Лакши пут до Основног суда

Зграда Основног суда у Бијељини добила је електронску приступну рампу за особе са инвалидитетом. Иницијативу за овај пројекат покренула је колацијиа КОЛОС.

Република Српска 21.08.2018 | 15:45
Лакши пут до Основног суда
У оквиру акције "Долазим лично" и кампање "Поносни на себе", те Локалног плана акција у области инвалидности, захтјевала од представника суда да омогуће адекватан приступ њиховој установи за особе које за кретање користе инвалидска колица и које су тешко покретне.

"Ово је велики напредак за ову зграду и за град Бијељина, да смо успјели уз помоћ Високог судског и тужилачког већа БиХ и уз донацију УНДП-а да поставимо један мобилни лифт који ће први пут на овој згради, од данас омогућити свим особама са инвалидитетом који долазе из града Бијељине и регије да добију услуге ове установе", навео је Милорад Јовић, технички секретар коалиције КОЛОСИ. 

Модерна електорнска рампа није једина адаптација у оквиру ове институције. Обиљежено је и паркинг мјесто испред зграде које је сада намијењено искључиво за особе са инвалидитетом. Коалиција КОЛОСИ упутиће молбу надлежнима да се у згради Основног суда угради и лифт, како би се особе са инвалидитетом несметано кретале и унутар зграде.

"Прије, када сам требала да уђем у суд носили су ме у колицима. Требало би унутра бар лифт, јер ја даље не могу, степеницама ме морају носити, али опет хвала им на овоме", истиче Младенка Михајловић, чланица Регионалног удружења ампутираца Бијељина.

"Кроз нашу уличну акцију и кампању "Поносни на себе" успјели смо за кратко вријеме да направимо приступну рампу на Спомен соби, Музеју Семберије, Заводу за запошљавање и овдје сада на улазу Основног суда. У току су радови на пјешачкој стази, на тргу у Бијељини, где нам је од градске управе обећано да ће бити направљена стаза за слијепа лица", изјавио је Милорад Јовић, технички секретар коалиције КОЛОСИ. 

Коалиција организација особа са инвалидитетом града Бијељине, КОЛОСИ нада се да ће кроз кампање које спроводи успјети да у наредне 3 године град архитектонски прилагоди за особе са инвалидитетом. 

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар