Odoka dijeljena stimulacija

Služba za poslove sa strancima na osnovu uopštenih prijedloga i bez detaljnih obrazloženja u prošloj godini je isplatila 48. 000 KM stimulacije za 96 zaposlenih u ovoj instituciji, navodi se u izvještaju o obavljenoj finansijskoj reviziji ove službe za 2017. godinu.

Bosna i Hercegovina 22.08.2018 | 12:00
Odoka dijeljena stimulacija
Prema nalazima Kancelarije za reviziju institucija BiH, stimulacije isplaćene u toku 2017. za četvrtinu su više u odnosu na prethodnu godinu.

"Iznos ukupno isplaćenih stimulacija po zaposlenom kreće se u rasponu od 143 KM za radnice na održavanju čistoće do 1.948 KM za stručnog savjetnika-inspektora za strance, koji obavlja poslove nepopunjenog radnog mjesta šefa kabineta direktora", navodi se u izvještaju o reviziji.

Konstatujući da su obrazloženja navedena u prijedlozima za stimulaciju u pojedinim slučajevima uopštena i bez detaljnijeg navođenja koji su konkretno radni zadaci ili poslovi povećanog obima bili osnov za isplatu revizori su preporučili da je ubuduće potrebno to promijeniti.

Služba za poslove sa strancima u 2017. godini za upotrebu službenih vozila potrošila je 141.419 KM, pri čemu su revizori utvrdili da kod evidentiranja računa za gorivo sistem internih kontrola nije zadovoljavajući.

U izvještaju o reviziji ističe se da uz račune za gorivo nisu dostavljeni svi fiskalni računi koji su navedeni na računu za gorivo, da zbir fiskalnih računa dostavljenih uz račun ne odgovara iznosu i količini sa fakture, te da su na računima za gorivo iskazani i artikli koji nisu obuhvaćeni okvirnim sporazumom sa dobavljačem.

Propusti su utvrđeni i u postupcima ugradnje rezervnih dijelova, zbog čega je preporuka da Služba za poslove sa strancima preciznije uredi procedure o načinu servisiranja vozila, redoslijed aktivnosti i obaveze zaposlenih u ovom procesu.

Na osnovu pravilnika Savjeta ministara Službi za poslove sa strancima odobrena su četiri službena vozila, te 53 specijalizovana vozila.

"Služba trenutno raspolaže sa 57 službenih vozila koja su, u skladu sa pomenutim pravilnicima, klasifikovana kao službena i službena specijalizovana vozila", navodi se u izvještaju.

Revizori su utvrdili da se službena i specijalizovana vozila koriste za dolazak i odlazak na posao.

"Imajući u vidu činjenicu da se većina specijalizovanih vozila odnosi na putnička, neobilježena vozila, posebnu pažnju bi trebalo voditi upravo o njihovom korištenju. Korištenje specijalizovanih vozila bi trebalo biti u funkciji obavljanja poslova iz nadležnosti Službe što se ne može potvrditi na osnovu interne odluke Službe o korištenju vozila, a ni na osnovu načina korištenja ovih vozila", upozoravaju revizori.

Preporuka Kancelarije za reviziju institucija BiH jeste da Služba za poslove sa strancima preispita odredbe odluke o korištenju vozila i obezbijedi da se specijalizovana vozila koriste za namjene koje su određene podzakonskim propisima.

Revizijom je utvrđeno da se u ovoj instituciji još ne upisuju svi podaci predviđeni u putnom nalogu za vozila: dnevna relacija, dnevna kilometraža, količina nasutog goriva, zbirno iskazana kilometraža na mjesečnom nivou, kao i podaci o licu koje upravlja vozilom i broj lica koja se prevoze.

"Sve navedeno ukazuje na nedostatke u sistemu internih kontrola kod korištenja vozila čime se povećava rizik od nenamjenskog korištenja vozila i utroška sredstava. Takođe smo utvrdili da je prilikom nastanka materijalne štete na vozilu sačinjen policijski zapisnik, ali da nisu preduzete ostale radnje - utvrđivanje odgovornosti lica koje je upravljalo vozilom, utvrđene internim aktom Službe", konstatuje se u revizorskom izvještaju.

Kancelarija za reviziju institucija BiH izdala je preporuku Službi za poslove sa strancima da obezbijedi sveobuhvatne evidencije o korištenju vozila na osnovu kojih se može potvrditi njihovo namjensko korištenje, te da je potrebno u potpunosti primjenjivati interna pravila Službe kojima su regulisani postupci u slučaju nastanka štete. 

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

brecalo

22.08.2018 10:19

Dok vojni ratni invalidi nbemaju ni za ljekove a kamoli za prezivit ova bagra rasipa novac 141.419 KM bravo neskolovani politicari . dok pojedine ustanove sa djecom problemima u razvoju nemaju para nemaju uslova za tu djecu a njih je veoma mala brojka nasa bagra od politicara opet trosi 141.419 KM za auta ili popravku ti istih auta ustvari lopovluk da nemoze biti veci sada samo jedno pitanje sta radi sipa zasto nepocne da radi svoj posao da hapsi sud da osudi lopove i da nas puste dfa zivimo kao ljudi ili nas pobijte sramota da veca nemoze biti ovo nema ni u ruwandi.

ODGOVORITE
Name

Re

22.08.2018 10:59

Mektic naredio da cute o migrantina.

Name

Marakuja

22.08.2018 11:48

A dobre borbe protiv korupcije i nepotizma kod Dragana "da tako kažem" Mektića. Šta bi se tek dešavalo da se kojim slučajem ne bori protiv korupcije?

Name

Kada Bi Znali,

22.08.2018 12:53

kako je ovaj narod lud i zaveden, ceo svet vam se smeje'živa pišurija ! verujte mi toliko sam veseo da sam iz ove ludnice'pravovremeno otišao"koliko sam veseo toliko i nesrećan .

Name

Igor

22.08.2018 10:41

Ma mi smo stoka , svako uzme koliko moze od 10 maraka do 10 miliona . Nema tu neke velike razlike . Cuj stimulacija . Cistacica 130 maraka , e bijedo i opet glas svako svome ko ga cuva na poslu.

ODGOVORITE
Name

Pravnik

22.08.2018 11:04

Službena vozila u vlasništvu države funkcioneri koriste u privatne svrhe. Na ovakav način državne institucije su oštećene na svim razinama. Zar to nije alarm da zakonodavac u krivični zakon kao krivično djelo uvrsti "zloupotreba korištenja službenog vozila u privatne svrhe".

ODGOVORITE
Name

dzoo

22.08.2018 11:33

I st se sad bunimo nevolimo Bosnu a pare i povlastice ja e nece moci da moze.Neka nam vlada srbske deli ako ima.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

22.08.2018 11:35

Sta na ovo kaze ministar Mektić!? On je 8 godina bio zamjenik direktora i direktor Sluzbe za poslove sa strancima. Pa ga je naslijedio Šarovićev kum Slobodan Ujić.

ODGOVORITE
Name

Krka krkadon

22.08.2018 11:39

Ovo nije moguce ovi Mekticevi su posteni.

ODGOVORITE