Мени је добро, ја сам татин син

Закон о моралности политичког живота којим се забрањује политичарима да запошљавају чланове својих породица однедавно постоји у Француској. Да ли је такав закон могућ и у Босни и Херцеговини?

Република Српска 23.08.2018 | 18:21
Мени је добро, ја сам татин син
Закон против непотизма, који је недавно усвојио француски парламент, забрањује министрима, посланицима и члановима локалних власти да запошљавају вјенчане или невјенчане супружнике, родитеље и дјецу под пријетњом казне од три године затвора и 45 000 евра. Постоји ли простор за увођење оваквог закона и у БиХ?

„Код нас нажалост наш је менталитет такав да се неће ништа дуго, дуго промијенити“.

„Учинио би али све зависи која је власт и која би хтјела уопште такав закон донијети“.

„Колико има способне омладине, факултетски образовани људи, а они запошљавају фризере трговце. Слажем се с тим да требају и они да раде, али баш да својој фамилији дају предност с тим се не слажем“, кажу грађани.

Да би закон против непотизма могао да се примјењује у БиХ потребно је прво регулисати провођење јавних конкурса који одавно нису јавни, па се тек онда може причати о амбициозним законима који су упитни чак и са аспекта дискриминације, кажу у Транспаренсију.

„Такав један паушални закон којим би се забранило запошљавање родбине би био упитан код нас по много основа прије свега због тога што би се потенцијално радило о дискриминацији свих оних који су чланови породице носилаца јавних функција“, Ивана Корајлић, Транспаренсy интернатионал БиХ.

Додатни је проблем то што ни механизме и законе које већ имамо на располагању не проводимо на прави начин. Зато је рјешење, кажу у Транспаренсију, да се обезбиједи прво боља проведба постојећих закона па тек онда да се ради на увођењу нових закона.

„Прије свега непристрасност у процесу запошљавања и именовања, смањење политичког утицаја с те стране а онда и јачање независности институција које би требало да врше надзор. Нови некакав закон за који би било упитно како ће се проводити не би било адекватно рјешење али увијек добро дође та прича пред изборе коју поједине партије почну форсирати чисто ради прикупљања неких предизборних поена“, каже Корајлић.

Примјери непотизма односно запошљавања преко везе у БиХ су многобројни. Постало је уобичајено да предсједници, министри и други функционери распоређују и по неколико стотина својих блиских и даљих рођака на државни буџет и стварају паралелне центре моћи који искључује друштво једнаке шансе. Зато остаје отворено питање да ли су политичари у БиХ спремни на увођење закона о непотизму.

(БН) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Ндп Фоца

23.08.2018 17:39

Ми у Сарајеву они у Бл запосљавају.Иати смо сви!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЈЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА

23.08.2018 18:37

Проблем запошљавања својих је лако ријешити. Трема укинути форму сталног запослења у јавним установама. Увести инструмент запошлавања на 4 године. Сваки пут при запошљавању вршити јавну провјеру оспособјености за посао. Провјеру вршити јавно путем линка. Провјеру знања и других способности обавезно би пролазили политишари и сва лица која се именују на период између избора. Полиичари би морали бити здрави и морали би имати значајну квоту знања из математике и одређен ниви интелигенције. Политичари би морали имати нормалан брачни статус, а дјеца би им морали бити добри ђаци и студенти и не би смјели узимати дрогу и возити скупе аутомобиле. По одјевању не би смјели извајат се од других.

Name

Ре

23.08.2018 19:32

Прво се морају укинути и забранити сви приватни фаултету и пола државних и поништити све дипломе које су ти смећарски факултету наштампали и продали, а иза којихне стоји никакво знање. То је први и основни предуслов да би се нешто могло мењати и поправљати на боље.

Name

Саша

23.08.2018 19:47

Политичари би морали бити поштени и одговорни људи који воле своју функцију на коју су изабрани, све остало што сте написали је гомила глупости.

Name

Исток

24.08.2018 06:12

Не морају се укидати приватни и неквалитетни факултети. Дипломе су документа која би требала помоци да се устврди ниво , степен знања особе на ције име диплома гласи. Вредност дипломе је потпуно девалвирана у задних 40 година . Једини нацин да регулисемо процес запосљавања на одредјена радна мјеста је да за то радно мјесто , независна комисија , тијело које би било потпуно непристрасно , квалификовано и контролисано од врха дрзавне управе, произведе тестна питања која би истестирала потребна знања и вјестине кандидата за то радно мјесто. Једини критеријум по коме би се одлуцивало о пријему кандидата у радни однос би био степен доказаног знања кроз полагање независног, ненамјестеног теста ција би питања направила поменута комисија. ТАЦКА.

Name

баш занимљиво

24.08.2018 06:49

ИМАМО МИ ИЗГЛЕДА СВОЈ ЗАКОН АЛ ГА НИШТА ОД ЊЕГА РАДИ КО ШТА ХОЋЕ И КАКО ХОЋЕ АЛИ НЕМА ОНОГ КО КОНТРОЛИШЕ ШТА СЕ ШАДИ И КАКО СЕ РАДИ. ТО ТИ ЈЕ ТАКО И ШТО МИЈЕЊАТИ ЗАКОН ТРЕБА МИЈЕЊАТИ ОНЕ КОЈИ ГА НЕ ПРИМЈЕЊУЈУ. ВАЉДА ЋЕ СЕ НЕКАД И ТО ДЕСИТИ АЛИ СЛАБО КАКО СЕ КАЖЕ ДОК ВИДИ БОГ ПУЧЕ ДРОБ ПРЕМА ТОМЕ НИШТА ОД ЗАКОНА И ЊЕГОВЕ ПРИМЈЕНЕ БАР ЗА САДА.

Name

Мама

23.08.2018 18:01

Татину И мамину И сву интелигентну дјецу треба истјерати из дрзаве. Забранити им да зиве И да раде у отадзбини. Нека маме И тате раде за тудју дјецу. Нек владају дјеца неписмених мама И тата. Бице нам најбоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

24.08.2018 07:07

Лици на прицу о златној рибици! Док је тата, бице и татиних синова!

Name

Бл

23.08.2018 18:09

А ко би остао радити онда у згради владе,само портир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наша посла...

23.08.2018 18:33

Код нас су непотизам и корупција главне улазнице у живот, уопште. Сви остали животаре, као на некој инфузији, чекамо да сами дођу бољи дани. На овим просторима се такав закон неће никад увести, јер би се испразниле институције, а као друго, морални пресјек власти је далеко од тог система размишљања, да свим људима треба дати исту шансу и основне услове за живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

23.08.2018 18:44

Ево узмимо Кораљку за примјер и маму Цецу. Мами је рецимо све било потаман кад је ведрила и облацила у Цавицево доба сад ниста не ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.08.2018 20:26

Није непотизам једини проблем. Проблем је запошљавање уопште. Сви знамо да запошљавање у јавним установама не врше конкурсне комисије већ кадровске комисије унутар владајућих странака. Завршио приватни или државни свеједно је, посла нема ако то није сређено у странци. Ова појава се проширила и на приватни сектор. И тамо се прима преко везе, јер газде фирми да би биле у послу морају донирати странкама а та донација често зна бити и у пријему у радни однос. Сицилијанска мафија нам није равна. И то је постало нормално и функционише ево све од завршетка рата. Из тог разлога онај ко не може да се запосли има алтернативу да напусти ове крајеве. Потребан нам је Елиот Нес са бригадом инспектора да ово среди. Још се мало дода национализама, вјерске нетрпељивости и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.08.2018 21:07

Ма нека се јебу сад,има посла колико хоцес,сви одосе,нико висе и неце да ради овде.Јебо их јавни сектор,коце им пунити будзет да могу плацати јавни сектор.Зиви били па видјели за годину,две бјезаце и са тих мјеста гдје нико ниста не ради зато јер неце имати плате.Доцете ви сви овамо свабама брисати гузицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Марко

24.08.2018 07:11

Ја управо тако размисљам! Ко зна ста це бити за 2-3 г., уци језик и бјези! Нема друге! Вјерујем да много људи размисља слицно! А, нисам ни млада, средњих година.Стета, некад се на овим просторима добро зивјело.Медјутим, повратка нема!

Name

Ре Марко

24.08.2018 07:41

Тако је Марко, неце нама требати ни мама ни тата. Европа, Америка И остатак свијета це усисати сто ваља И оне сто хоце да раде И зараде. Нови Нацрт запосљавања који се ради за.Њемацку олаксава улазак свима заинтересованим. Нек се народ не секира И они који сад раде пи којекаквим институцијама це отици. У овој дрвзави нико никимне да мира. Мир И нормалан зивиот. Цаст изузецима медју нељудима, примитивцима теско је зивјети. Какав народ таква И власт. Бице јос горе јеранд је примитивизам основно нацело овог друства.

Name

Ре Ре Марко

24.08.2018 09:57

Написах да бих отисла, тј планирам.Не мислим да сви морамо цитирам" свабама брисати гузице", нити бих исла под тим условима.Нисмо сви приуцени, нити присиљени прихватити све и сваста.