Jesen donosi poskupljenja

Zbog poskupljenja pšenice u regionu, u Srpskoj će već za petnaestak dana skočiti cena brašna i to do 1,5 KM po vreći od 25 kilograma.

Republika Srpska 23.08.2018 | 22:56
Jesen donosi poskupljenja
Mlinari poručuju da će, ako cena pšenice i dalje bude išla gore, brašno u RS dodatno poskupeti, a samim tim i pekarski proizvodi.

Podsetimo, cena pšenice u Srbiji već četvrtu sedmicu zaredom raste, pa je ova žitarica za nepun mesec i po dana poskupila za čak 21 odsto.

U Udruženju mlinara Srpske kažu da su upoznati sa ovim podacima, zbog čega već prave kalkulaciju za novu cenu brašna.

Predsednik ovog udruženja Zoran Kos naglašava za Srpskainfo da u naredne dve sedmice cena brašna ne bi trebalo da se menja, u prvom redu zbog starih zaliha.

Međutim, kako ističe, već za 15 dana građani treba da budu spremni na novu cenu, koja će po vreći brašna tipa 500 biti viša i do 1,5 KM.

– Tona pšenice je u pomenutom periodu u Srbiji poskupila za oko 30 evra, odnosno sa 140 na 170 evra. U Mađarskoj tona kvalitetnije pšenice već košta oko 200, a one lošojeg kvaliteta oko 160 evra. S obzirom na to, u Srpskoj će uskoro poskupiti brašno, nakon čega je za očekivati skok cene pekarskih proizvoda - ističe Kos.
 
Prema njegovim rečima, na našem tržištu vreća brašna poreklom iz Srbije trenutno košta 14, a domaćeg između 15 i 16 KM.

– Mlinari nemaju izbora nego da prate dešavanja u okruženju. Ako pšenica i dalje bude poskupljivala, i cena brašna će dodatno ići gore – kaže Kos.

Sličnog stava su i pekari, koji poručuju da će se značajnije poskupljenje pšenice u regionu odraziti i na cene mlinarskih i pekarskih proizvoda u Srpskoj.

– Do sada je, što zbog kiše, što zbog suše, pšenica poskupila između 20 i 30 odsto, zbog čega su mlinari najavili skok cene brašni. Pekari su nedavno poskupili svoje proizvode, u prvom redu kako bi obezbedili plate zaposlenima. Iz tog razloga, najavljeno poskupljenje brašna neće se značajnije odraziti na naše cene. Međutim, oni koji ih dosad nisu korigovali, u slučaju poskupljenja brašna sada će morati dići cene pekarskih proizvoda – kaže predsednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS.

Prema njegovim rečima, procena je da će brašno poskupiti deset do 15 odsto, ali da će se tek nakon žetve znati kakvo će stanje biti sa količinom i kvalitetom pšenice u regionu.

– Ako cena ove žitarica i dalje bude rasla, neminovno je i poskupljenje mlinarskih i pekarskih proizvoda u Srpskoj – naglašava Trivić.

Građane je, naravno, već sada opteretilo najavljeno poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda jer je, kako kažu, reč o robama koje nijedno domaćinstvo ne može da zaobiđe.

– Ma koliko da su poskupljenja brašna i hleba neznatna, to se mora odraziti na kućne budžete, jer svi moramo da kupujemo ove proizvode. S obzirom na skok cene brašna, ne zna se da li se više isplati praviti ili kupovati hleb, a problem su i poskupljenja ostalih prehrambenih proizvoda – kaže Marina S, frizerka iz Banjaluke.

Trgovci potvrđuju da je od početka godine na snazi trend blagog poskupljenja roba široke potrošnje.

– Svake sedmice bude nekoliko poskupljenja, tako da možemo reći da se ona dešavaju u kontinuitetu. Rezultat su poskupljenja goriva, odnosno skoka cena sirovina za proizvodnju i troškova prevoza – objašnjavaju trgovci.

