Kremlj: O kojim hakerima govore?

Kremlj navodi da ne razumije optužbe američke kompanije Majkrosoft da su hakeri povezani s ruskom vladom pokušali da napadnu sajtove dvije američke organizacije.

Svijet 21.08.2018 | 19:03
Kremlj: O kojim hakerima govore?
Iz Kremlja dodaju da ta kompanija nije ponudila dokaze za svoje tvrdnje.

"Ne znamo o kojim hakerima govore", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitri Peskov, prenio je Rojters.

Majkrosoft je saopštio da je prošle nedjelje osujetio pokušaje hakera da napadnu sajtove dvije desno orjentisane neprofitne organizacije, Međunarodnog republikanskog instituta i Hadson Instituta, sugerišući da takvi i slični napadi predstavljaju prijetnju po niz organizacija povezanih sa obe američke političke partije pred izbore za Kongres u novembru 2018.

"O kome tačno govore? Mi ne razumijemo na osnovu kojih dokaza donose takve zaključke. Nedostaju takve informacije i dokazi", rekao je Peskov.

Agencija Rojters ranije je prenijela izjavu neimenovanog ruskog diplomate koji je Majkrosoftove optužbe ocijenio kao političku igru.

"Izbori u SAD se još nisu ni dogodili, a već postoje optužbe. Majkrosoft se ponaša kao tužilac, a ne privatna firma", dodao je.

Majkrosoft je ranije saopštio da su hakeri povezani s ruskom vladom ponovo pokušali da napadnu sajtove političkih organizacija u SAD uoči novembarskih izbora za Kongres.

Američka softverska kompanija je navela da je prošle nedjelje osujetila napade tako što je preuzela kontrolu nad šest sajtova koje su hakeri kreirali kako bi imitirali stranice dvije desno orjentisane neprofitne organizacije, Međunarodnog republikanskog instituta i Hadson Instituta, kao i stranice Senata SAD.

Takav napad poznat je kao "udica", a karakterističan je po tome što hakeri prevare zrtvu da ukuca svoje korisničko ime i šifru kako bi im ukrali podatke.

"Da budemo jasni, za sada nemamo nikakve dokaze da su ovi domeni korišćeni za bilo koji uspješan napad prije nego što ih je Majkrosoft preuzeo niti imamo dokaz koji bi nagovijestio konačne mete planiranog napada", navela je kompanija.

Inače, članovi Međunarodnog republikanskog instituta su visoko pozicionirani republikanci, poput senatora Dzona Mekejna, koji je kritikovao veze predsjednika Donalda Trampa sa Rusijom.

Hadson institut, još jedna konzervativna grupa u SAD, organizovala je rasprave o mnogim pitanjima, uključujući i bezbjednost na internetu, kleptokratiju, a dosta je kritična i prema ruskoj vladi.

(Tanjug) 

Komentari / 0

Ostavite komentar