000 КМ, па како онда радник који ради за 400 КМ да купи основне животне намирнице!? У пекарама све чешће продају стари хљеб, нешто јефтиније од фришког. Обичном раднику је све постало недостижно, купује се на гране и преживљава до плате! Свиђало се нама или не - велика већина је на рубу егзистенције! Страшно! Док политичари и њихови блиски пријатељи обилазе сафари, купују станове и раде све што им падне на памет, обичан народ гладује! Код нас више нема шта поскупити, све је скупо! Наши једва дочекају да поскупе па се ваде на нафту, злато и ко зна шта још! Сјетите се сезоне трешања - ту је чиста пара а цијена се држи иста на почетку и крају сезоне! Кажу елементарна непогода! Па и сада, погледајте лубенице - цијена иде до 1 КМ за кг а скоро ће крај сезоне! Страшно! Ко преживи ово што се дешава - причат ће....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преваре

24.08.2018 04:39

Цијена псенице поскупила па мора да поскупи и брасно и хљеб. Псеница једино неце поскупити на откупним мјестима гдје је откупљују од сељака. Преваранти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

24.08.2018 05:06

Имамо робне резерве нека Република интервенисе ( хахахаха), Еее мо народе, само нека вас овај резим прави будалама, нека вам продузава зивот, струја јефтинија за 113%, нека вас убиједјива да се нигдје боље незиви него у РС, а омладина и цијеле породице бијезе,градови нестају лагано, а на залост онда нестаје полако и РС за коју смо ми борци ВРС зивоте и дијелове тијела давали!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аферим..

24.08.2018 08:06

Добар приједлог. Па зато и постоје робне резерве. Тако се то ради у културним и пристојним земљама.

Name

Цг

24.08.2018 05:12

Нај јефтинији зивот 0-км

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

24.08.2018 06:18

Како бре сад то? Зар од јесени нам неће да процвјетају руже? Стиже Вукота, стиже опозиција, Иванић је већ ту, ало о чему то ви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста више

24.08.2018 08:09

Куповати пшеницу тамо гдје је повољније. У Мађарској, на европским и свјетским житним берзама. Овдје свак свакога уцјењује, обмана и превара је саставни и логичан дио пословног односа. А зна се ко на крају плаћа цех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

24.08.2018 12:54

Пропала Дрзава људи моји, јел то не видите. Ста има да функционисе,ово је горе него ратно стање