Sve otišlo gore
Krajem aprila u RS je poskupila velika većina proizvoda u prodavnicama, marketima i pekarama. Cene prehrambenih namirnica i ostalih roba široke potrošnje u marketima tada su u proseku otišle za 15 pfeniga, dok su pojedini pekarski proizvodi poskupili za čak 25 odsto.

Tako je, na primer, cena domaćeg hleba sa 1,2 skočila na čak 1,5 KM, sendviča sa dve na 2,3, pita za deset pfeniga. To praktično znači da su u pojedinim pekarama još pre četiri meseca povećane cene svih proizvoda, osim jogurta.

(Srpska.info) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

23.08.2018 22:50

Грађански немају појма колико 1 кг пшенице кошта сељанина.

ODGOVORITE
Name

Dundo Maroje

24.08.2018 03:52

Jad i čemer! Svakim danom je sve skuplje i skuplje a vlast se svojim bahatim ponašanjem izruguje narodu! Dokle više!? Plate povisili za 30 KM a potrošačka korpa skoro 2000 KM, pa kako onda radnik koji radi za 400 KM da kupi osnovne životne namirnice!? U pekarama sve češće prodaju stari hljeb, nešto jeftinije od friškog. Običnom radniku je sve postalo nedostižno, kupuje se na grane i preživljava do plate! Sviđalo se nama ili ne - velika većina je na rubu egzistencije! Strašno! Dok političari i njihovi bliski prijatelji obilaze safari, kupuju stanove i rade sve što im padne na pamet, običan narod gladuje! Kod nas više nema šta poskupiti, sve je skupo! Naši jedva dočekaju da poskupe pa se vade na naftu, zlato i ko zna šta još! Sjetite se sezone trešanja - tu je čista para a cijena se drži ista na početku i kraju sezone! Kažu elementarna nepogoda! Pa i sada, pogledajte lubenice - cijena ide do 1 KM za kg a skoro će kraj sezone! Strašno! Ko preživi ovo što se dešava - pričat će....

ODGOVORITE
Name

Prevare

24.08.2018 04:39

Cijena psenice poskupila pa mora da poskupi i brasno i hljeb. Psenica jedino nece poskupiti na otkupnim mjestima gdje je otkupljuju od seljaka. Prevaranti!

ODGOVORITE
Name

VRS

24.08.2018 05:06

Imamo robne rezerve neka Republika intervenise ( hahahaha), Eee mo narode, samo neka vas ovaj rezim pravi budalama, neka vam produzava zivot, struja jeftinija za 113%, neka vas ubijedjiva da se nigdje bolje nezivi nego u RS, a omladina i cijele porodice bijeze,gradovi nestaju lagano, a na zalost onda nestaje polako i RS za koju smo mi borci VRS zivote i dijelove tijela davali!!!

ODGOVORITE
Name

Aferim..

24.08.2018 08:06

Dobar prijedlog. Pa zato i postoje robne rezerve. Tako se to radi u kulturnim i pristojnim zemljama.

Name

Cg

24.08.2018 05:12

Naj jeftiniji zivot 0-km

ODGOVORITE
Name

А

24.08.2018 06:18

Како бре сад то? Зар од јесени нам неће да процвјетају руже? Стиже Вукота, стиже опозиција, Иванић је већ ту, ало о чему то ви?

ODGOVORITE
Name

Dosta više

24.08.2018 08:09

Kupovati pšenicu tamo gdje je povoljnije. U Mađarskoj, na evropskim i svjetskim žitnim berzama. Ovdje svak svakoga ucjenjuje, obmana i prevara je sastavni i logičan dio poslovnog odnosa. A zna se ko na kraju plaća ceh.

ODGOVORITE
Name

Semberac

24.08.2018 12:54

Propala Drzava ljudi moji, jel to ne vidite. Sta ima da funkcionise,ovo je gore nego ratno stanje