Meni je dobro, ja sam tatin sin

Zakon o moralnosti političkog života kojim se zabranjuje političarima da zapošljavaju članove svojih porodica odnedavno postoji u Francuskoj. Da li je takav zakon moguć i u Bosni i Hercegovini?

Republika Srpska 23.08.2018 | 18:21
Meni je dobro, ja sam tatin sin
Zakon protiv nepotizma, koji je nedavno usvojio francuski parlament, zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju vjenčane ili nevjenčane supružnike, roditelje i djecu pod prijetnjom kazne od tri godine zatvora i 45 000 evra. Postoji li prostor za uvođenje ovakvog zakona i u BiH?

„Kod nas nažalost naš je mentalitet takav da se neće ništa dugo, dugo promijeniti“.

„Učinio bi ali sve zavisi koja je vlast i koja bi htjela uopšte takav zakon donijeti“.

„Koliko ima sposobne omladine, fakultetski obrazovani ljudi, a oni zapošljavaju frizere trgovce. Slažem se s tim da trebaju i oni da rade, ali baš da svojoj familiji daju prednost s tim se ne slažem“, kažu građani.

Da bi zakon protiv nepotizma mogao da se primjenjuje u BiH potrebno je prvo regulisati provođenje javnih konkursa koji odavno nisu javni, pa se tek onda može pričati o ambicioznim zakonima koji su upitni čak i sa aspekta diskriminacije, kažu u Transparensiju.

„Takav jedan paušalni zakon kojim bi se zabranilo zapošljavanje rodbine bi bio upitan kod nas po mnogo osnova prije svega zbog toga što bi se potencijalno radilo o diskriminaciji svih onih koji su članovi porodice nosilaca javnih funkcija“, Ivana Korajlić, Transparensy international BiH.

Dodatni je problem to što ni mehanizme i zakone koje već imamo na raspolaganju ne provodimo na pravi način. Zato je rješenje, kažu u Transparensiju, da se obezbijedi prvo bolja provedba postojećih zakona pa tek onda da se radi na uvođenju novih zakona.

„Prije svega nepristrasnost u procesu zapošljavanja i imenovanja, smanjenje političkog uticaja s te strane a onda i jačanje nezavisnosti institucija koje bi trebalo da vrše nadzor. Novi nekakav zakon za koji bi bilo upitno kako će se provoditi ne bi bilo adekvatno rješenje ali uvijek dobro dođe ta priča pred izbore koju pojedine partije počnu forsirati čisto radi prikupljanja nekih predizbornih poena“, kaže Korajlić.

Primjeri nepotizma odnosno zapošljavanja preko veze u BiH su mnogobrojni. Postalo je uobičajeno da predsjednici, ministri i drugi funkcioneri raspoređuju i po nekoliko stotina svojih bliskih i daljih rođaka na državni budžet i stvaraju paralelne centre moći koji isključuje društvo jednake šanse. Zato ostaje otvoreno pitanje da li su političari u BiH spremni na uvođenje zakona o nepotizmu.

(BN) 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Ndp Foca

23.08.2018 17:39

Mi u Sarajevu oni u Bl zaposljavaju.Iati smo svi!

ODGOVORITE
Name

RJEŠENJE PROBLEMA

23.08.2018 18:37

Problem zapošljavanja svojih je lako riješiti. Trema ukinuti formu stalnog zaposlenja u javnim ustanovama. Uvesti instrument zapošlavanja na 4 godine. Svaki put pri zapošljavanju vršiti javnu provjeru osposobjenosti za posao. Provjeru vršiti javno putem linka. Provjeru znanja i drugih sposobnosti obavezno bi prolazili politišari i sva lica koja se imenuju na period između izbora. Poliičari bi morali biti zdravi i morali bi imati značajnu kvotu znanja iz matematike i određen nivi inteligencije. Političari bi morali imati normalan bračni status, a djeca bi im morali biti dobri đaci i studenti i ne bi smjeli uzimati drogu i voziti skupe automobile. Po odjevanju ne bi smjeli izvajat se od drugih.

Name

Re

23.08.2018 19:32

Prvo se moraju ukinuti i zabraniti svi privatni faultetu i pola državnih i poništiti sve diplome koje su ti smećarski fakultetu naštampali i prodali, a iza kojihne stoji nikakvo znanje. To je prvi i osnovni preduslov da bi se nešto moglo menjati i popravljati na bolje.

Name

Саша

23.08.2018 19:47

Политичари би морали бити поштени и одговорни људи који воле своју функцију на коју су изабрани, све остало што сте написали је гомила глупости.

Name

Istok

24.08.2018 06:12

Ne moraju se ukidati privatni i nekvalitetni fakulteti. Diplome su dokumenta koja bi trebala pomoci da se ustvrdi nivo , stepen znanja osobe na cije ime diploma glasi. Vrednost diplome je potpuno devalvirana u zadnih 40 godina . Jedini nacin da regulisemo proces zaposljavanja na odredjena radna mjesta je da za to radno mjesto , nezavisna komisija , tijelo koje bi bilo potpuno nepristrasno , kvalifikovano i kontrolisano od vrha drzavne uprave, proizvede testna pitanja koja bi istestirala potrebna znanja i vjestine kandidata za to radno mjesto. Jedini kriterijum po kome bi se odlucivalo o prijemu kandidata u radni odnos bi bio stepen dokazanog znanja kroz polaganje nezavisnog, nenamjestenog testa cija bi pitanja napravila pomenuta komisija. TACKA.

