Evo zašto su se rode preselile

Bijele rode napustile su ranije gnijezda u Poljskoj zbog izuzetno vrućeg i suvog ljeta.

Region 22.08.2018 | 21:14
Evo zašto su se rode preselile
Bijele rode su odletjele ka jugu gdje će provesti zimu, a stručnjaci su to povezali s klimatskim promenama.

Poljska ima veliku populaciju bijelih roda koje svakog proljeća dolaze iz Afrike i u toj zemlji provode ljeto prije nego što se vrate na jug do kraja avgusta.

Ornitološkinja Poljskog društva za zaštitu ptica Gabrijela Kulakovska rekla je da su mnoge rode ove godine otišle oko dvije nedjelje ranije nego što je to uobičajeno.

"Gnijezda u selima su već prazna", rekla je Kulakovska.

Ornitolozi su rekli da nikada nisu vidjeli ovako nešto, navela je agencija AP. Kulakovska je rekla da su vremenski uslovi ovog ljeta rezultat klimatskih promjena, što je, kako je navela, uticalo na "ovogodišnje ranije putovanje".

Ipak, postoje određena neslaganja oko razloga njihovog ranijeg odlaska, piše agencija.

Pošto je ljeto takođe počelo ranije, ranije su počeli i povoljni uslovi za razmnožavanje, ishranu i rast ptića, kao i prikupljanje energije za početak njihovog dugog ljeta nazad u Afriku.

Iz Poljskog društva za zaštitu ptica poručuju da je zbog ovogodišnje ljetnje suše takođe bilo manje insekata, zmija, guštera, žaba i malih sisara za ishranu roda.

U Poljskoj svake godine ima oko 50.000 bijelih roda, što je oko 20 odsto ukupne njihove populacije u svijetu, navodi AP, dodajući da broj bijelih roda opada.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar