Lakši put do Osnovnog suda

Zgrada Osnovnog suda u Bijeljini dobila je elektronsku pristupnu rampu za osobe sa invaliditetom. Inicijativu za ovaj projekat pokrenula je kolacijia KOLOS.

Republika Srpska 21.08.2018 | 15:45
Lakši put do Osnovnog suda
U okviru akcije "Dolazim lično" i kampanje "Ponosni na sebe", te Lokalnog plana akcija u oblasti invalidnosti, zahtjevala od predstavnika suda da omoguće adekvatan pristup njihovoj ustanovi za osobe koje za kretanje koriste invalidska kolica i koje su teško pokretne.

"Ovo je veliki napredak za ovu zgradu i za grad Bijeljina, da smo uspjeli uz pomoć Visokog sudskog i tužilačkog veća BiH i uz donaciju UNDP-a da postavimo jedan mobilni lift koji će prvi put na ovoj zgradi, od danas omogućiti svim osobama sa invaliditetom koji dolaze iz grada Bijeljine i regije da dobiju usluge ove ustanove", naveo je Milorad Jović, tehnički sekretar koalicije KOLOSI. 

Moderna elektornska rampa nije jedina adaptacija u okviru ove institucije. Obilježeno je i parking mjesto ispred zgrade koje je sada namijenjeno isključivo za osobe sa invaliditetom. Koalicija KOLOSI uputiće molbu nadležnima da se u zgradi Osnovnog suda ugradi i lift, kako bi se osobe sa invaliditetom nesmetano kretale i unutar zgrade.

"Prije, kada sam trebala da uđem u sud nosili su me u kolicima. Trebalo bi unutra bar lift, jer ja dalje ne mogu, stepenicama me moraju nositi, ali opet hvala im na ovome", ističe Mladenka Mihajlović, članica Regionalnog udruženja amputiraca Bijeljina.

"Kroz našu uličnu akciju i kampanju "Ponosni na sebe" uspjeli smo za kratko vrijeme da napravimo pristupnu rampu na Spomen sobi, Muzeju Semberije, Zavodu za zapošljavanje i ovdje sada na ulazu Osnovnog suda. U toku su radovi na pješačkoj stazi, na trgu u Bijeljini, gde nam je od gradske uprave obećano da će biti napravljena staza za slijepa lica", izjavio je Milorad Jović, tehnički sekretar koalicije KOLOSI. 

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom grada Bijeljine, KOLOSI nada se da će kroz kampanje koje sprovodi uspjeti da u naredne 3 godine grad arhitektonski prilagodi za osobe sa invaliditetom. 

(BN) 

Komentari / 0

Ostavite komentar