Name

baš zanimljivo

24.08.2018 06:49

IMAMO MI IZGLEDA SVOJ ZAKON AL GA NIŠTA OD NJEGA RADI KO ŠTA HOĆE I KAKO HOĆE ALI NEMA ONOG KO KONTROLIŠE ŠTA SE ŠADI I KAKO SE RADI. TO TI JE TAKO I ŠTO MIJENJATI ZAKON TREBA MIJENJATI ONE KOJI GA NE PRIMJENJUJU. VALJDA ĆE SE NEKAD I TO DESITI ALI SLABO KAKO SE KAŽE DOK VIDI BOG PUČE DROB PREMA TOME NIŠTA OD ZAKONA I NJEGOVE PRIMJENE BAR ZA SADA.

Name

Mama

23.08.2018 18:01

Tatinu I maminu I svu inteligentnu djecu treba istjerati iz drzave. Zabraniti im da zive I da rade u otadzbini. Neka mame I tate rade za tudju djecu. Nek vladaju djeca nepismenih mama I tata. Bice nam najbolje.

ODGOVORITE
Name

RS

24.08.2018 07:07

Lici na pricu o zlatnoj ribici! Dok je tata, bice i tatinih sinova!

Name

Bl

23.08.2018 18:09

A ko bi ostao raditi onda u zgradi vlade,samo portir.

ODGOVORITE
Name

Naša posla...

23.08.2018 18:33

Kod nas su nepotizam i korupcija glavne ulaznice u život, uopšte. Svi ostali životare, kao na nekoj infuziji, čekamo da sami dođu bolji dani. Na ovim prostorima se takav zakon neće nikad uvesti, jer bi se ispraznile institucije, a kao drugo, moralni presjek vlasti je daleko od tog sistema razmišljanja, da svim ljudima treba dati istu šansu i osnovne uslove za život.

ODGOVORITE
Name

Boris

23.08.2018 18:44

Evo uzmimo Koraljku za primjer i mamu Cecu. Mami je recimo sve bilo potaman kad je vedrila i oblacila u Cavicevo doba sad nista ne valja.

ODGOVORITE
Name

Marko

23.08.2018 20:26

Nije nepotizam jedini problem. Problem je zapošljavanje uopšte. Svi znamo da zapošljavanje u javnim ustanovama ne vrše konkursne komisije već kadrovske komisije unutar vladajućih stranaka. Završio privatni ili državni svejedno je, posla nema ako to nije sređeno u stranci. Ova pojava se proširila i na privatni sektor. I tamo se prima preko veze, jer gazde firmi da bi bile u poslu moraju donirati strankama a ta donacija često zna biti i u prijemu u radni odnos. Sicilijanska mafija nam nije ravna. I to je postalo normalno i funkcioniše evo sve od završetka rata. Iz tog razloga onaj ko ne može da se zaposli ima alternativu da napusti ove krajeve. Potreban nam je Eliot Nes sa brigadom inspektora da ovo sredi. Još se malo doda nacionalizama, vjerske netrpeljivosti i to je to.

ODGOVORITE
Name

Marko

23.08.2018 21:07

Ma neka se jebu sad,ima posla koliko hoces,svi odose,niko vise i nece da radi ovde.Jebo ih javni sektor,koce im puniti budzet da mogu placati javni sektor.Zivi bili pa vidjeli za godinu,dve bjezace i sa tih mjesta gdje niko nista ne radi zato jer nece imati plate.Docete vi svi ovamo svabama brisati guzicu.

ODGOVORITE
Name

Re Marko

24.08.2018 07:11

Ja upravo tako razmisljam! Ko zna sta ce biti za 2-3 g., uci jezik i bjezi! Nema druge! Vjerujem da mnogo ljudi razmislja slicno! A, nisam ni mlada, srednjih godina.Steta, nekad se na ovim prostorima dobro zivjelo.Medjutim, povratka nema!

Name

Re Marko

24.08.2018 07:41

Tako je Marko, nece nama trebati ni mama ni tata. Evropa, Amerika I ostatak svijeta ce usisati sto valja I one sto hoce da rade I zarade. Novi Nacrt zaposljavanja koji se radi za.Njemacku olaksava ulazak svima zainteresovanim. Nek se narod ne sekira I oni koji sad rade pi kojekakvim institucijama ce otici. U ovoj drvzavi niko nikimne da mira. Mir I normalan ziviot. Cast izuzecima medju neljudima, primitivcima tesko je zivjeti. Kakav narod takva I vlast. Bice jos gore jerand je primitivizam osnovno nacelo ovog drustva.

Name

Re Re Marko

24.08.2018 09:57

Napisah da bih otisla, tj planiram.Ne mislim da svi moramo citiram" svabama brisati guzice", niti bih isla pod tim uslovima.Nismo svi priuceni, niti prisiljeni prihvatiti sve i svasta.