Одока дијељена стимулација

Служба за послове са странцима на основу уопштених приједлога и без детаљних образложења у прошлој години је исплатила 48. 000 КМ стимулације за 96 запослених у овој институцији, наводи се у извјештају о обављеној финансијској ревизији ове службе за 2017. годину.

Босна и Херцеговина 22.08.2018 | 12:00
Одока дијељена стимулација
Према налазима Канцеларије за ревизију институција БиХ, стимулације исплаћене у току 2017. за четвртину су више у односу на претходну годину.

"Износ укупно исплаћених стимулација по запосленом креће се у распону од 143 КМ за раднице на одржавању чистоће до 1.948 КМ за стручног савјетника-инспектора за странце, који обавља послове непопуњеног радног мјеста шефа кабинета директора", наводи се у извјештају о ревизији.

Констатујући да су образложења наведена у приједлозима за стимулацију у појединим случајевима уопштена и без детаљнијег навођења који су конкретно радни задаци или послови повећаног обима били основ за исплату ревизори су препоручили да је убудуће потребно то промијенити.

Служба за послове са странцима у 2017. години за употребу службених возила потрошила је 141.419 КМ, при чему су ревизори утврдили да код евидентирања рачуна за гориво систем интерних контрола није задовољавајући.

У извјештају о ревизији истиче се да уз рачуне за гориво нису достављени сви фискални рачуни који су наведени на рачуну за гориво, да збир фискалних рачуна достављених уз рачун не одговара износу и количини са фактуре, те да су на рачунима за гориво исказани и артикли који нису обухваћени оквирним споразумом са добављачем.

Пропусти су утврђени и у поступцима уградње резервних дијелова, због чега је препорука да Служба за послове са странцима прецизније уреди процедуре о начину сервисирања возила, редослијед активности и обавезе запослених у овом процесу.

На основу правилника Савјета министара Служби за послове са странцима одобрена су четири службена возила, те 53 специјализована возила.

"Служба тренутно располаже са 57 службених возила која су, у складу са поменутим правилницима, класификована као службена и службена специјализована возила", наводи се у извјештају.

Ревизори су утврдили да се службена и специјализована возила користе за долазак и одлазак на посао.

"Имајући у виду чињеницу да се већина специјализованих возила односи на путничка, необиљежена возила, посебну пажњу би требало водити управо о њиховом кориштењу. Кориштење специјализованих возила би требало бити у функцији обављања послова из надлежности Службе што се не може потврдити на основу интерне одлуке Службе о кориштењу возила, а ни на основу начина кориштења ових возила", упозоравају ревизори.

Препорука Канцеларије за ревизију институција БиХ јесте да Служба за послове са странцима преиспита одредбе одлуке о кориштењу возила и обезбиједи да се специјализована возила користе за намјене које су одређене подзаконским прописима.

Ревизијом је утврђено да се у овој институцији још не уписују сви подаци предвиђени у путном налогу за возила: дневна релација, дневна километража, количина насутог горива, збирно исказана километража на мјесечном нивоу, као и подаци о лицу које управља возилом и број лица која се превозе.

"Све наведено указује на недостатке у систему интерних контрола код кориштења возила чиме се повећава ризик од ненамјенског кориштења возила и утрошка средстава. Такође смо утврдили да је приликом настанка материјалне штете на возилу сачињен полицијски записник, али да нису предузете остале радње - утврђивање одговорности лица које је управљало возилом, утврђене интерним актом Службе", констатује се у ревизорском извјештају.

Канцеларија за ревизију институција БиХ издала је препоруку Служби за послове са странцима да обезбиједи свеобухватне евиденције о кориштењу возила на основу којих се може потврдити њихово намјенско кориштење, те да је потребно у потпуности примјењивати интерна правила Службе којима су регулисани поступци у случају настанка штете. 

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

брецало

22.08.2018 10:19

Док војни ратни инвалиди нбемају ни за љекове а камоли за презивит ова багра расипа новац 141.419 КМ браво несколовани политицари . док поједине установе са дјецом проблемима у развоју немају пара немају услова за ту дјецу а њих је веома мала бројка наса багра од политицара опет троси 141.419 КМ за аута или поправку ти истих аута уствари лоповлук да немозе бити веци сада само једно питање ста ради сипа засто непоцне да ради свој посао да хапси суд да осуди лопове и да нас пусте дфа зивимо као људи или нас побијте срамота да веца немозе бити ово нема ни у руwанди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.08.2018 10:59

Мектиц наредио да цуте о мигрантина.

Name

Маракуја

22.08.2018 11:48

А добре борбе против корупције и непотизма код Драгана "да тако кажем" Мектића. Шта би се тек дешавало да се којим случајем не бори против корупције?

Name

Када Би Знали,

22.08.2018 12:53

како је овај народ луд и заведен, цео свет вам се смеје'жива пишурија ! верујте ми толико сам весео да сам из ове луднице'правовремено отишао"колико сам весео толико и несрећан .

Name

Игор

22.08.2018 10:41

Ма ми смо стока , свако узме колико мозе од 10 марака до 10 милиона . Нема ту неке велике разлике . Цуј стимулација . Цистацица 130 марака , е биједо и опет глас свако своме ко га цува на послу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

22.08.2018 11:04

Службена возила у власништву државе функционери користе у приватне сврхе. На овакав начин државне институције су оштећене на свим разинама. Зар то није аларм да законодавац у кривични закон као кривично дјело уврсти "злоупотреба кориштења службеног возила у приватне сврхе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

22.08.2018 11:33

И ст се сад бунимо неволимо Босну а паре и повластице ја е неце моци да мозе.Нека нам влада србске дели ако има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.08.2018 11:35

Ста на ово казе министар Мектић!? Он је 8 година био замјеник директора и директор Слузбе за послове са странцима. Па га је наслиједио Шаровићев кум Слободан Ујић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крка кркадон

22.08.2018 11:39

Ово није могуце ови Мектицеви су постени.

ОДГОВОРИТЕ