Кремљ: О којим хакерима говоре?

Кремљ наводи да не разумије оптужбе америчке компаније Мајкрософт да су хакери повезани с руском владом покушали да нападну сајтове двије америчке организације.

Свијет 21.08.2018 | 19:03
Кремљ: О којим хакерима говоре?
Из Кремља додају да та компанија није понудила доказе за своје тврдње.

"Не знамо о којим хакерима говоре", рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитри Песков, пренио је Ројтерс.

Мајкрософт је саопштио да је прошле недјеље осујетио покушаје хакера да нападну сајтове двије десно орјентисане непрофитне организације, Међународног републиканског института и Хадсон Института, сугеришући да такви и слични напади представљају пријетњу по низ организација повезаних са обе америчке политичке партије пред изборе за Конгрес у новембру 2018.

"О коме тачно говоре? Ми не разумијемо на основу којих доказа доносе такве закључке. Недостају такве информације и докази", рекао је Песков.

Агенција Ројтерс раније је пренијела изјаву неименованог руског дипломате који је Мајкрософтове оптужбе оцијенио као политичку игру.

"Избори у САД се још нису ни догодили, а већ постоје оптужбе. Мајкрософт се понаша као тужилац, а не приватна фирма", додао је.

Мајкрософт је раније саопштио да су хакери повезани с руском владом поново покушали да нападну сајтове политичких организација у САД уочи новембарских избора за Конгрес.

Америчка софтверска компанија је навела да је прошле недјеље осујетила нападе тако што је преузела контролу над шест сајтова које су хакери креирали како би имитирали странице двије десно орјентисане непрофитне организације, Међународног републиканског института и Хадсон Института, као и странице Сената САД.

Такав напад познат је као "удица", а карактеристичан је по томе што хакери преваре зртву да укуца своје корисничко име и шифру како би им украли податке.

"Да будемо јасни, за сада немамо никакве доказе да су ови домени коришћени за било који успјешан напад прије него што их је Мајкрософт преузео нити имамо доказ који би наговијестио коначне мете планираног напада", навела је компанија.

Иначе, чланови Међународног републиканског института су високо позиционирани републиканци, попут сенатора Дзона Мекејна, који је критиковао везе предсједника Доналда Трампа са Русијом.

Хадсон институт, још једна конзервативна група у САД, организовала је расправе о многим питањима, укључујући и безбједност на интернету, клептократију, а доста је критична и према руској влади.

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар