Грч у ногама кад се запуши артерија

Стезање или грч у листу потколенице, који може да се прошири и на бутину често указује на критично сужење или потпуно запушење артерије ноге.

Здравље 23.08.2018 | 10:22
Грч у ногама кад се запуши артерија
ПОВРЕМЕНО стезање или грч у листу потколенице, који може да се прошири и на бутину, може да настане због мањка минерала у телу, најчежће услед претераног знојења, али често указује и на критично сужење или потпуно запушење артерије ноге.

- Место стезања, односно бола, указује на то да је проблем сигурно у артеријама бутине, а могуће је да постоје и сужења артерија у препонама или карлици, односно трбуху - каже др Драгица Степић, специјалиста опште хирургије у "Еуромедику". - У том случају неопходан је преглед, који подразумева опипавање пулсева на ногама и утврђивање присуства или одсуства промена на кожи стопала услед исхемије. Затим следи одређивање колор-доплер индекса, којим се утврђује однос крвног притиска на ногама и крвног притиска на рукама, који лекара упућује на то у којој је мери организам сам успео да кроз мање крвне судове обезбеди снабдевање ногу крвљу.

Наша саговорница објашњава да после прегледа лекар одлучује да ли је потребно одмах да се уради ангиографија или снимање крвних судова са контрастом и предузме нека од метода реваскуларизације, као што је уградња стента или бајпаса.

У случају када се утврди да нема критичног сужења крвног суда, препоручује се лечење лековима. Веома је важно и свакодневно ходање, и то преко границе бола, јер поправља проток крви. Од великог значаја је и престанак пушења, јер оно доказано убрзава и погоршава атеросклерозу и неминовно доводи до компликација, од којих је најтежа појава гангрене.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар