Прање четкицом од првог зубића

Прва обавеза родитеља је да бебама након храњења обришу млечне остатке на деснима.

Здравље 21.08.2018 | 10:43
Прање четкицом од првог зубића
Да би се зуби сачували од каријеса и обољења десни, са оралном хигијеном треба почети чим се дете роди. Прва обавеза родитеља је да бебама након храњења обришу млечне остатке на деснима. Савет о очувању здравља уста и зуба бебе треба да им да надлежни лекар, а обавеза родитеља је да контролне прегледе обаве већ после ницања првог зубића, а потом после навршене прве године.

Са непуних годину дана када зуби полако почињу да ничу, треба да им дају четкицу да се сами на њу навикавају гурајући је у уста. Зубна паста је са флоридима, а користи се у малим количинама и концентрацији прилагођеној узрасту детета. С обзиром на то да малишани у том узрасту нису у стању детаљно да спроводе оралну хигијену, родитељи треба да им притекну у помоћ, односно све до седме године треба деци да перу зубе.

Најбоље је да хигијену уста и зуба обављају заједно пред огледалом, или да дете пусте да посматра родитеље док перу сопствене зубе. Од седме до дванаесте године родитељи децу треба само да контролишу да ли правилно и редовно перу зубе, односно да ли то раде ујутру и увече пред спавање, када је прање зуба и најважније.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар