Ево зашто су се роде преселиле

Бијеле роде напустиле су раније гнијезда у Пољској због изузетно врућег и сувог љета.

Регион 22.08.2018 | 21:14
Ево зашто су се роде преселиле
Бијеле роде су одлетјеле ка југу гдје ће провести зиму, а стручњаци су то повезали с климатским променама.

Пољска има велику популацију бијелих рода које сваког прољећа долазе из Африке и у тој земљи проводе љето прије него што се врате на југ до краја августа.

Орнитолошкиња Пољског друштва за заштиту птица Габријела Кулаковска рекла је да су многе роде ове године отишле око двије недјеље раније него што је то уобичајено.

"Гнијезда у селима су већ празна", рекла је Кулаковска.

Орнитолози су рекли да никада нису видјели овако нешто, навела је агенција АП. Кулаковска је рекла да су временски услови овог љета резултат климатских промјена, што је, како је навела, утицало на "овогодишње раније путовање".

Ипак, постоје одређена неслагања око разлога њиховог ранијег одласка, пише агенција.

Пошто је љето такође почело раније, раније су почели и повољни услови за размножавање, исхрану и раст птића, као и прикупљање енергије за почетак њиховог дугог љета назад у Африку.

Из Пољског друштва за заштиту птица поручују да је због овогодишње љетње суше такође било мање инсеката, змија, гуштера, жаба и малих сисара за исхрану рода.

У Пољској сваке године има око 50.000 бијелих рода, што је око 20 одсто укупне њихове популације у свијету, наводи АП, додајући да број бијелих рода опада.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар